25 % för dig som är eller blir medlem.

Så väljer du rätt regnkläder

Vad är egentligen skillnaden mellan vattentäta och vattenavstötande plagg? Och vad ska man tänka på när det gäller design? Vi guidar dig rätt i jakten på regnkläder som passar din aktivitet.

På bild: Adidas Myshelter jkt. Foto: Adidas.
Låt inte regn hindra dig från att göra det du tycker om. Med en bra regnkläder slipper du att bli blöt oavsett om du kollar på barnens match, cyklar till jobbet eller är ute på tur.

Välj rätt plagg!

Ställ dig själv frågan: När ska regnkläderna användas? Är det under längre vandringar, kortare promenader eller mer ansträngande fysiska aktiviteter? Vilka regnkläder du bör välja styrs inte bara av hur mycket vatten de skyddar mot från utsidan. Ta även reda på hur mycket vattenånga plaggen släpper ut från insidan.

Utför du högre fysisk aktivitet utsöndrar din kropp vattenånga. Om dina regnkläder då håller helt tätt skyddar dem visserligen från regnet utifrån. Men du kan ändå bli blöt om dina regnkläder inte släpper ut kroppens vattenånga som ökar i takt med den fysiska aktiviteten.

Olika typer av regnkläder skyddar olika mycket från regn – och har varierad förmåga att ”andas”. Regnkläder i PU-väv är väldigt regntåliga men andas däremot inte eftersom materialet är helt tätt. De passar perfekt när du exempelvis sitter stilla och tittar på barnens fotbollsmatch, går ner på stan, eller att bära över dina ytterkläder vid kortare cykelpendling.

Ska du gå längre promenader eller fjällvandringar bör du därför satsa på plagg som bygger på ett membran. Fördelen med regnkläder av membran är att plaggen skyddar mot vatten utifrån samtidigt som de släpper ut vattenånga inifrån. Plagg av membran är oftast även aningens mjukare och smidigare än regnkläder gjorda av PU-väv, vilket passar för aktiviteter då du rör på dig mycket.

Plaggens öppningar i nacke, armar, ben och midja bidrar även till att regnkläder andas. Vissa regnjackor och -byxor har även ventilationsöppningar som bidrar till bättre ventilation.

Titta på jackans design
Hur regnjackan är designad är också avgörande huruvida du blir blöt eller inte. Till exempel bör sömmar på regnkläder bör vara tejpade. Detta för att det inte ska läcka in vatten genom de små glipor som kan uppstå när plaggets olika delar sys ihop.

Hur plaggens olika öppningar är utformade är bra att kika på när du väljer regnkläder. Olika justeringsmetoder vid armar och ben hjälper dig att sluta tätt kring händer och fötter. En luva att dra över huvudet är en given detalj som skyddar från att det regnar in i nacken.

Regnjackans dragkedja är ofta skyddad från läckage tack vare en så kallad ”placket”. Ett skydd som sitter framför eller bakom dragkedjan. Ett annat alternativ är att välja en vattentät dragkedja för att den i sig själv ska klara av att hålla vattnet på utsidan.

Man pratar ibland om vattenavstötande respektive vattentäta plagg vilket definieras av hur vattentåliga de är. För att ett plagg ska vara helt vattentätt ska det ha tejpade sömmar för att inte släppa igenom vatten där. Det finns dock ingen tydlig gräns gällande vattenpelare när ett plagg klassas som vattenavstötande respektive vattentätt. Du får helt enkelt gå på regnkläders olika material, justeringar och design – efter dina behov!

Regnkläder FAQ:
Vattenpelare
Är en mätmetod som anger hur högt tryck materialet klarar av, det mäts i mm vattenpelare. Enkelt förklarat så tål ett högre värde mer vatten.

Membran
Är ett membran som fästs mellan yttertyget och fodret. Det består av små porer, tillräckligt små för att stänga ute vatten men tillräckligt stora för att släppa ut vattenånga. Membran är ett vanligt och bra sätt att skapa vattentäthet i plaggen.

PU-väv
Är en textilväv som beläggs med en plast, oftast polyuretan (PU), som gör materialet vattentåligt och slitstarkt. Materialet tål därför mycket vatten eftersom det blir helt tätt. Den mest typiska PU-väven är varumärket Galon.

Gummi
Är ett material som liksom vävplast effektivt stänger ute vattnet, men det används sällan i klädesplagg. Dess främsta användningsområde är istället i skor.