Black week på Stadium – upp till 60% rabatt på utvalda produkter Shoppa

Kuriosa: Fotbollströjans numerologi

Få saker är viktigare för fotbollsspelare eller fotbollsfans än tröjnummer. Här är kuriosa om fotbollens numerologi.

Vikten av att få ”rätt” nummer
Det har förekommit att fotbollsspelare har betalat för att få spela i, enligt deras tycke, rätt tröjnummer. Ett exempel är när Paulo Futre blev tilldelad nummer 16 av sin nye tränare Harry Redknapp. Den portugisiske anfallaren var van vid 10:an och tyckte nummer 16 var alldeles för anonymt för honom.


Det gick så långt att Futre anlitade advokater som skulle förhandla fram att han skulle slippa 16 och få 10. Utan framgång. Till slut betalade han 100 000 pund(!) för att få 10:an.

Betydelsen av fotbollströjans nummer
En grundregel är välja ett nummer mellan 1 och 11 och utgå från att ju längre bak i planen man spelar desto lägre nummer, ju högre upp desto högre nummer. Är man avbytare fungerar även nummer mellan 12 och, säg, 23.


Men den inneboende logiken ställs ibland på ända när offensiva spelare som Asamoah Gyan, Kanu och Milan Baros springer omkring i försvarsnummer som 3, 4 och 5. Eller när defensiva pjäser som Sinisa Mihajlovic och Khalid Boulahrouz drar på sig anfallsnummer som 11 och 9. Ett annat exempel är när den amerikanska storstjärnan Abby Wambach sprang omkring med nummer 20, ett uppenbart avbytarnummer, i det landslag hon var den stora stjärnan i.

Kreativa nummerlösningar
Fotbollsspelare väljer ibland väldigt höga siffror. Den moderna fotbollen skapar i och för sig så stora trupper att en 39- eller 46-tröja inte borde få särskilt många att lyfta på ögonbrynen. AC Milan skapade en liten trend när Ronaldinho år 2008 fick numret 80 (efter födelseåret) och sedan fortsatte med Mathieu Flamini (84) och Andrij Sjevtjenko (76).


Vissa fotbollsspelare nöjer sig inte ens med två siffror. Ett exempel är när anfallaren Adolfo Bautista i mexikanska storlaget Chivas bestämde sig för att spräcka tresiffervallen och spela med 100 på ryggen.

Ett annat är marockanske anfallaren Hicham Zerouali, med smeknamnet ”Zero”, som spelade med nollan på ryggen en hel säsong i Aberdeen innan den skotska ligaföreningen förbjöd numret. Ett udda exempel på hur kreativa spelare kan vara för att få ”sitt” nummer är när den chilenske centern Ivan Zamorano i Inter, där favoritnumret nio var upptaget av Ronaldo, valde en minst sagt påhittig lösning. Med enkel tröjmatematik satte Zamorano ett litet plustecken mellan siffrorna i numret 18 (1 + 8) för att kunna bära sitt nummer utan att riktigt göra det.


Lästips: Vad betyder fotbollströjans nummer?