Just nu 25% på utvalda skor Shoppa

Tänk på det här när du köper barncykel

Genom att välja rätt barncykel blir cykelturen både säkrare och roligare. Men vad ska man tänka på när man väljer barncykel?

Allra viktigast är att inte köpa en för stor cykel till ditt barn.

– En cykel ska man inte ”växa i”, det är rent ut sagt farligt. Hellre då att barnet cyklar på en något för liten cykel i ett år än, tvärtom, en för stor cykel, säger Markus Karttunen, säljare på Stadium Sergelgatan.


En för stor cykel gör att det blir svårare att hålla balansen. Barnet bör nå marken med fötterna när hen sitter på sadeln, det minimerar även risken att barnet skadar sig ifall hen behöver bromsa eller tappar kontrollen över cykeln.

– Oftast sätter barn ner fötterna i marken när de vill bromsa cykeln. Det är en naturlig reflex, förklarar han och fortsätter:

– Barnet ska kunna vrida styret fullt, det vill säga med ena handtaget mot sadeln, utan att behöva släppa någon av händerna. Det gör att barnet har bättre kontroll över cykeln.

Huruvida hand- eller fotbroms är att föredra på en barncykel är en omdiskuterad fråga.

– Därom tvista de lärde. Det finns för- och nackdelar med båda. Innan barnet har lärt sig använda bromsarna är det därför, som sagt, viktigt att hen når ner med fötterna i marken för att kunna bromsa på så vis, säger Markus.

Tänk också på att sadel och pedaler inte bör vara blanka. De ska ge ett bra fäste så barnet inte halkar av. Fråga personalen i din Stadiumbutik så hjälper de dig att välja rätt barncykel. Och glöm inte hjälm!