20% rabatt på alpint, snowboard och längd

*Erbjudandet gäller på stadium.se och i Stadiums butiker t.o.m. den 17/1 2021. Erbjudandet gäller på ordinarie- och paketpriser, dock ej på elektronik eller produkter som levereras direkt från våra samarbetspartners. Erbjudandet gäller ej i kombination med andra rabatter/erbjudanden, vid köp av presentkort, föreningsprodukter, vid betalning av Stadium Sports Camp, på Stadium Outlet eller stadiumoutlet.se. Rabatten dras av i kassan.

Giltigt t.o.m. 2021-01-17

20% rabatt på alpint, snowboard och längd Villkor

Så väljer du höstskor till barnen

Håll barnens fötter varma och torra i höst med rätt skor. Vi ger bästa tipsen!

Att veta vad man ska sätta på barnens fötter när höstvädret smyger sig på är inte alltid en självklarhet. Men med några enkla tumregler att utgå ifrån behöver det inte vara så svårt. Stadiums Maria Nygårdh vägleder oss genom djungeln av barnskor för hösten.

Gummistövel eller vattentät vanlig sko?
Hösten bjuder på regn och rusk och kyligare temperaturer – vilket ligger till grund för en av de viktigaste tumreglerna vad det gället höstskor: Att välja ett par skor som håller fötterna torra.

Det är därför att rekommendera att investera i minst en vattentät sko inför höstsäsongen. Gummistövlar är ett klassiskt val i sammanhanget, men en vattentät vanlig sko kan faktiskt vara ett ännu bättre alternativ.

– En ”vanlig” sko med ett vattentätt membran är enklare att springa runt i och passar barnens aktiva livsstil bättre än en stövel. Dessa har ofta en tajtare siluett kring foten, och sitter därför bättre på plats. Förutom dess funktion ser dem också ut som vilka skor som helst, säger Maria.

Men för de riktigt blöta dagarna lämpar sig trots allt en gummistövel allra bäst. Välj mellan fodrade och ofodrade gummistövlar beroende på dagstemperatur.

Välj storlek med noggrannhet
För att barnen ska kunna vara aktiva ute så länge som möjligt är det rekommenderat att inte köpa allt för stora skor, detta gäller även för mindre barn vars fötter fortfarande växer. Att springa runt i några nummer för stora skor är varken smidigt eller kul.

– En generell rekommendation är att utgå från 10-15 mm längre än foten på ”vanliga” skor och 15-20 mm längre än foten på gummistövlar och varmfodrade skor. Men det viktigaste är trots allt att det finns minst 5 mm tillgodo mellan foten och skon, detta för att ha en rörelsemån eftersom att foten rör sig i skon under ett vanligt steg, säger Maria.

Ett annat knep är att köpa en inläggssula och stoppa den i skon från början, vilket gör att innermåttet på skon blir något mindre. Sulan kan sedan plockas ut i takt med att foten växer.

Se över skons sula
Det viktigaste är såklart att skon ska vara bekväm och sitta bra på foten. Men man får inte glömma bort att se över skornas grepp. Det är därför nödvändigt att se under sulan så att den har nog bra grepp för att barnet inte ska halka, men också så att sulan är anpassat för barnens aktiva fritid. Idag finns det många olika varianter där delar av sulan tillverkas i ett lättviktsmaterial medan den nedersta delen tillverkas i t.ex. gummi som gör att sulan blir både lätt, smidig och ger bra grepp.

Höst- och vintersko i ett?
Många kan ställa sig frågande huruvida man verkligen behöver ett par skor för både höst och ett för vinter. Men på grund av temperaturen, som kan skilja mellan nästan 30 grader från höst till vinter, rekommenderar Maria att investera i två par. Framförallt på grund av att skaftet på en höst- och vintersko skiljer sig, och därför är avgörande för dess användning.

– En höstsko har ofta ett lågt skaft upp över fotleden. Men till vintern blir skafthöjden ännu högre för att inte snön som vi pulsar runt i ska komma in och blöta ner skon inifrån, likaså värmer fodret mer i en vintersko, säger Maria.