Black Week! 25% rabatt för alla

Erbjudandet gäller på stadium.se och i Stadiums butiker t.o.m. den 28/11 2021. Erbjudandet gäller på ordinarie priser, dock ej på cyklar, SUP, elektronik eller produkter som levereras direkt från våra samarbetspartners. Erbjudandet gäller ej i kombination med andra rabatter/erbjudanden, vid köp av presentkort, föreningsprodukter, vid betalning av Stadium Sports Camp, på Stadium Outlet eller stadiumoutlet.se. Rabatten dras av i kassan.

Giltigt t.o.m. 2021-11-28

Black Week! 25% rabatt för alla Villkor

Vråkboll – korplaget med stil


I utkanten av Stockholm spelar tjejerna som siktar på att bli Sveriges kändaste korplag. Stadium Football har besökt Vråkboll – laget som följer sin egen väg.
– Vi är en folkrörelse med många starka kvinnor som bedriver detta på ett unikt sätt, säger Sara Nordström.


Efter ett långt uppehåll var korpfotbollen tillbaka i somras. Det innebar att många spelare fick chansen att återuppleva gemenskapen och känslan av att tillhöra ett lag – ett par ingredienser som folk saknat under pandemin och som gör fotbollen till världens största sport. Stadium Football har tagit temperaturen på Vråkboll i Korpen Stockholm.
– Vi har inte varit så bra på att hålla igång så att vara tillbaka är fysiskt jobbigt, men också jätteroligt. Sedan har vi även gått upp två divisioner, så vi möter tuffare lag nu. Men vi har öppnat säsongen starkt, säger Sara Nordström, spelande tränare i Vråkboll.

I februari 2019 tog Sara Nordström och två andra kompisar från Luleå initiativet att starta ett korplag i Stockholm. Laget döptes till Vråkboll, ett namn som hämtar inspiration från Vråken Basket i Luleå.
– Det är en förening som ligger mig och flera andra i laget varmt om hjärtat. Det har också synts i vår logga där vi började med att ha en ful kopia på Vråken Baskets klubbmärke från 70-talet. Vår idé kring loggan är den ska uppdateras och fyllas på med nya saker hela tiden. Nu börjar det bli ett konstverk där allt har en historia.Under den första tiden låg fokuset på att få ihop ett lag, men spelarrekryteringen gick över förväntan och Vråkboll blev snabbt redo för seriespel. Laget spelar sina hemmamatcher på Västboda BP i Farsta och där letade man även upp en stamkrog. På Antonio’s samlas spelarna efter varje match och på restaurangens vägg hänger Vråkbolls tröja.
– Vi förstod direkt att vi kanske inte skulle bli det bästa laget, för vi har allt från spelare som spelat högt upp till en människa som aldrig sett gräs. Den gemensamma nämnaren är att vi vill vinna och att alla får vara med, säger Maria Leijon som är en av de andra grundarna till Vråkboll.

Från botten till toppen

När lagets tränare, Sara Nordström, beskriver klubben märker man att Vråkboll är ett lag som vill sticka ut i svensk korpfotboll.
– Vi är en folkrörelse med många starka kvinnor. Dels är vi bra på fotboll, men vi är också väldigt kreativa. Vi bedriver det här korplaget på ett unikt sätt. Vi har varit duktiga på att synas och det har gjort att många vill spela med oss. Det innebär att vi vinner ofta och då blir coachen glad, säger Sara Nordström.Men under de första månaderna i klubbens historia gick resultaten knappast Vråkbolls väg.
– Vi förlorade alla matcher fram till sommaruppehållet, men sedan ruskade vi om oss själva. Vi var sämst i den lägsta korpdivisionen i Sverige och nu håller vi på att vinna den högsta. Vi har gått från botten till toppen.

Vråkboll har satsat mycket på att synas och inför seriestarten 2019 fick laget mängder av hälsningar på sociala medier från kändisar som Charlotte Kalla, Patrik Isaksson, Maria Montazami, Babben Larsson och Anders Ygeman som visade sitt stöd.
– Under det första året satsade vi på varumärket och det har stärkt oss. Vi lyckades värva flera spelare och nu är vi ett jättestarkt gäng. Vi har kvar ett par rävar likt mig själv som mest står i vägen på matcherna, men det behövs också, säger Maria Leijon och fortsätter:– Målet är att jobba ännu mer med vår synlighet. Vi har sagt att vi vill bli Sveriges kändaste korplag. Vi kanske inte kan bli bäst, men isåfall vill vi bli kändast. Vi gör väldigt mycket på Instagram – jagar kändisar och sänder alla matcher live. Vi har planer hur vi kan utveckla det. Det kan vara minst lika kul att se på en korpmatch som att kolla landslaget.

”Det finns ingen gräns”

Eftersom alla Vråkbolls matcher livesänds på Instagram har vissa sekvenser snappats upp av kända följare till laget. Thomas Ravelli lade till exempel upp en straffräddning av målvakten Ninii Ibrahim på sitt konto.
– Det är ett av mina bästa minnen i Vråkboll. Jag spelade en av mina första matcher för laget och då hade Vråkboll publicerat när jag räddar en straff och taggat Thomas Ravelli. Efter det lade han upp straffräddningen själv på Instagram, så det var jäkligt häftigt, säger Ninii Ibrahim.På några år har Vråkboll blivit ett av Sveriges kändaste korplag med fans över hela landet. Maria Leijon menar att satsningen inte har något slutdatum och att lagets ambition att synas kommer att vara en viktig del av Vråkbolls framtid. Det speglas också på matchstället som ofta förnyas och att hela laget spelar i den klassiska skomodellen Copa Mundial från adidas.
– Förutom gemenskapen och kärleken till fotboll backas vi upp av sponsorer och har snygga matchställ. Allt detta bygger upp till att vi går ut på planen med självförtroende som en elitspelare. Det skrämmer motståndarna, för det är nog inte många lag vi mött som inte varit inne på vår Instagram och sett att vi satsar hårt. Det här är ett lag som har starka krafter i ryggen, säger hon och fortsätter:

– Det finns ingen gräns för vart det här kan ta slut. Nu ligger vägen öppen mot Europa. E4:an och Autobahn – nu kommer vi, avslutar Maria Leijon med ett skratt.