25 % för dig som är eller blir medlem.

Dags att köpa våtdräkt?

Har du bestämt dig för att börja använda våtdräkt? Då är det viktigt att du väljer en som passar dig och dina behov. Johan Wennerlöf från 2XU vet vad du ska tänka på.

Utmanande vattenäventyr kräver rätt utrustning


Om du ska simma långa sträckor eller utöva vattensport under flera timmar är det viktigt att byta ut badkläderna mot något rejälare för att underlätta utövandet.

– En våtdräkt bör ses som ett hjälpmedel och en utrustning när du utövar träningsformer eller tävlar i allt ifrån Triathlon, SwimRun till Open Water simning, säger Johan Wennerlöf.

Eftersom våtdräkten ska göra det lättare och smidigare för oss att röra oss i vattnet så är det extremt viktigt att hitta rätt passform, annars kan den istället få motsatt effekt och tynga ner oss i vattnet. Enligt Johan handlar det helt enkelt om att hitta perfektion när vi ska köpa våtdräkt, den ska sitta som ett smäck.

– När du testar en våtdräkt så ska det vara precis så att du får på den även om det är lite trångt över bröstkorg och axlar, detta är för att du ska få optimal känsla i vattnet. Tänk på att den ska vara tight men fortfarande gå att stända över ryggen. Det är viktigt att känna över ryggslutet där dräkten ska sitta riktigt tight och kännas följsam, där får det inte vara något ”löst” material. Detta för att förhindra att för mycket vatten kommer in i dräkten, vilket gör dig långsam och kyler kroppen.



När man ska köpa en våtdräkt, så är ändamålet väldigt viktigt. Johan tipsar om att först och främst fundera på vad du ska ha den till.

– Ska du vara i vattnet mycket och behöver dräkten för värme ska du gå för en modell i lite tjockare neoprene. Ska du klättra upp för bergskanter som i Swimrun vill du ha en slitstark dräkt som gärna får vara i dubbelsidig neoprene. Är det triathlon eller Open Water söker du passform, flexibilitet och fart.

Ska man välja korta eller långa armar på sin våtdräkt?

– Det beror på aktivitet och var i världen du ska använda dräkten. För Swim Run klipper många av både armar och ben för att man ska springa i den och inte vill bli för varm. Med långa ben får du mer flytkraft i simningen och hjälp till att hålla en bättre simposition i vattnet. Även här är det viktigt att utgå från våtdräktens ändamål, är det kallt eller varmt i vattnet samt vill ha du ha flythjälp eller inte?

3 olika våtdräktsmodeller

Allround-dräkt

W M:2 wetsuit är en våtdräkt med brett användningsområde. Flexibla paneler vid underarmar och skuldror ger bra rörelsefrihet. Materialet ger både värme och flytkraft. Extra slitstark dräkt med Yamamoto 38 cell dubbel-neopren.

Passar för:

Våtdräkt för både nybörjare och mer erfarna som passar bra både för bröstsim och för andra vattensporter.

2XU, W M:2 Wetsuit, 1999 kr

Triathletdräkt

Våtdräkt anpassad för simmaren som vill ha rörelsefrihet i vattnet och bra grepp på blöta klippor vid exempelvis ett swimrun. Våtdräkten har tunnare 40 cell-neopren utan sömmar på axlar och bröstparti för ökad rörlighet. Våtdräkten har dessutom en silikoncoating, stretchigt foder samt en dragkedja som ligger fri från ryggpanelen för bästa möjliga rörlighet. Vid höfterna sitter en roll bar som hjälper till att bibehålla en hög position i vattnet vid rotation.

Passar för:

Simmaren med kunskap och teknik som gärna simmat en del och/eller tagit en crawlkurs. Används framförallt av många triathleter.

2XU, W Race Wetsuit, 3499 kr

Tävlingsdräkt

Våtdräkt med många användningsområden. Dräkten är gjord av världskända materialet Yamamoto 39 cell dubbelsidig neopren, som gör dräkten extra slitstark. Rollbar-paneler finns på sidorna som upprätthåller flytkraften vid rotation. Materialet är gjort av 100 % gummi och är enkel att ta av och på.

Passar för:

Allsidig våtdräkt som passar för nybörjaren till både träning och tävling.

2XU, M P1 Propel Wetsuit, 2 999 kr

Ta hand om din våtdräkt i 7 steg



1. Ta av dig alla smycken, ringar, klockor och andra vassa föremål innan du tar på dig din nya våtdräkt.

2. Korta naglar som inte är supervassa är att föredra när du hanterar våtdräkten, vi skickar även med handskar för att underlätta för dig.

3. Ta med dig en handduk att stå på vid på- och avtagning, det skyddar dig och din våtdräkt mot sand, sten eller flisor från bryggan.

4. Skölj alltid av din dräkt i sötvatten efter användning.

5. Torka din dräkt på en lina eller ett torkställ, häng inte upp den på en galge.

6. Knäpp gärna ihop kardborren i nacken och vik ner den i en våtdräktsväska eller liknande för skydd vid förvaring.

7. Ta hand om din våtdräkt som om det vore potatis. Mörkt, svalt och på sin plats.