25 % för dig som är eller blir medlem.
EM-stjärnan:
Filippa Angeldahl

Hon fick sitt stora genombrott under OS i Tokyo och ska nu spela sitt andra mästerskap med landslaget. I en stor intervju berättar Filippa Angeldahl om debutsäsongen i Manchester City och anledningen till att hon fått en nyckelroll på det svenska mittfältet.

Efter en framgångsrik säsong som innehöll ett stort genombrott i landslaget och en utlandsflytt till Manchester City förbereder sig Filippa Angeldahl för sitt andra mästerskap. 24-åringen har nyss varit på semester efter att ha avslutat debutsäsongen i Manchester City och vi träffar henne i Stockholm ett par veckor före EM-premiären mot Nederländerna i Sheffield.
– Det kommer att vara gåshud när man kliver ut på arenorna, säger Filippa Angeldahl till Stadium Football.

Under den senaste tiden har Filippa Angeldahl tränat med sin gamla klubb Hammarby för att hålla uppe formen inför mästerskapet i England. Det var också i ”Bajen” som karriären började ta fart på allvar när Filippa Angeldahl blev utsedd till damallsvenskans mest värdefulla spelare som 20-åring. Därefter skrev mittfältaren på för de regerande mästarna Linköpings FC och några månader senare kom belöningen när fick hon debutera för landslaget i Algarve Cup.
– Att bli utsedd till damallsvenskans bästa spelare var en stor ära. Det var inget jag förväntade mig, men jag hade ett väldigt bra år och kände att jag tog steg i min utveckling. Såklart var jag stolt över mig själv.



Efter två säsonger i Linköping antog Angeldahl en ny utmaning när hon flyttade till Kopparbergs/Göteborg (som senare gick över i BK Häckens regi). Under debutsäsongen vann hon sitt första SM-guld och under samma period började Angeldahl etablera sig i landslaget. 24-åringen fick sitt stora genombrott under OS i Tokyo när hon startade samtliga matcher på innermittfältet där hon styrde det blågula spelet tillsammans med veteranerna Caroline Seger och Kosovare Asllani.
– Tidigare hade jag varit in och ut i startelvan flera gånger, men i fjol fick jag verkligen chansen flera matcher i rad. Jag kände verkligen att tränarna i landslaget trodde på mig, att jag fick visa min kvalitet och verkligen ta steg det året.

Vad gjorde du för att ta det sista steget?
– Jag tror mycket handlar om att jag fick förtroendet från tränarna och kände mig bekväm i miljön som jag spelade i. Att jag vågade ta för mig, ta fram alla mina kvaliteter och spela den fotbollen jag är bra på. Att jag fick det förtroendet och kände den tryggheten gjorde att jag kunde visa vad jag går för i landslaget.



Under hennes första mästerskap gick Sverige hela vägen till OS-final. Landslaget hade imponerat i turneringen och såg ut att gå mot en historisk titel när Stina Blackstenius öppnade målskyttet mot Kanada, men finalen slutade på värsta tänkbara sätt när Sverige bommade fyra straffar och missade guld.
– Att spela OS i Tokyo var verkligen så stort. Det var mitt första mästerskap och att vi spelade en så bra fotboll som gjorde att vi kom hela vägen till final gjorde upplevelsen ännu bättre. Men förlusten mot Kanada var inte rolig. Vi kände verkligen att vi ville gå för guldet, så det var ett mörker när vi förlorade i straffläggningen. Jag skulle nog säga att det var det tuffaste jag varit med om fotbollsmässigt.


”Jämför er inte med andra”

Efter det smärtsamma OS-slutet var Filippa Angeldahl beredd att ta nästa kliv i sitt fotbollsliv. Prestationerna i BK Häcken och landslaget gjorde att proffsdrömmen gick i uppfyllelse och i höstas skrev hon på för Manchester City där hon nyss avklarat sin debutsäsong. Laget slutade trea i Women’s Super League och vann den engelska ligacupen efter att ha besegrat Chelsea i finalen med 3–1.
– Att flytta till Manchester City har varit väldigt utvecklande för mig. Jag kände att jag behövde ta nästa steg i min karriär, så jag kände mig verkligen redo att byta till Manchester City. Jag kom till en miljö där i stort sett alla är landslagsspelare och jag får utvecklas varje dag i träning och match. Jag känner att jag blivit en bättre fotbollsspelare sedan jag flyttade dit.



