Part of Stadium Group

GUIDE: Löparskor

Maximera löprundan och minimera risken för skador med rätt löparskor.

Förutom det rent estetiska, att välja en sko som du tycker är snygg och känns bekväm och snabb, är det bra att ta reda på vilket löpsteg du har.

– Det viktigaste är att välja en löparsko som är anpassad för just din fot och ditt löpsteg, säger Helena Nässén, som utbildar Stadiums butikspersonal i fot- och löpstegsanalys. Foten behöver nämligen stöd för att resten av kroppen, som knä och höft, inte ska belastas fel och för att undvika benhinnebesvär.

Man tittar främst på hur sulan träffar marken när man springer. Pronation är vanligt förekommande och innebär att fotens insida ”sjunker ner” när du landar i löpsteget. Vid gång och löpning är en liten pronationsrörelse normalt och fungerar som fotens naturliga stötdämpare. Motsatsen kallas supination (underpronation). Båda löpstilarna kräver en sko med stöd. Har man ett neutralt löpsteg ska man välja ett par neutrala löparskor.

– Tänk också på att löpsteget kan förändras över tid eftersom det påverkas av din ålder och muskelmassa. Det är därför viktigt att kontinuerligt följa upp ditt löpsteg, säger Helena. Be om hjälp i din Stadiumbutik för att ta reda på ditt löpsteg och välja rätt löparsko.


Stadiums hela sortiment av löparskor hittar du här.