Värmande soppor till vintermatsäcken

Recept på enkla och goda soppor att ha med på utflykten.

Mustig morotssoppa
(4 – 6 portioner)

1 liter vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
1 gul lök
1 kg ekologiska morötter
1 msk ingefära
1 halvt knippe koriander
Salt

Gör så här:

  1. Koka upp vatten, buljong och salt.
  2. Tvätta eller skala morötterna och skiva dem.
  3. Skala och hacka löken och ingefäran och fräs tillsammans i en stor kastrull.
  4. Häll i det kokande vattnet och morötterna. Låt alltsammans puttra på svag värme tills morötterna är mjuka. Tillsätt lite salt.
  5. Använd en stavmixer för att mixa soppan slät, addera koriander och mixa ner i soppan.


Jordärtskockssoppa

(4 portioner)

500 g jordärtskockor
1 gul lök
Smör
6 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
2 ½ dl matlagningsgrädde
Vitpeppar

Gör så här:

  1. Skala och hacka löken. Skala och skär jordärtskockorna i mindre bitar. Fräs löken i smör i en kastrull.
  2. Tillsätt jordärtskockor, vatten och buljongtärningar. Låt koka under lock tills jordärtskockorna är mjuka.
  3. Mixa soppan slät och häll sedan över den i kastrullen och tillsätt grädden. Värm och smaksätt med peppar.

Grön ärtsoppa
(4 portioner)

5 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
600 g frusna, gröna ärtor
2,5 dl grädde
Salt och peppar

Gör så här:

  1. Koka upp vatten och buljongtärningar. Tillsätt de frusna ärtorna och låt koka i 5 min.
  2. Ta av från plattan och mixa ärtsoppan slät. Häll över allt i kastrullen igen, tillsätt grädde och låt soppan koka upp igen. Smaka av med salt och peppar.
Tips! Servera med en klick crème fraiche blandat med pepparrot och/eller skalade räkor om du vill göra den lite extra festlig