På Stadium har vi alltid fri frakt på ordrar över 399:-*

På Stadium har vi alltid fri frakt på ordrar över 399:-* Läs mer

10 svenska talanger i Europa


Efter Dejan Kulusevski och Alexander Isak siktar flera svenska talanger på att lyckas i Europa. Stadium Football har listat tio unga utlandsproffs som inlett resan mot toppen.


Dejan Kulusevski och Alexander Isak är två unga stjärnor som gör succé i landslaget och på högsta internationella nivå. Under de senaste åren har de båda anfallarna tagit sig upp till den yttersta eliten i Juventus och Real Sociedad. I somras var de med i Sveriges EM-trupp och mycket talar för att Kulusevski och Isak kommer att leda landslagets offensiv under det kommande decenniet.

Bakom dem står talangerna i kö för att lyckas med samma karriärsresa. Många tonåringar har redan flyttat utomlands och flera av dem har tagit stora kliv i Europa – ett av de tydligaste exemplen är Anthony Elanga som håller på att göra sig ett namn i Manchester United.

Stadium Football har listat tio svenska utlandsproffs som är födda 2001 eller senare. Talanger som är redo att inta den internationella scenen och drömmer om att nå de största klubbarna. Några av dem har lämnat svensk fotboll under det senaste året – andra flyttade utomlands innan de slog igenom på seniornivå.

Tio unga utlandsproffs
Anthony Elanga

Ålder: 19. Klubb: Manchester United. Position: Forward.
En supertalang som flyttade till Manchester United redan som tolvåring. I den engelska giganten har Anthony Elanga utvecklats till ett hett löfte och i våras debuterade han i Premier League mot Leicester City. Några veckor senare fick han starta på topp igen mot Wolverhampton Wanderers – då dröjde bara 13 minuter innan Elanga gjorde sitt första mål för United. Med tanke på den höga konkurrensen framåt var det inte otänkbart att 19-åringen skulle lånas ut inför den här säsongen, men Ole Gunnar Solskjaer tror mycket på svensken och valde att behålla honom i laget. Nyligen fick Elanga hoppa in i cupmötet med West Ham och på sikt kan det bli aktuellt för mer speltid. Tidigare i år debuterade anfallaren även för U21-landslaget och där har han redan visat prov på hög kvalitet – på tre matcher har Elanga gjort fyra mål. Om Anthony Elanga fortsätter i samma takt kan han mycket väl få ett samtal från Janne Andersson och bli en möjlig joker för Sverige i VM 2022.
Paulos Abraham

Ålder: 19. Klubb: FC Groningen. Position: Forward.
Anfallaren har gjort en snabb resa mot toppen. Inför säsongen 2020 köptes Paulos Abraham från Brommapojkarna till AIK där han hade en lyckad debutsäsong. Gnaget gick knackigt i tabellen, men Abraham fick fullt förtroende i allsvenskan och noterades för fyra mål och fyra assist. Intresset utomlands väcktes tidigt och redan i februari säkrade Groningen talangens underskrift. I sin fjärde ligamatch för klubben gjorde Paulos Abraham sitt första mål som innebar att han blev den yngste svenska målskytten någonsin i Eredivisie. På sistone har 19-åringen inte fått lika mycket speltid. Abraham inledde säsongen skadad, men har alla möjligheter att lyckas med sin aviga spelstil och kliniska avslutsfot.
Benjamin Nygren

Ålder: 20. Klubb: Heerenveen. Position: Forward.
Slog igenom i IFK Göteborg som 17-åring. Nygren satte stora avtryck i allsvenskan under våren 2019 (fyra mål och fyra assist på tolv matcher) och såldes till belgiska Genk för 50 miljoner kronor. Anfallaren gjorde mål i hemmadebuten och såg ut att bygga vidare på succén, men därefter hamnade han långt ner i tränarens frysbox. Nygren har bara spelat fem ligamatcher för Genk, men sedan ifjol är han utlånad till Heerenveen där han fått sig ett lyft. Förra säsongen blev det fyra mål i Eredivisie och nu är siktet inställt på att etablera sig på toppnivå.


