Köp 2 par skor, få 50% på det billigaste paret.

*Erbjudandet gäller på stadium.se och i Stadiums butiker t.o.m. den 30/3 2022. Erbjudandet gäller på samtliga priser, dock ej på produkter som levereras direkt från våra samarbetspartners. Erbjudandet gäller ej i kombination med andra rabatter/erbjudanden, föreningsprodukter, på Stadium Outlet eller stadiumoutlet.se. Rabatten dras av i kassan.

Giltigt t.o.m. 2023-03-30

Köp 2 par skor, få 50% på det billigaste paret. Villkor
Stadium Football möter:
Asllani i Milano

En av världens främsta modestäder har fått en svensk fotbollsdrottning. Stadium Football har träffat Kosovare Asllani i Milano. I en exklusiv intervju berättar anfallsstjärnan om det nya livet i Italien och den första tiden i Serie A.
– Fotbollen är en religion här, säger AC Milans storstjärna.

Kosovare Asllani är inte spelaren som räds nya utmaningar. Anfallsstjärnan blev den första värvningen när Real Madrid inledde sin damsatsning för några år sedan och i somras blev hon den första kvinnliga spelaren från Sverige att skriva på för AC Milan som befinner sig i ett liknande läge som hennes förra klubb.
– Jag är väldigt nöjd med hur min karriär har blivit. Framförallt för att jag haft mod i mina karriärsval. Jag har försökt att tänja på gränserna hela tiden genom att välja de svåra vägarna. Jag tycker att man ska lita på sin magkänsla för då kommer det oftast att gå bra. Att leva i olika länder och lära sig olika språk är bara inspirerande för mig. Jag älskar att uppleva nya saker, säger Kosovare Asllani.Sedan några månader tillbaka är Milano hennes nya hemstad och under tiden vi träffar ”Kosse” är arkitekturen omöjlig att inte imponeras av. Vi rör oss vid berömda landmärken som Duomo Di Milano (den gigantiska katedralen som började att byggas på 1300-talet), modegallerian Vittorio Emanuele II, Sforszaborgen, La Scala-operan och flera andra arkitektoniska verk som numera är en del av Asllanis vardag.
– Milano är en väldigt häftig stad. Allt från arkitekturen och matkulturen till passionen för fotboll. Tidigare har jag bott i stora städer som Paris och Madrid, men so far älskar jag det mesta med Milano. Det är intensivt. Milano är en stor stad med mycket folk, men det är charmigt både här och i resten av landet.

”Att skapa ett vinnande lag tar tid”
Asllani har också fått en flygande start på fotbollsplanen. 33-åringen nätade i Serie A-debuten när Milan förlorade mot Fiorentina, sänkte Sampdoria med två mål i början av oktober och gjorde ytterligare två mål när ”Rossonere” besegrade Juventus med 4–3. Med sex mål är hon med i toppen och utmanar om titeln som ligans skyttedrottning.
– Min första tid i Serie A har varit väldigt intensiv, men jag tycker att jag har anpassat mig bra och kunnat producera poäng. Så jag är nöjd med starten, men såklart vill man alltid ha mer. Man vill vinna och fortsätta att klättra högre upp i tabellen.

Att storklubben lyckades knyta till sig Asllani i somras ses som en prestigevärvning. Milans damfotbollschef Elisabet Spina har till exempel sagt att Kosovare Asllani är den tyngsta värvningen i Serie A någonsin.
– Det är stora ord att höra. Det är också väldigt inspirerande och en press, men jag känner alltid att jag har en stor press på mig vart jag än går och det är något som triggar mig. Jag känner att jag växer med ansvar, så jag älskar att ha en stor roll i klubbarna jag spelar i.I samband med att Asllani skrev på för Milan blev hon den första svenska damspelaren i klubbens historia. Tidigare har klubben haft en stark tradition av svenska herrspelare som sträcker sig hela vägen tillbaka till 50-talet. Den svenska trion med Gunnar Gren, Gunnar Nordahl och Nils Liedholm, som kallades ”Gre-No-Li”, var väldigt framgångsrik och än idag är Nordahl den tredje bästa målgöraren i Serie A:s historia på 225 mål. I modern tid har Zlatan Ibrahimovic varit en av de största ikonerna med två ligatitlar – den senaste kom i våras när han hjälpte Milan till att vinna den första scudetton sedan 2011. Med Kosovare Asllani som den största stjärnan på damsidan är klubbens mål mål att ta sig till den högsta nivån både i Italien och Europa.
– Historiskt sett har det funnits väldigt stora spelare på herrsidan, så det är klart att det är inspirerande för mig att komma hit och bidra så mycket som möjligt. Jag vill hjälpa laget med min erfarenhet och klättra uppåt i tabellen. Klubben har som mål att ta en Champions League-plats. Nu är vi bara i början av säsongen men jag hoppas att vi kommer kunna ta oss uppåt.

