Värmande soppor till vintermatsäcken
Recept på enkla och goda soppor att ha med på utflykten.
Mustig morotssoppa
(4 – 6 portioner)
1 liter vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
1 gul lök
1 kg ekologiska morötter
1 msk ingefära
1 halvt knippe koriander
Salt
Gör så här:
- Koka upp vatten, buljong och salt.
- Tvätta eller skala morötterna och skiva dem.
- Skala och hacka löken och ingefäran och fräs tillsammans i en stor kastrull.
- Häll i det kokande vattnet och morötterna. Låt alltsammans puttra på svag värme tills morötterna är mjuka. Tillsätt lite salt.
- Använd en stavmixer för att mixa soppan slät, addera koriander och mixa ner i soppan.
Jordärtskockssoppa
(4 portioner)
500 g jordärtskockor
1 gul lök
Smör
6 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
2 ½ dl matlagningsgrädde
Vitpeppar
Gör så här:
- Skala och hacka löken. Skala och skär jordärtskockorna i mindre bitar. Fräs löken i smör i en kastrull.
- Tillsätt jordärtskockor, vatten och buljongtärningar. Låt koka under lock tills jordärtskockorna är mjuka.
- Mixa soppan slät och häll sedan över den i kastrullen och tillsätt grädden. Värm och smaksätt med peppar.
Grön ärtsoppa
(4 portioner)
5 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
600 g frusna, gröna ärtor
2,5 dl grädde
Salt och peppar
Gör så här:
- Koka upp vatten och buljongtärningar. Tillsätt de frusna ärtorna och låt koka i 5 min.
- Ta av från plattan och mixa ärtsoppan slät. Häll över allt i kastrullen igen, tillsätt grädde och låt soppan koka upp igen. Smaka av med salt och peppar.