100 000 löpare sprang för livet

Välgörenhetsloppet Wings for Life World Run gick nyligen av stapeln. Över 100 000 löpare i 33 länder världen över startade exakt samtidigt.
Stadium var med och stöttade det svenska loppet i Kalmar som lockade 3000 deltagare. Bland dem längdstjärnan Marcus Hellner, tidigare alpine landslagsmannen Thomas Fogdö och TV4-profilen Anna Brolin. Den som sprang längst av alla i Sverige är Pétur Bjarnasson med 57,95 kilometer.
Wings for Life World Run är ett välgörenhetslopp som går världen över. Unikt är att loppet inte avgörs över en bestämd distans på kortast tid. I stället gäller det för löparna att springa så långt de hinner innan en mållinjebil kör ikapp startfältet. Dessutom går 100 procent av intäkterna från startavgifter oavkortat till välgörande ändamål. Årets lopp drog in över 60 miljoner kronor till ryggmärgsforskning.
Andreas Hoberg blev första löpare över Ölandsbron. Ett par timmar in i loppet tog fjolårstvåan och förhandsfavoriten Marcus Svensson över ledningen. Men det dröjde inte länge förrän Pétur Bjarnason sprang förbi de båda.
Bjarnason vann till slut med distansen 57,98 kilometer efter en urstark avslutning de sista två milen.

– Det kändes bra. Jag tycker att jag disponerade loppet rätt. Jag siktade på 55 kilometer så det känns helt sjukt att klara nästan 58 kilometer, sa Pétur Bjarnason efter loppet.
I damklassen tog Linnea Winberg från Stockholm kommandot tidigt. Efter tre timmar närmade sig mållinjebilen och Winberg spurtade förbi 40-kilometersskylten. Hennes distans blev 40,14 kilometer.

– Det är så fantastiskt! Jag har njutit hela vägen och kunnat småprata lite med killen på cykel som följde mig. Det är nog det roligaste jag har gjort, sa Linnea Winberg efter målgång.

Bäst i världen bland herrar blev Giorgio Calccaterra från Italien. Han slutade på otroliga 88,44 kilometer efter fem och en halv timmes löpning. Bland damerna blev Kaori Yoshida från Japan första tjej i loppets historia att spräcka 6 mil. Vid målgång hade hon hunnit avverka 65,81 kilometer.

Redan nu går det att anmäla sig till nästa års lopp, som går av stapeln 7 maj 2017. Var med och spring tillsammans med hela världen – för livet! Läs mer här.