25 % för dig som är eller blir medlem.

Rehband – skydd med anatomisk passform

Skydd med patenterad konstruktion – för alla träningsformer. Erica Brodin, Global Product Manager på Rehband, berättar allt du behöver veta om de medicinskt klassade skydden.

I 60 år har Rehband använt sin medicinska kompetens och erfarenhet från sportvärlden för att skapa produkter för skadeförebyggande träning, rehabilitering, friskvård och återhämtning. Men hur går det egentligen till när produkterna tas fram ­– och hur funkar dem rent tekniskt?

Patenterad konstruktion
En unik del med Rehbands sortiment är produkternas anatomiska passform, som bygger på en konstruktion som Rehband har patent på. Den patenterade konstruktionen tar i beaktning hur en specifik kroppsdel är byggd med muskler och leder och är formad därefter. Rehbands knäskydd är därmed format efter hur ett knä faktiskt ser ut anatomiskt.

– Våra knäskydd är anatomiskt utvecklade för att kunna optimera kompressionen. Genom vår passform kan vi skapa en graderad kompression där man behöver det som mest, säger Erica.

Majoriteten av Rehbands produkter är också medicinskt klassade, vilket intygar produktens kvalitet, säkerhet och medicinska funktion.
– För att en produkt ska kunna bli medicinskt klassad, måste det finnas kliniska bevis på dess medicinska funktioner innan den lanseras på marknaden. Det innebär också att vi kliniskt bevisat att våra medicinskt klassade produkter faktiskt ger de resultat som de är designade för att ge, säger Erica.

Ju tjockare skydd, desto mer känsla av stabilitet
Majoriteten av produkterna i Rehbands sortiment användas väldigt brett mellan olika sporter och fysiska aktiviteter. Vissa av Rehbands produkter däremot är speciellt utvecklade för en speciell sport eller aktivitet.
– Exempelvis så erbjuder Rehband olika typer av handbollsskydd – både för knä och armbåge. Gemensamt för dessa är att de har en vaddering som skyddar vid fall på golvet. Vi rekommenderar även olika tjocklekar på våra knäskydd beroende på vilken typ av träning man ska utöva, säger Erica.

Konditionsträning: Vid konditionsträning såsom exempelvis löpning, vill man kunna ge knäna stöd och värme och samtidigt tillåta stor flexibilitet. Rekommenderat är att använda den tunnaste modellen – nämligen ett 3mm tjockt knäskydd.

Allsidig träning: När man tränar både kondition och styrka behöver man mer stöd. Optimalt är därför att använda ett 5mm tjockt knäskydd.

Explosiv träning: Explosiv träning, som exempelvis tyngdlyftning, utsätter knäna för mycket stress och belastningvilket innebär att man behöver mycket stöd. Rekommenderat är att använda ett 7mm tjockt knäskydd vilket är Rehbands tjockaste knäskydd.

Från idé till produkt
Inom Rehband arbetar ett team av fysioterapeuter, skräddare, mönsterkonstruktörer, designers, inköpare och textilingenjörer nära tillsammans för att kunna erbjuda unika lösningar på marknaden.

– Utvecklingsprocessen innefattar en omfattande produkttestning i testlabb och på fält av slutkonsumenten som i detta fall är idrottsutövare inom olika sporter. Testningen och återkopplingen tar ofta flera år att slutföra – men den omfattande processen tillåter oss också att förutspå och förbättra arbetet i ett tidigt stadie.

Rehband strävar ständigt efter att vara ledande inom idrottsmedicin och söker kontinuerligt efter de senaste medicinska studierna för att kunna applicera det i utvecklingsprocessen. Många produktidéer kommer därför ursprungligen från just medicinska studier.

Här hittar du Rehbands sortiment av skydd.