Så tog <span style="color: #333333;"><a style="color: #333333;" href="/varumarke/asics">ASICS</a></span> den japanska sporttekniken ut i världen

Många av de ledande sportmärkena har en gedigen historia – inte minst ASICS. Varumärket är i dag starkt förknippat med både löparskor och moderna streetwear. ASICS har i över 70 år levererat sportutrustning i världsklass – och allt började med en tentakel från en bläckfisk. Läs mer om deras historia här.

Efterkrigstiden var tuff för många i Japan och inte minst för ungdomarna. En man vid namn Kihachiro Onitsuka ville hjälpa de unga i sin hemstad Kobe till en ljusare framtid. Så 1949 lämnade han sitt jobb för att grunda sportvarumärket Onitsukas Tiger, som senare bytte namn till ASICS. Han var fast besluten om att idrott kunde hjälpa människor till att få bättre självkänsla, men för att det skulle vara möjligt krävdes bra sportutrustning.

Med inspiration från bläckfiskar

Många idéer har kläckts vid middagsbordet och det gjorde det hände även nyföretagaren Onitsuka. När han under en middag tittade ner på bordet såg han hur en bit bläckfisk fastnat på botten av en skål. Sugkopparna på bläckfisken gav honom inspiration till en helt ny typ av basketskor som gav spelarna bättre grepp ute på plan. Basketskorna med namnet OK var de första skorna som Onitsukas nya sportvarumärke designade 1950.

Ikoniska ränder

Under 60-talet utvecklade varumärket fler atletiska skor för löpning, skidåkning, volleyboll, bergsklättring, brottning och golf. Det var också under den här tiden (1966) som de klassiska ASICS-ränderna introducerades i samband med att märkets första spikskor lanserades inför OS i Mexiko.

Ett varumärke att lita på
Under både 60- och 70-talet blev märket en stor hit hos många av världens ledande idrottsstjärnor. Till exempel slog maratonlöparen Derek Clayton världsrekord i ett par ASICS 1967 och Lasse Viren tog dubbla guld vid OS i München 1972. Detta gav varumärket ett rykte om att de levererade högpresterande löparskor med statistik som kunde bevisa det.

1977 byter varumärket namn till ASICS. Namnet är en förkortning av det latinska uttrycket ”Anima Sana Incorpore Sana”, som betyder ”ett sunt sinne i en sund kropp” vilket blev varumärkets och Onitsukas filosofi – en filosofi som lever kvar.

GEL-kuddar gör entré

I dag är vi vana vid att löparskor har olika typer av dämpningssystem, men 1986 var ASICS först ut med att använda kuddar av silikongel. Den revolutionerande GEL-tekniken erbjöd löpare något nytt ur prestationssynpunkt.

GEL-eran var här och ASICS har under åren utökat GEL-familjen i rask takt och tekniken är i dag starkt förknippat med varumärket. Hos oss hittar du bland annat nya Novablast med GEL-teknologi.

Forskningsinstitutet öppnar
För att främja hälsa och idrott öppnade ASICS ett forskningsinstitut i Kobe år 1990. Detta ledde till fler sportinnovationer som varumärket tagit tillvara på. 1993 släpper de två nya modeller av löparskor, Kayano och GT-2000, som snabbt blev populära. Sedan lanseringen har bägge modellerna varit bland de mest sålda löparskorna i Europa.

Designsamarbete

Med hjälp av några av vår tids största designers som Sean Whotherspoon, Vivienne Westwood och Ronnie Fieg har de även på senare år vunnit många streetwear- och sneakerfantasters hjärtan. Ett exempel på det är deras samarbete med modedesigner Kiko Kostadinov. När de tillsammans 2018 släppte Gel-Burz 1 blev den hyllad och alla ville bära dad-shoes. Desstutom toppade den listan hos många modemagasin som ett av de bästa sneakerssläppen under 2018.

Under hela ASICS resa har deras kollektioner återspeglat grundaren Onitsuka på ett eller annat sätt. I dag hittar du allt från träningsskor, sportkläder till hypermoderna sneakers i sortimentet. För dig som vill ha retromodeller från det japanska märket hittar du deras klassiska streetwear under namnet ASICS TIGER – självklart med de välkända ASICS-ränderna.