På Stadium har vi alltid fri frakt på ordrar över 399:-* Läs mer

Så väljer du rätt skidutrustning för barn

Äntligen är skidsäsongen här! Men vad ska man tänka på när man köper skidor till barn? Vi guidar dig rätt oavsett om det gäller alpin- eller längdskidåkning.

Alpinskidor
En viktig tumregel när det gäller alpinskidor till barn är att de inte får bli för långa. En kortväxt person har inte tillräckligt med kraft i benen för att hantera en för lång skida, vilket gör att åkningen blir svår. Sen beror val av längd också på hur mycket man åkt tidigare.

Till någon som aldrig stått på ett par skidor väljer man kanske en skida som är 20 centimeter kortare än barnet själv, medan ett barn som åkt en del förmodligen klarar av att hantera en skida som är 10 centimeter kortare än barnet. Här kan även åldern spela in då en äldre nybörjare har mer kraft än en yngre att hantera en längre skida. Ett kardinalfel är att köpa en skida för barnet att växa i, då det förmodligen dödar intresset helt istället.

Till ett barn som har en viss skidvana kan en mer avancerad, det vill säga en hårdare skida passa. Den blir mer fartstabil för någon som fått upp farten i backen och klarar av att trycka på lite mer i svängarna. Väljer man istället en för avancerad skida blir det svåråkt och lätt att tappa kontrollen.

Hur väljer man rätt pjäxor?
Alldeles för många föräldrar gör det stora misstaget att köpa för stora alpinpjäxor till sina barn. För barnets säkerhet bör man aldrig köpa pjäxor att växa i. Så tight som möjligt är grundregeln, större än 1,5 cm längre än barnets fot bör man inte välja. En för stor pjäxa gör att det blir svårt att svänga och en ökad risk att bindningen inte löser ut vid en vurpa. För de allra minsta rekommenderad varma och bekväma pjäxor som är lätta att komma i och ur.

Hjälmens passform är avgörande
Utöver pjäxor i rätt storlek är hjälmen det viktigaste för att öka säkerheten. Där gäller det också att den ska sitta så tight som möjligt. Sitter hjälmen inte fast ordentligt på huvudet finns risken att den inte skyddar ordentligt vid ett fall, eller i värsta fall skadar hjälmen mer än den skyddar om den slår bak i nacken till exempel.

Mormors stickade mössa är INTE gjord för att ha under hjälmen. Majoriteten av alla alpinhjälmar är varmt fodrade så att man egentligen inte behöver ha någon mössa under alls. Vill man absolut ha det är det en tunn hjälmmössa som gäller, för att få hjälmen att sitta så nära huvudet som möjligt.

Ytterligare ett sätt att öka säkerheten är att ha ett ryggskydd ifall barnet blir påkört bakifrån. Det får hellre vara för kort än tvärtom, för att undvika att det slår upp i nacken vid en vurpa.

Välj rätt stavar
För att mäta ut stavar finns det ett enkelt sätt att hitta rätt längd ­– vänd den uppochner, greppa precis under trugan och håll den framför dig. Om vinkeln mellan över- och underarmen blir 90 grader är staven lagom. Det finns även ställbara stavar, vilket kan vara en bra investering till ett barn som växer, för att slippa köpa nya stavar varje år.Längdskidor och längdpjäxor
När det gäller längdskidor är de allra enklaste skidorna sådana man spänner fast sina vanliga kängor i, det kan vara ett bekvämt alternativ att börja med. För den som vill få ut mer av åkningen finns också prisvärda paket med skida, bindning och pjäxa.

En längdpjäxa behöver inte sitta fullt så tight som en alpinpjäxa, utan ska kännas mer som en vanlig känga. Den får däremot inte heller bli för stor, vilket då leder till att hälen inte sitter fast ordentligt och barnet får skavsår.