Filippa Angeldahl är en av många spelare som valt att flytta till England. Sedan tidigare finns Magdalena Eriksson i Chelsea, och bara under det senaste året har Angeldahl fått sällskap av andra svenska landslagsspelare som Stina Blackstenius, Nathalie Björn, Hanna Bennison, Emma Kullberg och Anna Anvegård. I Manchester City är hon dessutom lagkamrat med flera engelska landslagsstjärnor som Alex Greenwood, Steph Houghton, Ellen White och Lauren Hemp.
– Det som lockade att flytta till England var att ligan gjort en stor satsning. Det är en jämn liga och för egen del ville jag utveckla min fysik där jag känner att jag kan ta större kliv. Det är viktigt att jag hela tiden får utmana mig själv och spela mot de bästa spelarna. För mig har det varit väldigt nyttigt att jag hela tiden måste vara på topp både i träning och match.

Vad har varit den svåraste utmaningen hittills?
– Det är att jag har kommit till ett nytt land där jag ska sätta mig in i deras spelsystem. Jag möter lag som jag aldrig mött förut. I damallsvenskan har jag mött lagen många gånger tidigare, men nu har jag kommit till en liga där jag nästan inte känner igen något lag. Det har varit en stor omställning. Det är också betydligt fler fysiska spelare i engelska ligan och högre tempo.

Vad är anledningen till att du lyckats bli en fotbollsspelare på högsta nivå?
– Jag tror att det är för att jag hela tiden strävar efter att bli bättre. Jag tror på mig själv och även om det går emot vissa gånger ger jag inte upp. Då tränar jag bara ännu hårdare för att nå mina mål.



Var kommer den inställningen ifrån?
– Jag tror att det kommer från min familj. Där finns det en vilja att hela tiden bli bättre och inte bli bekväm. Jag har växt upp i miljön att inte ge upp, utan hela tiden lägga ner det arbete som krävs.

Finns det någon person som har betytt extra mycket under din fotbollsresa?
– Det är min pappa. Han har alltid funnits där för mig sedan jag var ung. Pappa var min tränare från att jag var fem år till ungefär 13-14 och det är han jag fortfarande pratar med efter matcherna. Han har betytt väldigt mycket för mig.

Vilket råd har du till unga tjejer som drömmer om att lyckas med det som du gjort?
– Mitt tips till unga som vill följa sin dröm är att allas väg är olika. Det kommer inte alltid att gå spikrakt. Det kanske blir en omväg, men till slut kommer man till samma mål om man fortsätter att kämpa. Våga tro på er själva och aldrig ge upp. Jämför er inte med andra.


Höga förväntningar på landslaget

I sommar ska Filippa Angeldahl spela sitt andra mästerskap. Sverige kliver in i gruppspelet den 9 juli när man ställs mot Nederländerna som är regerande mästare efter att ha vunnit EM 2017.
– Det kommer att bli helt otroligt. Att spela EM i England kommer att vara en helt ny upplevelse för många. Jag hoppas på mycket stöd och många supportrar, så tror jag att det kommer bli en folkfest. Att vi kommit så långt i damfotbollen visar att vi är på rätt väg.



Efter de senaste framgångarna är förväntningarna höga på landslaget. Sverige tog VM-brons 2019, och OS-silver i fjol, och nu räknas man som en av huvudkandidaterna till att vinna EM-guld. Den inställningen har också spelarna själva.
– Att vara favorit i ett mästerskap är något nytt. Men jag känner verkligen att vi är redo att ta det ansvaret och våga gå ut och tro på oss själva. Vi vet att det kommer krävas ett enormt jobb, men jag tror och känner att alla är redo för det, säger Filippa Angeldahl och avslutar:

– Det har verkligen varit en lång resa. Det är jättekul att vara favoriter till att vinna guld. Det är också roligt att se att det har skett en utveckling från att försöka ta medalj till att vara favoriter i ett mästerskap, och att vi vågar gå ut och prata om det: ”Vi är här för att vi vill vinna” och inte vara underdogs. Efter förlusten i OS känns det som att alla är revanschsugna på att ta guldet nu.

Text: Marcus Heed
Foto: Jesper Zerman, Bildbyrån

Filippa Angeldahl

Född: 14 juli 1997 i Uppsala.
Position: Mittfältare.
Klubb: Manchester City (2021–).
Moderklubb: Vaksala SK (–2012).
Tidigare klubbar: IK Sirius (2013), AIK (2014–2015), Hammarby IF (2016–2017), Linköpings FC (2018–2019), BK Häcken (2020–2021).
Landskamper/mål: 28/8.