Black week på Stadium – upp till 60% rabatt på utvalda produkter Shoppa

Alpin-VM i St Moritz – håll koll på höjpunkterna!

Alpina världsmästerskapen i klassiska St Moritz i Schweiz är i full gång. Vilka är snackisarna? Vilka favoriter har störst chans att bli mästerskapets kung och drottning? Hur kommer det gå för svenskarna?

Damer
Det finns gott om potentiella VM-drottningar på damsidan. Flera åkare har goda chanser att vinna åtminstone ett par titlar var. Frågan när man ska utse drottningen om ett par veckor är väl framför allt hur man ska väga teknik- mot fartgrenarna, vad väger tyngst? För det är svårt att se någon ny Pernilla Wiberg eller Janica Kostelic, åkare som kunde vinna i alla grenar, i dagens världstopp.

Närmst kommer kanske Lara Gut. Det schweiziska underbarnet har hunnit fylla 25 och har med tiden utvecklats till kanske hela den alpina skidåkningens mest kompletta och mångsidiga åkare. I år har hon i ännu högre utsträckning än tidigare kombinerat den höga lägstanivån med fler höga toppar och har numera potential och goda möjligheter att på hemmaplan vinna i nästan alla grenar. Dock: bara nästan. I slalom har Gut inte längre snabbheten och tekniken riktigt för att hänga med och den grenen ser i stället ut att bli ett getingbo. I alla fall när det gäller andra- och tredjeplatsen. När det gäller guldmedaljen är det spel mot ett mål: amerikanska suveränen Mikaela Shiffrin har dominerat slalomen lika eftertryckligt den här säsongen som tidigare, och kommer förmodligen stå överst på pallen så länge hon inte åker ur.

Bakom henne ser det däremot ovanligt öppet ut. Slovakiska Veronika Velez-Zuzulová är en av många farliga utmanare och har varit den som oftast och hårdast utmanat Shiffrin under världscupsäsongen. Frida Hansdotter hade en knepig säsongsstart, men efter en vinst och en tredjeplats på den här sidan nyår så ska hon också kunna bli att räkna med.

Shiffrin har också tagit rejäla kliv i storslalom och är även där en potentiell vinnare. Gut blir också hyperfarlig liksom italienska Sofia Goggia, en annan allround-åkare som definitivt kan slåss om pallplatser i störtlopp, super-g och storslalom. Franska Tessa Worley är vass och kan definitivt slåss om medaljerna.

I fartgrenarna dominerar en stor fråga – var står egentligen Lindsay Vonn? Comebackande superstjärnan vann störtloppet i Garmisch och kan så klart aldrig räknas bort, men det är svårt att exakt veta var hon står efter lång skadefrånvaro. I Vonns frånvaro har Ilka Stuhec vunnit tre störtlopp, ett super-g och en kombination under säsongen och går självklart in i mästerskapet som storfavorit, med Gut och Goggia strax bakom. Samtidigt har slovenskan inte riktigt varit på den här nivån tidigare. Håller hon för favorittrycket?

Vid sidan av Hansdotter är det i störtloppet den bästa svenska chansen finns på damsidan. Kajsa Kling tog en tredjeplats tidigt under säsongen – och ser ut att ha tagit ytterligare ett litet steg i utvecklingen – men ska trots stabil topp-tio-åkning på slutet inte ses som mer än en outsider.

Herrar
Om damslalomen mest blir Shiffrins kamp mot sig själv så har herrslalomen alla möjligheter att bli en tvekamp på riktigt. Österrikiske Marcel Hirscher har länge dominerat grenen, men har den här säsongen utmanats tufft av norske Henrik Kristoffersen, som efter att länge varit extremt lovande nu också hittat jämnheten i åkningen. Bakom dessa storfavoriter gör också italienske veteranen Manfred Mölgg en riktigt fin säsong, vid 35 års ålder. Herrslalom är historiskt sett en svenskgren och även den här gången är det väl till de svenska slalomkillarna man ska sätta sitt hopp. Även om de inte övertygat under världscupsäsongen, där Mattias Hargin tagit den enda pallplatsen hittills, så är både Hargin och André Myhrer vassa mästerskapsåkare och skulle kunna överraska.

Hirscher är, precis som Shiffrin på damsidan, en slalomdominant som blivit allt bättre också i storslalom, och blir farlig även i denna gren. Hotet kommer främst från Frankrike: Alexis Pinturault och Mathieu Faivre är de två kanske mest lysande stjärnorna i en av de starkaste franska alpina generationerna någonsin. Sverige? Veteranen Matts Olsson tog, överraskande, en glädjande andraplats i Garmisch nyligen, men är svårbedömd. Var det en enstaka lyckträff eller ett tecken på att 28-åringen till slut hittat rätt?

I fartgrenarna talar mycket för att det blir ett kul mästerskap för våra grannar i väster. Norrmannen Kjetil Jonsrud har vunnit mycket både i super-g och störtlopp och går rimligtvis in i VM som en av de största favoriterna. Dock – dominansen var framför allt i början av säsongen och man vet inte säkert var han står formmässigt just nu. Fartgrenarna är också öppnare och mer oberäkneliga än teknikgrenarna – med undantag för Jonsrud har det inte funnits någon riktig kontinuitet på pallplatserna i världscupen.