Varva ner med 5 enkla och effektiva yogaövningar

Trots att julen ofta är hektisk med släktträffar, aktiviteter och saker som ska fixas, så är det viktigt med återhämtning under ledigheten. Stärk både kropp och sinne med lite yoga som du enkelt kan göra själv hemma. Yoga-profilen Josefine Bengtsson listar här 5 effektiva yogaövningar som hjälper dig att koppla av och fylla på med mer energi.

1. Shaking



Shaking är en aktiv form av meditation som jag har varit fullkomligt förälskad i under flera år. Det är en väldigt kraftfull övning, som blixtsnabbt leder uppmärksamheten ner i kroppen. Övningen har använts av människor i tusentals år för att hitta närvaro i stunden, stressa ner, läka skador och väcka kroppen.

Det fina är att alla människor kan utföra shaking, varken styrka eller vighet behövs. Det man gör är nämligen att stå rakt upp och skaka kroppen i ett antal minuter. Hitta gärna ett ställe där ingen ser dig, för du kommer att se rätt tokig ut, men effekten brukar bli magisk. Det kan krävas lite övning innan du får hela kroppen att skaka. I början kan det kännas konstigt och svårt att släppa spänningarna. Ha tålamod, det är värt det. Jag är nästintill beroende numera.

Gör så här:
1. Ställ en timer på 5–15 minuter. Sätt på dig bekväma, icke åtsittande kläder. Slut ögonen eller använd ögonbindel.
2. Placera fötterna höftbrett isär och behåll dem där under hela övningen.
3. Böj lite lätt på knäna och slappna av i hela kroppen.
4. Släpp käkarna och låt andetaget vara naturligt men genom munnen.
5. Börja skaka kroppen. Få varenda del av din kropp att vibrera.
6. När tankarna far iväg till något annat, för uppmärksamheten tillbaka till det som händer i kroppen, i stunden.
7. När timern ringer, sätt dig eller lägg dig ner i tystnad i några minuter.

2. Krigare 3



Krigare 3 (Virabhadrasana 3) är en utmanande position som stärker hela kroppen. Ibland funkar den inte alls för mig. Då brukar jag först bli frustrerad, men när jag sedan inser att det är ett tecken på att mina tankar är någon annanstans använder jag istället positionen för att leda uppmärksamheten till stunden. Jag får fokus! Försök att inte tänka på hur kroppen ser ut i övningen och gör den istället till närvaroträning.

Gör så här:
1. Stå i Berget och börja föra över vikten till ena foten – pressa ner hela fotsulan i mattan. Fokusera blicken på en punkt framför dig.
2. På utandning lutar du överkroppen framåt samtidigt som du lyfter upp och sträcker det andra benet rakt bakåt. Fällningen sker i höften och med rak rygg.
3. Låt höfterna vara parallella med golv- et och fördela vikten jämnt över hela fotsulan på stödjebenet.
4. Aktivera hela kroppen och låt allting – tår, fingrar och huvud – sträva iväg från din överkropp.
5. Stanna här i 5 andetag och kom sedan tillbaka till Berget för att göra samma sak med andra benet.

3. Räkna-andetag-meditation



Denna teknik används mycket i den buddhistiska zentraditionen. En enkel men svårbemästrad teknik som går ut på att vi ska räkna våra andetag. Det låter ju lätt som en plätt, men efter att ha provat tror jag att de flesta av oss inser hur svårt det är att behålla koncentrationen på räkningen. Med tiden tränar vi dock upp vår ”uppmärksamhetsmuskel” så att det blir lättare och lättare.

Gör så här:
1. Sätt en timer på 15 minuter och inta en bekväm sittande position.
2. Slappna av i kroppen och blunda.
3. Låt andetaget vara naturligt, in och ut genom näsan.
4. Börja räkningen. Räkna ett till dig själv när du andas ut. Nästa gång du andas ut, räkna två och så vidare upp till fem.
5. När du nått fem börjar du på en ny cykel och räknar ett på nästa utandning. Räkna alltså endast på utandningen och aldrig mer än till fem. Det gör att du blir medveten om när din uppmärksamhet vandrat iväg och du befinner dig på 11, 13, eller till och med 88.
6. När känslor och tankar dyker upp för du vänligt men bestämt tillbaka uppmärksamheten till att räkna dina naturliga andetag.
7. Om det är många tankar i omlopp kan du ta hjälp av dina fingrar för att räkna andetagen.

4. Liggande vridning



Vridningar är som medicin för kroppen! De sträcker inte bara ut sätet, ryggen och nacken utan är också perfekta att göra om du har ont i magen, eftersom de stimulerar tarmarna och på så vis förbättrar matsmältningen. Jag brukar ofta lägga mig ner i en härlig vridning efter maten.

Gör så här:
1. Ställ din timer på 3–5 minuter.
2. Lägg dig på rygg och böj knäna mot bröstet ungefär i linje med naveln. Låt sedan knäna falla över åt ena sidan.
3. Prova att föra knäna lite uppåt eller neråt, och fötterna lite framåt eller bakåt, för att hitta ett läge där du kan slappna av.
4. Prova dig fram till en position som känns bekväm för armarna: lägg dem längs med kroppen, åt sidan eller för den ena armen ovanför huvudet. Se till att båda axlarna kan vila mot mattan.
5. Om knäna eller axlarna inte når mattan, lägg en kudde eller filt under.
6. Andas ner i magen och tillåt hela kroppen att slappna av.
7. När timern ringer, kom sakta ut ur positionen och gör övningen på motsatt sida.

5. Viparita Karani



Viparita Karani sägs vara den äldsta yogapositionen av alla (efter de sittande meditationsställningarna), en position som går att hitta i nästan alla yogaformer. Eftersom den hängt med oss så länge och är så pass utbredd måste den ju vara grym. Förutom att vara otroligt återhämtande sägs den lugna vårt nervsystem och balansera vårt blodtryck. Jag gör den varje kväll i sängen innan jag somnar!

Gör så här:
1. Lägg dig på rygg och för benen rakt upp mot taket, i 90 grader från kroppen. För att kunna slappna av i benen, håll gärna en sjal runt fötterna och låt tyngden av överkroppen hålla benens vikt.
2. Ett annat sätt är att placera benen upp längs en vägg. Då sätter du dig med sidan av kroppen in mot en vägg och för upp benen mot väggen samtidigt som du rullar över på rygg. För höfterna så nära väggen du kan, det ska fortfarande vara bekvämt.
3. Låt armarna falla ut åt sidorna eller över huvudet.
4. Slappna av i hela kroppen och andas naturligt.
5. Stanna i positionen så länge det är skönt, gärna 10−20 minuter.