Stadium Football möter:
Bennison i Liverpool

Hon är en av flera svenska stjärnor i världens bästa liga.
Stadium Football har träffat Hanna Bennison i Liverpool. I en exklusiv intervju berättar Everton-mittfältaren om den snabba karriären mot toppen och fotbollslivet i England.

I augusti 2021 blev Hanna Bennison den största försäljningen från damallsvenskan någonsin när Everton köpte loss stortalangen för cirka två miljoner kronor. Därmed lämnade Bennison familj och vänner i Malmö för en första utlandsflytt.
– Det är det största steget jag gjort hittills i livet. Det var tufft i början att lämna tryggheten i Malmö för en ny klubb och ett nytt land. Och sedan att vänja sig med fotbollen i England, men det har funkat bra. Det känns lite som hemma nu eftersom jag varit här i snart två säsonger. Jag trivs väldigt bra i England, säger Hanna Bennison till Stadium Football.

Vi träffar Hanna Bennison vid Royal Albert Dock i Liverpool – hamnområdet som öppnades 1846 och har haft en stor betydelse i stadens historia. När Bennison flyttade till sin första lägenhet i Liverpool bodde hon ett stenkast ifrån hamnen som nuförtiden är ett trendigt område med restauranger, barer och shopping.
– Det jag gillar med Liverpool är att det är en mysig stad, speciellt nere vid vattnet och i centrum. Det finns mycket att göra när man inte spelar fotboll, så det är roligt.

Utöver en stark musikkultur är Liverpool kanske mest känt för sin fotboll. Everton och Liverpool är två av de mest anrika klubbarna i England och det är något som Hanna Bennison märkt av tydligt.
– Alla älskar fotboll i Liverpool. Det är alltid mycket folk när det är matcher och många som vill se fotboll. Man märker av intresset väldigt mycket.

Hanna Bennison är bara 20 år gammal, men har redan fått uppleva mycket i karriären som tog fart i FC Rosengård. Mittfältaren var 15 år när hon debuterade i damallsvenskan och två år senare gjorde hon sin första match för landslaget. Under våren 2021, ett halvår innan flytten till Everton, blev Bennison också utsedd till världens största talang av fotbollssajten Goal. Dessutom har det redan blivit två mästerskap för Sverige – OS i Tokyo 2021 och EM i England förra året.
– Det har hänt väldigt mycket på kort tid skulle jag säga. Jag fick chansen tidigt i FC Rosengård och sedan har det nästan bara gått framåt. Jag kom med till a-landslaget ganska tidigt också, vilket såklart har varit väldigt lärorikt. Men det har också varit tufft att vara yngst och hela tiden lära av de äldre spelarna. Men jag är väldigt tacksam över allt jag fått uppleva hittills.

”Världens bästa liga för tillfället”
När Hanna Bennison tog beslutet att lämna FC Rosengård för snart två år sedan var intresset stort. Toppklubbar som Manchester City, Bayern München och Lyon jagade hennes signatur, men valet föll på Everton där hon skrev på ett fyraårskontrakt. Där blev hon också lagkamrat med Nathalie Björn och Anna Anvegård som dock lämnade för BK Häcken ifjol.
– Det var ligan som spelade störst roll. England har en väldigt bra liga, kanske världens bästa för tillfället. Jag ville få bra matcher och då kändes Everton som ett väldigt bra lag för just mig. Det är en klubb som vill satsa och som vill framåt. Det gick kanske inte jättebra under den första säsongen, men nu känns det som att det går framåt. Detta är en bra miljö för mig.Under de senaste åren har den engelska damfotbollen exploderat och den absoluta höjdpunkten kom förra sommaren när England vann sitt allra första EM-guld. På hemmaplan vann ”Lionesses” med 2–1 mot Tyskland i en final som spelades på Wembley inför 87 192 åskådare, den högsta publiksiffran någonsin för en damlandskamp.

Sedan några år tillbaka spelar också många av de största stjärnorna i Women’s Super League, inklusive flera svenska landslagsprofiler som Stina Blackstenius (Arsenal) Magdalena Eriksson (Chelsea), Johanna Rytting Kaneryd (Chelsea) och Filippa Angeldahl (Manchester City).
– Det är ett stort intresse, speciellt när vi spelar på herrarenorna. Då är det alltid mycket folk på matcherna och det är kul. Sedan är det även många klubbar som satsar mycket. Det syns verkligen att de vill föra damfotbollen framåt. Då dras alla de bästa spelarna hit också.
Svenska spelare i England
Arsenal
Stina Blackstenius
Lina Hurtig

Brighton & Hove Albion
Emma Kullberg
Julia Zigiotti Olme

Chelsea
Magdalena Eriksson
Zećira Mušović
Johanna Rytting Kaneryd

Everton
Hanna Bennison
Nathalie Björn

Manchester City
Filippa Angeldahl
Vilka lag sticker ut?
– Framförallt är det topplagen som Chelsea, Manchester City, Manchester United och Arsenal. De ligger lite framför alla andra. Sedan tycker jag också att det är många lag underifrån som kommer och knackar på.

