Passa på! 20% på barnkläder & barnskor

Erbjudandet gäller på stadium.se och i Stadiums butiker t.o.m. den 14/6 2021. Erbjudandet gäller på ordinariepriser, dock ej produkter som levereras direkt från våra samarbetspartners. Erbjudandet gäller ej i kombination med andra rabatter/erbjudanden, vid köp av föreningsprodukter, på Stadium Outlet eller stadiumoutlet.se. Rabatten dras av i kassan.

Giltigt t.o.m. 2021-06-14

Passa på! 20% på barnkläder & barnskor Villkor

Världens första sport-bh: En resa i tiden

1977 föddes världens första sport-bh – tio år senare lanserades första sport-bh:n på den nordiska marknaden. Följ med på en resa genom tiderna tillsammans med plagget som har kommit att bli en milstolpe för kvinnor.

I Sverige började utvecklingen av sport-bh:n att ta fart på 80-talet. Det var träningsinstruktören Carin Lindahl som kände sig begränsad av sättet hennes bröst rörde sig under träning. Då det inte fanns någon sport-bh att tillgå på hemmaplan reste Carin till USA för att hitta det perfekta tyget och på så sätt lösa problemet på egen hand.

Året var 1987 när hon lanserade den första sport-bh:n på den nordiska marknaden, under namnet Stay In Place. Men vi tar det från början…

Joggingtrend uppmärksammar behovet
Det var i 70-talets USA, när jogging-trenden tog fart, som kvinnor började sporta i högre utsträckning än förr. Tidigare hade generation efter generation kvinnor intalats att de var alltför svaga för att sporta. Dessutom sas det att om en kvinna sprang längre än 400 meter kunde det potentiellt skada hennes reproduktiva förmåga, något som givetvis inte är sanning.

70-talet var också det årtionde som fler kvinnor välkomnades in i universitetens värld. Det öppnade också möjligheterna att aktivera sig i de olika universitetssporterna. Men, ju mer kvinnor sportade desto tydligare blev det att en essentiell del i kvinnors sportutrustning saknades – en atletisk bh.

Två suspensoarer blir en sport-bh
En av de amerikanskor som upptäckt kärleken för att jogga var Lisa Lindahl. Det var smärtsamt att löpträna utan en bh anpassad för träning. Att använda en vanlig bh gav otillräckligt stöd, och att utesluta bh helt kom inte på fråga då studsande bröst mot t-shirtens tyg skapade skavsår på huden.

Lisa upptäckte att en suspensoar var tillverkad i tyg av perfekt stumhet, och idén till världens första sport-bh var därmed född (1977). Två sammansydda suspensoarer höll brösten på plats, och banden var tillräckligt breda för att stanna på axlarna. Hon reste över landet med sin innovation för att övertala inköpare att hennes uppfinning ”the jocksbra” (senare omdöpt till ”the jog-bra”) var en nödvändig del av sortimentet i sportbutiker. Hon möttes dock av tungt motstånd, men gav aldrig upp sin Jog-bra.

Sverige ser sin första atletiska bh
Tio år senare (1987) ser Norden sin första sport-bh tack vare Carin Lindahl. Även hon möttes av motstånd från oförstående inköpare när hon försökte sälja in sin Stay In Place-bh. Därför bestämde hon sig för att hoppa över mellanhanden och rikta sig direkt till slutkonsumenten. Carin häftade upp affischer med information om hennes sport-bh på samma område som löparloppet Vårruset gick av stapeln. Varje kvinna som sett marknadsföringen ville testa en sport-bh och Stay In Place skapade därmed svensk historia.

Fotbollsspelerska skapar ”must-have” världen över

En av de mest avgörande händelser inom sport-bh:ns historia var när fotbollsspelerskan Brandi Chastain gjorde det avgörande målet i Världscupen för fotboll. Genom att dra av sig tröjan, falla ner på knä och spänna sina muskler skapar hon en, idag berömd, målgest som hamnar på tidningsomslag världen över – med sin sport-bh i fokus. Hon öppnar en helt ny värld av träning och sport för kvinnor genom att visa sin Jog-bra. Nu börjar sport-bh:n bli ett grundläggande plagg för aktiva kvinnor i hela världen.

Det har hänt mycket sedan dess. Idag finns det universitet, professorer och laboratorium som har som enda inriktning att studera bröst och utveckla sport-bh:ar. Men vi kan med säkerhet säga att kvinnor som Lisa Lindahl, Brandi Chastain och Carin Lindahl har varit otroligt viktiga för kvinnor vars passion är träning.