Armin Gigovic

Ålder: 19. Klubb: Rostov. Position: Innermittfältare.
Tonåringens insatser för Helsingborg och genombrott i allsvenskan gav eko ute i Europa. Gigovic ryktades till flera utländska klubbar, men till slut föll valet på FC Rostov som betalade runt 30-40 miljoner kronor i oktober förra året. Inledningsvis fick jättelöftet mycket speltid i ryska ligan, men sedan den nya säsongen drog igång har det mest blivit inhopp. Gigovic är en resolut innermittfältare som sticker ut med sin fysik och skickliga passningsfot. .

Aimar Sher

Ålder: 18. Klubb: Spezia. Position: Innermittfältare.
Debuterade i allsvenskan redan som 16-åring och såg ut att få en stor framtid i Hammarby. Men redan i somras valde Sher att ta klivet utomlands för en ny utmaning – trots att han inte riktigt hade fått sitt genombrott i grönvitt. Efter 32 allsvenska matcher såldes innermittfältaren till Spezia där han väntar på sin Serie A-debut. Att Aimar Sher är en mittfältare med hög potential är det ingen tvekan om – i september gjorde han bland annat sin första match med U21-landslaget.

Eric Kahl

Ålder: 19. Klubb: Århus. Position: Vänsterback.
Stod för ett något oväntat genombrott ifjol. AIK sladdade i tabellen, men Eric Kahl gick från klarhet till klarhet och var en av lagets bästa spelare under 2020. Vänsterbacken har ett stort driv och en aggressiv spelstil som tagit honom långt. Under våren hade Kahl dock svårt att ta en ordinarie plats i AIK och därför såldes han till danska ligan där han fått en lysande start. På sju ligamatcher har Kahl stått för två mål och två assist. Sedan förra året är han också given i U21-landslaget.

Daniel Svensson

Ålder: 19. Klubb: Nordsjälland. Position: Vänsterback.
Något av en ”doldis” eftersom han inte spelat i allsvenskan och plötsligt dykt upp som en startspelare i en dansk toppklubb. Daniel Svensson lämnade Brommapojkarna i division 1 förra sommaren och har tagit snabba kliv i sin nya klubb. Ytterbacken började att spela i Nordsjällands U19-lag, men fick chansen i danska högstaligan omgående och har behållit sin plats. Genombrottet i Nordsjälland, som satsar hårt på unga spelare, har också tagit honom till U21-landslaget.

Omar Faraj

Ålder: 19. Klubb: Levante. Position: Forward.
Omar Faraj var vårens succéman i division 1 med nio mål på 13 matcher för Brommapojkarna. På kort tid gjorde han sig känd som en avslutare av rang och det ryktades länge om en flytt till AIK, men anfallaren valde att hoppa över allsvenskt spel för att istället ta det stora steget till spanska Levante. I La Liga väntar Faraj fortfarande på sin chans. Kan mycket väl bli aktuell för U21-landslaget när han börjar spela regelbundet.

Jesper Tolinsson

Ålder: 18. Klubb: Lommel SK. Position: Mittback.
Reslig innerback som kom fram i Blåvitt som 17-åring. Därefter tog det bara några månader innan belgiska Lommel köpte honom för 25 miljoner i fjol. Övergången skedde dock först i somras, så Tolinsson hann spela vårsäsongen med IFK Göteborg. Under de senaste åren har Belgien inte varit ett särskilt lyckat fotbollsland för svenska spelare, men kanske kan Tolinsson ändra på det. 18-åringen har debuterat i den belgiska andraligan, men har suttit på bänken i de senaste matcherna.

Oskar Fallenius

Ålder: 19. Klubb: Bröndby. Position: Ytterforward.
Det har blivit ganska vanligt att svenska talanger flyttar till Danmark och Oskar Fallenius är ytterligare ett exempel på det. Han är också en flera spelare som flyttat utomlands under det senaste året som fostrats i Brommapojkarna. När Fallenius gjorde 16 mål i norrettan förra året blev det svårt för BP att behålla honom, men istället för att gå till någon av de svenska toppklubbarna valde stortalangen att skriva på för Bröndby i vintras. Under den första tiden i danska storklubben har Fallenius mest fått agera inhoppare, men 19-åringen har definitivt egenskaperna för att slå igenom snart.

Andra svenska talanger som spelar utomlands: Max Svensson (Espanyol), Emil Roback (Milan), Tim Prica (Ålborg), Zeidane Inoussa (Caen)