<p>Reflexen – ett måste på löprundan</p>

Just nu är det viktigare än någonsin att hålla igång med sin utomhusträning. Med rätt kläder och inställning kommer du snabbt lära dig att älska springturer även i ruskigt väder. Men glöm för guds skull inte reflexerna. En liten med livsviktig detalj såhär i vintermörkret.

Vikten av att synas i mörker

November till mars är årets mörkaste månader. 5 långa månader som även kantas av en del regn, rusk och snö. Allt ovan bidrar till att du syns dåligt när du är utomhus. Faktum är att 40% av alla trafikolyckor som sker där gående eller löpare är inblandade inträffar när det är mörkt. Och risken att bli påkörd av en bil är 3 gånger större i mörker som i dagsljus. Därför är det livsviktigt att du tar få dig reflexer när du går ut, inte minst på din löprunda där du rör dig snabbare och mer oberäkneligt än på en vanlig promenad.

Syns på 125 meters håll

Springer du mycket i stan? Låt dig inte luras av ljuset från gatlyktor och ljusskyltar. De flesta olyckor med gående och löpare sker i tätbebyggda områden med gatubelysning. Att du själv ser din omgivning bättre betyder alltså inte att du syns bättre. Om du har mörka kläder upptäcker en bil med halvljus dig på 20–30 meters avstånd. Om du har ljusa kläder syns du från 60 meters håll. Men om du bär reflex ser bilen dig redan på 125 meters avstånd. En väsentlig skillnad!

Men det är skillnad på reflex och reflex. Här kommer några saker som är bra att tänka på när du kittar dig med reflexer:

Reflexer syns bäst om de är i rörelse
Placera reflexband på armar och ben eller häng i ett snöre från jackan
Reflexer som hänger lågt syns bättre när bilen har halvljuset på
Hårda reflexer syns bäst i mörkret
→ Mjuka reflexer och reflexmärken på tyg har sämre reflektionsförmåga
Köp CE-märkta reflexer som är godkända och lever upp till säkerhetskraven
Komplettera reflexen med ett aktivt ljus, som en pannlampa

Så kan du testa dina reflexer

Reflexer är en färskvara och håller i ungefär tre år. Men redan efter ett år har de tappat mycket av reflektionsförmågan. En reflex som ligger i en ficka tillsammans med nycklar, mynt eller andra småsaker blir repig och tappar snabbare sin reflexförmåga. Även vatten är dåligt, så torka av dina reflexer efter en regnig löprunda. Testa dina reflexer genom att hänga upp en gammal och en ny reflex bredvid varandra i ett mörkt rum. Lys på reflexerna på minst fyra meters avstånd. Om den gamla reflexen lyser mycket sämre än den nya är den dags att slänga. En tumregel är att köpa nya reflexer varje höst – det är en billig livförsäkring.

Se till att synas i spåret

Här kommer några smarta produkter så att du syns bättre i löpspåret i höst och vinter. Men glöm inte att komplettera reflexplagg som pannband, jackor och handskar med vanliga reflexer, och varför inte en pannlampa?

Vantar som syns

Värmande vantar som är kombinerade tum- och fingervantar. Ovandelen är helt i reflex vilket gör att du syns ordentligt när du är ute.

Testa pannlampa

En pannlampa är en smart investering för såväl löprundan som promenaden eller när du behöver rota runt bland flyttlådor i källaren. Silva har pannlampor i flera olika modeller.

Ett lysande pannband

Kalla öron kan förstöra en hel löprunda. Slå två flugor i en smäll och skaffa ett smart pannband med reflexdetaljer. Då syns du bättre och slipper frysa om öronen.

Den smarta reflexvästen

Undersökningar visar att reflexvästen är det bästa alternativet för att lysa klart och tydligt i mörkret. Med en bra reflexväst kan en bil se dig på 200 meters avstånd. Dessutom är den enkel att dra över vilken springjacka eller tröja som helst.

Lys upp löpspåret