Part of Stadium Group
20% på hela juniorsortimentet! Gäller alla priser. 20% på hela juniorsortimentet! Gäller alla priser. Shoppa

Fotbollens historia

Fotbollen har älskats och spelats sedan 1800-talet. Vi reder ut en rad viktiga milstolpar och händelser i fotbollens historia.

1800-talet
Fotbollen har flera föregångare i till exempel Kina (spelet cuju från 400-talet f.Kr. spelades mellan två lag med målställningar och en läderboll) och i medeltidens Italien och Frankrike, men spelet etablerades på allvar i England under 1800-talets första hälft. Än så länge prioriterades anfallsspelet – lagen ställde ofta upp med en målvakt, en försvarare, en eller två mittfältare och sju eller åtta anfallare.

1871
FA-cupen startas och blir med sitt cupformat – direktutslagning i varje match – en närmast omedelbar succé. FA-cupen spelas än i dag och räknas som fotbollens äldsta turnering.

1900
Redan i de andra olympiska spelen är fotboll en av 18 idrotter som ingår i programmet. Egentligen spelades bara två uppvisningsmatcher, men Storbritannien räknas ändå som vinnare av turneringen i Paris.

1904
Det internationella fotbollsförbundet FIFA grundas. I dag har organisationen 211 medlemsförbund och huvudkontor i Zürich.

1920
Under första världskriget blir fotboll i England allt mer populärt även bland kvinnor och 1920 spelas den första internationella matchen mellan kvinnliga lag (Kerr’s Ladies mötte ett franskt kombinationslag). Trots att damlagens matcher ofta drog större publik än herrlagen röstade det engelska fotbollsförbundet året därpå för att stoppa alla dammatcher. Det skulle dröja drygt femtio år innan förbudet hävdes.

1930
Det allra första världsmästerskapet i fotboll spelas. Värdnationen Uruguay vinner titeln.

1958
Sverige arrangerar sitt första och hittills enda VM. Det bär hela vägen till final, där en blott 17-årig yngling vid namn Pelé tar över showen. Mest minnesvärt ur svenskt perspektiv är kanske Kurt Hamrins klassiska kantdribblingsräd mot Västtyskland.

1960
EM introduceras och den första turneringen spelas i Frankrike. Sovjetunionen kämpar ned Jugoslavien med 2-1 i finalen.

1970-talet
Progressivt årtionde där damfotboll går från att vara en motions/uppvisningssport till den dominerande lagsporten. Det är framför allt Norden, Västtyskland, Nordamerika och Ostasien som driver på utvecklingen. Idag finns det drygt 10 miljoner registrerade damfotbollsspelare.

1982
IFK Göteborg inleder sig osannolika storhetstid. Under ledning av värmlänningen Sven-Göran Eriksson vinner det unga blåvita laget UEFA-cupen efter att ha trampat sönder Hamburg med sammanlagt 4-0. Sex år senare återupprepas bedriften, då mot skotska Dundee United.

1984
Första officiella EM för damer spelas och vinns av Sverige.

1986
Ingen annan enskild spelare har dominerat en turnering så totalt som Diego Armando Maradona gjorde i Mexiko-VM -86. Den tekniske argentinaren bjöd både på handsmål (”Guds hand”) och osannolika solodribblingsräder och ledde ett i övrigt ganska anonymt Argentina hela vägen till titeln.

Maradona 1986

Foto: Joi Ito / Creative Commons (CC BY 2.0)

1992
Sverige arrangerar EM, men det är grannlandet som får jubla högst. Efter att ha fått en gratisplats då det krigshärjade Jugoslavien uteslutits lyckas Danmark högst överraskande ta hem hela alltet.

1994
När vi gräver brons i USA. Sverige vinner med 4-0 mot Bulgarien i bronsmatchen och det efterföljande segertåget i Rålambshovsparken kommer finnas i svenska minnen för alltid.

1996
Damfotboll gör premiär som OS-gren och OS-fotboll får snabbt samma tyngd som VM.

1998
Inför hemma-VM var Frankrike på dekis. Landslagets popularitet var låg och man mindes hellre tillbaka till det framgångsrika 80-talet. När turneringen väl började vände allt: en sprakande blandning av unga och äldre spelare, från Zidane och Henry till Lizarazu och Deschamps, vinner guldet. Två år senare gör de samma sak i EM i Holland och Belgien, en dittills unik back-to-back-seger (som idag har upprepats, och förbättrats, av Spanien).

1999
Zlatan Ibrahimovic gör sina första matcher och mål för Malmö FF. 18 år senare är han vår genom tiderna största fotbollsspelare efter en karriär som tagit honom till klubbar som Ajax, Juventus, Inter, Barcelona, Milan, Paris SG och Manchester United.

2006
Italien vann visst efter straffar. Men det är det ingen som bryr sig om. Det som stannat i minnet från VM i Tyskland är finalens 110:e minuten, när Marco Materazzi plötsligt säger något till Zinedine Zidane och den franske eleganten svarar, i sin allra sista match, med att skalla den italienske mittbacken hårt i bröstet. Utvisningen är lika omedelbar som självklar. En hel värld stannar upp.

2016
Efter en storförlust mot Brasilien i gruppspelet sluter sig det svenska damlandslaget sig samman, sätter defensiven och, börjar slå ut stornationer på löpande band. Både Brasilien och USA besegras på straffar i kvarts- och semifinal, innan Tyskland blir för svåra i finalen. Ett av de starkaste svenska mästerskapsinsatserna någonsin.