Välj rätt fotbollssko

Vad kan man tänka på när man ska köpa nya fotbollsskor? Här är en nätt vägledning genom djungeln av fotbollsskor.

Komfort
Sköter man om ett par fotbollsskor håller de åtminstone ett par säsonger och då vill man så klart att de sitter rätt. Viktigt är att foten inte glider fram och tillbaka på längden, men minst lika viktigt är att den sitter bra på bredden. En för smal sko trycker ihop foten, hämmar bollkänslan och kan göra ont.


Tänk också på höjden – var slutar skon i förhållande till fotknölen och hälsenan? Det är två klassiska ställen för elaka, hämmande skavsår.

Stabilitet
Att välja rätt fotbollssko är alltid att göra en avvägning mellan stabilitet och flexibilitet. Det är till exempel lockande att använda mjuka skor eftersom det är skönt och ökar ”känslan”. Samtidigt finns risken att de inte har den riktiga fastheten för att stå emot i snabba vändningar och riktningsförändringar. Å andra sidan kan en lite hårdare och mer stabil sko kännas begränsande i fråga om bollbehandling och dribblingsteknik. Vissa föredrar att använda en av de allt vanligare modellerna som har en strumpliknande del som går en bit upp på benet. Som Nikes Mercurial Superfly-varianter eller Adidas Ace Primeknit.

Material 
Läder har den fördelen att det formar sig efter foten väldigt bra. Ett gammalt trick är att blöta ned skorna och ha dem på några timmar så formar sig lädret efter foten. Syntetmaterial håller formen bättre över tid, men blir inte på samma sätt ”ett andra skinn” från början. En annan sak att tänka på är var på planen man spelar. Försvarare behöver stabilare skor, som klarar tacklingar och klarar landningar efter tuffa nickdueller. Spelar man på en position som kräver mycket snabbhet – anfallare, yttermittfältare och ytterbackar – är det så klart bra om man har en så lätt sko som möjligt, vilket talar för skor av syntetmaterial.


Dobbar
Generell regel: ju mjukare plan desto mindre och längre dobbar. På en hård torr plan kan man med fördel använda mer avlånga ”blade”-dobbar som har mindre tendens att fastna i gräset om det är torrt.


Snörning 
Snörningen kan sitta antingen mitt på skon eller på utsidan. Fördelen med det förstnämnda är att man slipper snörning både på fotens inner- och yttersida, vilket underlättar passningsspelet. Fördelen med sidosnörningen är just skotten, risken för felträffar vid vristskott blir betydligt mindre.

Utseende
Fotbollsskor är i ständig utveckling och det har hänt enormt mycket i fråga om material och teknik, men frågan är om inte allra mest har hänt på skornas utsida. Det går numera att välja egentligen vilken färg som helst på ett par fotbollsskor. Dessutom i ett otal olika spektakulära mönster och färgkombinationer, som Adidas olika X15-, Nikes HyperVenom Phelon- eller Pumas neonfärgade Evospeed/Evopower-modeller.


Även om det blivit allt mer vanligt att välja iögonfallande kulörta skor dyker det även upp sobra (retro)modeller i svart hos varumärken, som Adidas klassiker Copa Mundial.

Här har det också skett ett slags cirkelrörelse där det som tidigare var ett sätt att stå ut ur mängden på – att välja färgglada skor i stället för svarta – nu har gått varvet runt. Att välja en svart diskret sko är inte längre normen, utan paradoxalt nog ett sätt att sticka ut på.Stadiums sortiment av fotbollsskor hittar du här.