6 vandringsleder för hela familjen.

Packa ryggsäcken och snöra på dig skorna! Upptäck vad den svenska naturen har att erbjuda i sommar. Här tipsar vi om flera trevliga vandringsleder från norr till söder – som passar hela familjen.

Mårdseleforsens Naturreservat, Umeå

Förbered er på ett äventyr för hela familjen. Följ skyltarna till Mårdseleforsens Naturreservat, parkera och ge er ut på rampen som leder ut till den första hängbron över älven. Fortsätt den markerade stigen genom urskog, förbi jättegrytor och över dramatiska forsar. Distansen kan anpassas efter gruppen. En vandring genom Mårdseleforsens Naturreservat är ett minne för livet. Runda av med en lunch på hyllade sommarkrogen Wild River och njut av delikatesser från Västerbotten.

Hällmarksslingan, Tyresta nationalpark

Välkommen ut i urskogen, ett stenkast utanför huvudstaden. Här väntar sagolik natur med karga hällar, knotiga tallar och svalkande insjöar. För barnfamiljen rekommenderar vi Hällmarksslingan. Utgå från Tyresta by i Haninge och följ den gula markeringen in i den glesa skogen. Förbereder er på fem kilometer lätt vandring längs hisnande klipphällar och stilla vatten. Ta en lunchpaus vid Byslätts grillplats.

KullaRulla, Kullaberg

Ett besök på Kullahalvön är en upplevelse i sig. Ett magnifikt klipplandskap med fantastisk utsikt över Öresund. Lär känna området ännu bättre genom några timmars vandring på den tre mil långa KullaRulla-leden. Leden är anpassad för barnvagn och rullstol, med hårt packat grus som underlag, vilket gör den perfekt för barnfamiljen. Välj en sträcka, njut av branterna och det unika djur- och växtlivet. Pausa på en stilla äng med medhavd fika.

Sörmlandsleden, Stockholm

För familjen som gärna rör sig utan bil passar etappen mellan Skogshyddan och Alby friluftsgård perfekt, men det finns även parkering en liten bit från etappstarten. Totalt är sträckan drygt sex kilometer långt och den ringlar genom ekbackar, tallskog och utmed vackra och badvänliga Öringesjön. Packa med matsäck för lunchpaus på klipporna intill sjön. Bussförbindelser mellan Stockholm och Tyresö.

Skåneleden, Malmö

Skåneleden har en total längd på 1250 kilometer och terrängen varierar från trolsk bokskog till öppet kustlandskap. För familjer i Malmöområdet passar etapp 18, från Torup via Malmö till Bulltofta särskilt bra då den är ungefär en mil men går att avsluta tidigare. Här vandrar du till stor del utmed en gruslagd cykelväg genom grönskan, men med variation av olika sorters skog, och det finns många tillfällen att stanna upp och låta barnen leka av sig längs vägen. Närheten till kollektivtrafik gör det också enkelt att vända hemåt när orken tryter.

Lärjeleden, Hjällbo

Från Hjällbo, strax utanför centrala Göteborg, utgår den populära Lärjeleden. Leden är cirka sju kilometer lång, vilket gör den optimal för barnfamiljen. Följd de orangea markeringarna längs den slingriga Lärjeån – förbi raviner, genom djungellik lövskog (mer djungel än såhär blir det inte i Sverige!) och över böljande kullar. När du är framme i Angered är dagens vandring över. Pusta ut och avsluta med en lunch på trevliga Lärjeåns trädgårdar.