På vilket sätt skiljer sig den engelska ligan från damallsvenskan?
– Framförallt är det resurserna. Om man jämför där vi tränar med Everton och hemma i Rosengård så är det jättestor skillnad. Det finns många fler planer och större gym. Det är också fler ledare i klubben som kan hjälpa till med olika saker. Det är lite annorlunda fotboll också, framförallt i tempot som jag märkt väldigt mycket skillnad på. Det går lite snabbare och är tuffare i England.

Varför passar ligan dig?
– Jag gillar att spela snabb fotboll och känner mig ändå som en ganska fysisk spelare. Det känns som att det passar mig bra med tempot. Sedan vill man ju vara med och tävla mot de bästa lagen och de finns ju här, så det passar mig väldigt bra.

Bennisons tredje mästerskap
En av 20-åringens främsta egenskaper är spelförståelsen, i alla fall enligt lagkamrater och tränare hon haft under de senaste åren. När Bennison kom med i landslaget menade Caroline Seger att ”hon aldrig sett en så stor talang” och hennes första tränare i Everton, Willie Kirk, beskrev hennes spelförståelse som unik för att vara så ung.
– Jag skulle nog säga att jag alltid har sett spelet på ett bra sätt och haft bra spelförståelse. Det är något som jag alltid har haft, men såklart har det hela tiden utvecklats också. Det har nog kommit ifrån att jag fått chansen att spela med äldre, lärt mig mycket därifrån och hela tiden tagit med mig det.Finns det någon spelare som du själv har sett upp till?
– Jag skulle inte säga att jag hade jättemånga förebilder när jag var liten, men när jag flyttade till FC Rosengård så spelade Marta, Ramona Bachmann och några andra i a-laget. De har jag sett upp till väldigt mycket.

På vilket sätt vill du inspirera andra tjejer som ser upp till dig?
– Framförallt att jag vill visa på planen att det ska vara kul att spela fotboll och att man ska vara modig och våga spela sitt spel. Det är det viktigaste budskapet som jag vill nå fram till genom min fotboll.

Fakta – Hanna Bennison
Född: 16 oktober 2002 i Lomma.
Position: Mittfältare.
Klubb: Everton (2021–).
Moderklubb: GIF Nike (–2014).
Tidigare klubbar: FC Rosengård (2014–2021).
Landskamper/mål: 33/1.
I sommar är det dags för nästa stora höjdpunkt med landslaget. Tidigare har Hanna Bennison spelat OS i Tokyo och EM i England, men detta blir hennes första VM.
– Det ska bli jättehäftigt, speciellt eftersom det spelas i Australien och Nya Zeeland. Jag tror att det kommer att bli ett väldigt bra mästerskap och det finns många bra landslag i världen nu. Så det blir en spännande turnering.I fjol var Sverige en av guldfavoriterna i EM, men drömmarna sprack i semifinalen mot England där landslaget förlorade med 4–0. För Hanna Bennisons del blev det fem raka inhopp i turneringen och i gruppspelet mot Schweiz avgjorde hon matchen med sitt första landslagsmål.
– Det vi lärde oss från EM i England är att vi inte ska tänka så mycket, utan bara fokusera på det vi ska göra och vinna matcher. Det är väldigt viktigt att inte tappa fokus. Vi ska fortsätta att vara ödmjuka och bygga på det vi har gjort. Jag tycker att vi har ett väldigt bra lag, så vi ska tro på oss själva och fortsätta att göra det vi är bra på.

I tre raka mästerskap har Sverige tagit sig minst till semifinal. Därför är siktet inställt på en ny medalj när turneringen startar i Australien och Nya Zeeland.
– Jag tror vi har bra chanser i VM, men det finns många andra bra lag också. Det kommer att bli riktigt tufft, jag tror att det kommer att bli ett av de tuffaste mästerskapen hittills. Men jag tror att vi har chansen att vinna, avslutar Hanna Bennison.

Text: Marcus Heed
Foto: Mikael Markai