På Stadium har vi alltid fri frakt på ordrar över 399:-* Läs mer

11 saker du inte visste om golf

Våren är golfarens bästa vän. Ladda upp inför årets första golfrunda med lite kuriosa och 11 saker du kanske inte visste om golf.

Tredje största sporten

Golf är den tredje största idrotten i Sverige efter fotboll och friidrott – i alla fall när man ser till antalet medlemmar. 2014 registrerades 474 000 golfare i Sverige.

Mångolf

1971 slog astronauten Alan Shepard två golfbollar på månen. Golf är därmed, tillsammans med spjutkastning de enda sporterna som utövats på månen.

Billig idrott

Golf, fotboll och gymnastik är de billigaste idrotterna. Detta visar en undersökning av Riksidrottsförbundet. Undersökningen studerade de tio vanligaste idrotterna för att se vad det kostar för barn att hålla på med olika idrotter.

Världsrekord

Kanadensaren Jason Zuback har världsrekordet för den snabbaste golfdrivern någonsin på 328 km i timmen.

Golfklubbar och anläggningar

Det finns hela 470 golfklubbar och anläggningar i Sverige där den nordligaste anläggningen är Björklidens golfbana mellan Abisko och Treriksröset. Längst ned i söder ligger Bedinges golfbana som är den sydligaste golfbanan i landet.

Hole-in-one

Oddsen att slå två hole-in-one på en och samma runda är 1 på 64 miljoner. Någon som ändå lyckades med det var Oakland University-studenten Kassandra Komma.

Birdie

År 1989 i Atlantic City, New Jersey skulle golfspelaren Ab Smith slå ett slag han definierade som en ”bird of a slot”. Denna fras kom sedan att förkortas till ”birdie” – vilket idag är en av golfens mest populära termer.

Presidentgolf

Det sägs att den forne amerikanska presidenten Woodrow Wilson var en extremt hängiven golfspelare. Så hängiven att han till och med spelade i snön – med hjälp av svarta golfbollar.

Skotskt motstånd

Golfen uppfanns i Skottland för över 500 år sedan men till en början möttes sporten av motstånd. 1457 förbjöd landets parlament golf över hela landet då de ansåg att golfandet störde befolkningens militära träning.

Golfbollar

Amerikaner spenderar ca. 600 miljoner dollar på golfbollar - varje år. Visste du att den amerikanska golfbollen är lite större än den brittiska? Den amerikanska är 1,68 tum medan den brittiska är 1,62 tum.

Caddy

Ordet caddy härstammar från det franska ordet för student vilket är ”cadet”. Cadet i sin tur uttalas caddy.

För alla dina golfprylar besök vår golfsida.