Stor intervju med Joel Asoro

Joel Asoro var en av de bästa spelarna under Djurgårdens äventyr i Europa. Nu har anfallaren laddat om inför en ny säsong där siktet är inställt på SM-guld.
– Sedan jag kom till Djurgården har jag velat vinna någonting, säger Asoro till Stadium Football.

I flera år har Malmö FF varit det enda svenska laget som kunnat hävda sig i Europaspelet. Men i fjol knäckte även Djurgården koden och kvalificerade sig till ett europeiskt gruppspel för första gången i klubbens historia. Blåränderna slog ut det cypriotiska storlaget APOEL och säkrade en plats i den nybildade turneringen Conference League.
– Sedan dag ett har det varit väldigt roligt att spela alla matcher i Europa. Jag ser det bara som en glädje och att vi lyckats med detta beror på att vi är en familj. Vi gör saker tillsammans – från gymet och träningsplanen för att sedan ta med allt ut till matcherna, säger Joel Asoro till Stadium Football.I turneringen visade också Djurgården att man kan utmana starka europeiska lag. Laget var överlägsna i gruppspelet och gick vidare till åttondelsfinal som gruppetta. Men där tog det stopp mot Lech Poznan i mars.
– Anledningen till att vi kunde gå långt tror jag berodde på att vi kändes som underdogs. Vi har tillräckligt bra spelare och vi brydde oss inte så mycket om vilka lag vi skulle möta. Vi följde vår matchplan, och så gick det vår väg.I allsvenskan var Djurgården länge med och utmanade om SM-guldet, men till slut hamnade man på andra plats bakom BK Häcken som tog sin allra första titel. Även för Joel Asoro var det en framgångsrik säsong. Efter ett tufft debutår i Djurgården växte anfallaren ut till en av lagets bästa i fjol. Asoro gjorde sex mål och fem assist i allsvenskan och under Europa-äventyret var han ännu hetare med sju mål och tre assist.
– Det var en uppgång för mig. Jag ser det alltid som en stege och tar ett steg i taget. För mig var det verkligen en säsong där jag visade att jag är på gång. Det är så jag skulle definiera det. Jag kände stödet och kände att jag hade saker att bevisa. Jag ville inte att supportrarna bara skulle veta hur jag är som person, jag ville visa upp fotbolls-Joel också.

Hur är det att befinna sig i den formen – att det mesta går din väg?
– Jag tror att alla vill komma åt den formen. Jag skulle nog säga att man hamnar i ett momentum. Det är som en motor som går igång. Man kör på och stannar inte upp.


”Det är vi mot dem”
Nu har Asoro och Djurgården laddat för en ny säsong. Truppen har breddats med flera unga talanger som bröderna Bergvall och Wimer Odefalk samt etablerade nyförvärv som Oliver Berg, Carlos Moros Gracia, Jacob Bergström och Oskar Fallenius. Dessutom har man fått behålla ryggraden som tog Djurgården till Conference League – minus Hjalmar Ekdal som såldes till Burnley i vintras.
– Det är bra tillägg i laget. Vi har några som lämnat jämfört med starten i fjol och det är bra vi har många nya som ska kunna konkurrerat. Som lag tror jag att vi kommer att kunna ta det ännu längre.Är ni bättre än förra året?
– Det är svårt att säga. Vi har inte spelat så många matcher just nu, men jag hoppas att vi kommer att vara det. Även om det var väldigt bra förra året hoppas man alltid att det kan bli bättre.

Är drömmen och målet att vinna SM-guld?
– 110 procent. Sedan jag kom till Djurgården har jag velat vinna någonting och SM-guld hade varit något fint att ha i skåpet.Vad måste ni göra för att lyckas med det?
– Jag tror att mycket handlar om att göra det bra under sista tredjedelen av säsongen och slutspurten. Där måste man vara helt hundra.

En viktig faktor i Djurgårdens jakt på SM-guld är supportrarna. På Tele2 Arena är Djurgården ett av Sveriges tuffaste lag att möta. Joel Asoro hyllar fansen och menar att de har en stor del i lagets framgång.
– Varje gång man kliver ut på Tele2 Arena känns det helt fantastiskt. Både med supportrarna och klubben i sig. Det känns som att vi är en hel familj tillsammans och man känner verkligen värmen från dem. När motståndarna kommer hit ska de känna att de får panik. Att de springer in i ett stort block och känner att det är vi mot dem.

Text: Marcus Heed
Foto: Mikael Markai & Anton Widén