<span style="color: #333333;"><a style="color: #333333;" href="/varumarke/sail-racing">Sail Racing</a> –</span> för både höghastighetssegling och innerstad

Om du har sett seglingstävlingar som America’s Cup eller liknande förstår du säkert att det krävs extremt teknisk och slitstark utrustning för att utöva sporten. Sail Racing har med sin drivkraft för innovation och tekniska lösningar inspirerats från andra sporter och lyckats bli ett självklart val för internationella seglare. Men även till de som hellre håller sig på land, med den tekniskt inspirerande casual kollektionen.

Redan år 1977 registrerade den marina distributören Sportmanship Group varumärket Sail Racing. På den tiden var tanken och ambitionen för varumärket en helt annan än vad den är i dag. Seglingsvärlden utvecklades snabbt och år 1999 hade en fartfylld gren växt fram vilket fick Sportmanship Group att återskapa varumärket Sail Racing.

För att kunna möta behovet av den mer fartfyllda och snabbfotade seglingen, satte Sail Racing ihop ett team av ett antal internationella seglare med olika erfarenheter och positioner på båtarna – så kallade Sail Racing Test Team. Tillsammans med en industridesigner, en designer från skidvärlden och deras in-house produktutvecklingsteam började de utveckla den nya typen av plagg.


På båtar som flyger fram i över 100 km/h har seglarnas utrustsning stor betydelse. Foto: Sail Racing.

– Det vi lanserade blev något som såg väldigt annorlunda ut. Plaggen var svarta, de var kroppsnära, de hade stretch, lägre kragar och färre fickor. Det var plagg utvecklade för att både vara vattentäta men också med hög andningsförmåga. Samt alla produkter utvecklades med stretch för hög rörlighet och smidighet för att kunna utföra jobbet på dessa båtar, säger Joakim Berne, VD på Sail Racing.

Strax efter den första kollektionen såg de även ett behov av en ny sorts flytväst. I många år hade nämligen flytvästar i princip sett likadana ut.

– Tillsammans med en industridesigner utvecklade vi en flytväst som mer ser ut som en dunväst än en traditionell flytväst. Produkten som vi släppte då har varit en försäljningssuccé sedan dess inom det marina och snart lanserar vi en uppföljare.


Sail Racing gör även många prdoukter till expeditioner till Antarktis. Foto: Sail Racing.

Expeditioner breddar sortimentet
År 2002 började Sail Racing utveckla plagg som klarade ännu tuffare klimat eftersom några av seglare från deras Test Team planerade en expedition till Antarktis.

– Då tog vi fram jackor och byxor specifikt till den expeditionen. Vilket ledde till att vi än idag utvecklar mycket produkter för expeditionsledare och äventyrare som ska göra expeditioner till Antarktis. Det roliga är att det ofta är samma jackor som säljer väldigt bra hemma i Sverige.

Nära samarbeten med sporten
Varumärket har alltid haft ett nära samarbete med sporten och dess utövare. Vilket också ställer höga krav på deras utrustning.

– I dag är vi bland annat partner till det största som finns i våran sport, alltså försvararen i America’s Cup 2021, Emirates Team New Zealand. Tillsammans utvecklar vi produkter för att de helt enkelt ska ha ett lyckat försvar av America’s Cup trofén 2021. Sporten har utvecklats mer mot Formel 1 med mycket fart och kraft.

– Förr i tiden pratade man bara om vattentäthet och sen började man prata om vattentäthet, smidighet och rörlighet. Nu har vi lagt på en till dimension för om det händer något går det snabbt från 100 km/h till noll på dessa båtar, utan varken säkerhetsbälte eller annat. Så nu är det både hjälmar, andra skydd och säkerhetsvästar med integrerade syrgaskanaler.


Sail Racing utvecklar uniformerna till seglarna som 2021 ska försvara America's Cup. Foto: Sail Racing.

Utvecklingen av sportswear
Men Sail Racing gör inte bara plagg för seglare på en hög nivå. I dag har de även ett stort utbud av casual produkter, med inspiration från de tekniska stilarna.

– Vi lägger väldigt mycket kraft och energi på att hela tiden vara förstahandsvalet för högaktivitetsseglare. När vi utvecklar denna typen av plagg så lär vi oss väldigt mycket om material, kombinationen av material, passform och det sätter oss i kontakt med nya samarbetspartners. Allt detta tar vi sedan med oss när vi utvecklar och designar det vi kallar casual som är mer för gemene man. Funktionen får alltid styra även om vi alltid vill paketera det så snyggt det går.

Produkter som ska leva länge
På Sail Racing jobbar man med en femårig hållbarhetsplan som ständigt ses över. Grunden är att alltid göra plagg som lever över tid både i kvalitet och stil.

– Har du inte koll på de här bitarna så får du inte seglingsprojekten i dag eftersom de verkar på vattnet och har tydliga hållbarhets- och miljömål. Det måste vara hållbart och finnas planer på hur man hela tiden ska bli bättre. Verkar man i vårt segment som varumärke har man ett ansvar samtidigt som man har möjlighet att påverka omställningen.

Har du någon egen favorit i sortimentet?
– En av många favoriter är vår Cape Down Jacket som är en väldigt slitstark dunjacka som jag själv använt under många säsonger. Den har perfekt längd, rätt vikt och håller mig både torr och varm.

Vad händer härnäst för Sail Racing?
– På sportsidan är det America’s Cup som går av stapeln 2021 och det är ett otroligt stort event för oss. Sen kommer vi nu under hösten med många nya spännande produkter bland annat hos er på Stadium, så det ska bli väldigt spännande att se hur marknaden tar emot det, säger Joakim Berne.