Radinn skapar elektriska surfbrädor för total frihet

Harmoni, tystnad, sport och action – en ny typ av vattensport är här! Nu hittar du coola elektriska jetboards hos oss på Stadium från det svenska bolaget Radinn. Vi har pratat med deras marknadschef Fredrik Ardmar om deras revolutionerade jetboards.

För det Malmöbaserade bolaget Radinn började allt med en dröm 2013. De ville uppnå total frihet på vatten utan krav på vind och vågor. I dag tillverkar de marknadsledande jetboards, eller elektriska surfbrädor som det också kallas, för både lugna och actionfyllda dagar ute på vattnet.

– Nu skeppar vi tredje generationen av vår elektriska surfbräda så att fler människor världen över kan uppnå denna surfdröm, säger Fredrik Ardmar, marknadschef på Radinn.

Förutom den fantastiska upplevelsen som kombinerar rofylldhet med action kan den elektriska surfbrädan också bjuda på ett ordentligt träningspass.

– Jag brukar säga till en del kunder som frågar om batteriet på 45 minuter räcker, att batteriet räcker nog längre än dig. Efter en halvtimme är man rätt mör, så det är jättebra träning. Sen är det den typen av träning som man glömmer bort för du har så roligt under tiden.


En tur som bjuder både på harmoni och action i samspel med naturen. Foto: Radinn.

Hur fungerar det?
– Med en trådlös handkontroll bestämmer du din egen hastighet och du svänger likt en vanlig surfbräda genom att förflytta din vikt. Brädan drivs av lithium-jon batterier, en mycket kraftfull elektrisk motor och genom en jetdrift kommer brädan upp i topphastigheter av osannolika 55 km/h, säger Fredrik Ardmar.

Vad är tjusningen med jetboards?
– En av eldriftens största fördelar är den magiska tystnad som bäddar för unika upplevelser i harmoni med naturen runt omkring dig. Tjusningen är tystheten, man hör fåglarna i luften, vattnet som porlar och du stör inte omgivningen. Det är en fantastisk upplevelse att få den stillheten samtidigt som man kombinerar det med action och sport.


Du styr hastigheten med hjälp av trådlös handkontroll som också visar hur mycket batteri som finns kvar att surfa på. Foto: Radinn.

Hur svårt/ansträngande är det?
– De flesta som provar vår elektriska surfbräda klarar av att ställa sig upp innan batterierna tar slut. Det är enkelt att komma upp, enkelt att flyga fram över vattnet men fortfarande massvis med utmaningar kvar för dig som vill ta nästa steg och få ut det absolut bästa av din surfbräda.

Vad ska man tänka på när man väljer bräda?
– Vi har tre olika modeller för att passa alla åkstilar och nivåer. När man väljer bräda är det viktigt att tänka på miljö och åkstil. Ska du åka på vintern, på fjordar och floder eller behöver ta upp brädan på steniga kanter är vår modell Explore mycket hållbar och slitstark. Behöver du inte den absolut mest slitstarka brädan men vill ha en bräda som är enkel att komma upp på men som samtidigt kan ta riktigt bra svängar är Freeride ett bra val. Sen har vi Carve som är mer action. Där sätter du in fötterna i bindningar likt en snowboard för ett mer aggressivt åkande med hopp och tajta svängar. Carve är mindre i storlek vilket ger mindre flytkraft i brädan och man behöver mer fart för att komma upp.


Miljö och åkstil är två viktiga aspekter i valet av bräda. Foto: Radinn.

Har du några bra tips till den som är nybörjare?
– Det viktigaste är att kontrollera hastigheten för en jämn acceleration. Det är lite som att cykla. Med lite fart blir allt mycket mer stabilt. Stillastående krävs det lite bättre balans. Mitt tips skulle vara att våga testa och se själv att även du klarar detta.

Är den elektriska jetboarden nästa stora hit inom vattensport?
– Ja, precis som SUP har blivit en hit som fortfarande växer årligen kommer jetboarding att skapa en ny nisch. Det är en otrolig frihetskänsla som bara måste upplevas. I takt med att fler människor upplever känslan av att flyga fram över vattnet kommer marknaden också att växa.

Vad är nästa steg för Radinn?
– Vi kommer fortsätta utveckla våra digitala funktioner i appen som är kopplade till våra produkter och sen kommer vi fortsätta utveckla nya spännande brädtyper. En annan cool sak med Radinn är att om du har köpt en bräda på Stadium i dag så kan du återanvända din motor och batteri från den brädan när vi senare släpper en ny modell som du vill ha.