Hur långt ifrån är ni att vinna en titel?
– Det är väldigt svårt att säga. Klubben är i början av sin satsning och det tar tid att skapa ett vinnande lag. Det krävs tålamod, men det är självklart en målsättning som klubben vill lyckas med.

Livet i Milano
Efter att ha bott och spelat i England, Spanien och Frankrike under karriären hade Kosovare Asllani en ambition att flytta till Italien när kontraktet med Real Madrid gick ut i somras. Under den korta tiden hon bott i Milano har hon märkt av att Italiens passion för fotboll sticker ut.
– Det är passionerat fotbollsland, det märker man på folket i staden och sättet man spelar fotboll på. Allt från publik, tränare, spelare, motståndare och domare… Det märks att det ligger i blodet att vara passionerad. Fotbollen är som en religion här, säger hon och fortsätter:

– En annan sak som jag fastnat för är att italienarna pratar med händerna hela tiden. De använder mycket kroppsspråk överlag och det har smittat av sig på mig.

När hon inte spelar fotboll gillar Asllani att utforska nya platser och uppleva olika kulturer – därför har storstadslivet i Milano passat perfekt.
– Jag är lite av en matälskare. Jag älskar att testa nya restauranger och olika sorters mat. Jag vill uppleva nya grejer, se nya ställen och tycker om arkitektur – och där har den här staden mycket att bidra med. Dessutom är ju Milano en fashion-stad och jag älskar det också. Det finns mycket att utforska här som jag kommer att ha goda tid att göra.

Är det något speciellt i den italienska livsstilen som du tycker om?
– Att de älskar kaffe! Det gör jag också. Egentligen är hela matkulturen är ett stort plus. Sedan är de lite tidsoptimister, men det har jag erfarenhet från i Spanien också. Det handlar bara om att anpassa sig.

Har de här miljöbytena under karriären varit viktiga för dig?
– De har varit väldigt viktiga. Jag tycker om att utmana mig själv genom att testa nya saker, miljöer och länder. Det är väldigt utmanande och jag känner att jag vuxit av det. För varje liga har jag utvecklats och blivit en bättre spelare.

Siktar på revansch i VM 2023
Före flytten till Milan spelade Kosovare Asllani sitt nionde mästerskap när Sverige gick till semifinal i EM. Blågult var en av de hetaste kandidaterna till guldet och vann gruppen efter att ha besegrat Portugal i den sista matchen med 5–0. I kvartsfinalen mot Belgien gick det trögare för Sverige som hade svårt att spräcka nollan – ett förlösande mål av Linda Sembrant i den 92:a minuten gjorde att man gick vidare till semifinal där äventyret tog slut. England, som hade imponerat stort på hemmaplan, besegrade Sverige med 4–0 och tog senare EM-guld på Wembley.
– Att förlora en semifinal är aldrig roligt. Vi hade en stor målsättning att ta guld och hade definitivt laget för att göra det, men i mästerskap handlar mycket om att alla ska vara formtopppade samtidigt.Såg du turneringen som ett misslyckande med tanke på förväntningarna ni hade på er själva?
– Det var mer att vi själva inte var nöjda med prestationerna. Vi gick till semifinal och är rankade som en av de bästa nationerna i världen, men i ett mästerskap kan allt hända. Vi hade lite otur med covid på flera spelare och det påverkade laget. I en turnering måste allt klaffa och tyvärr var det inte så för oss.

Vad har ni dragit för lärdomar av EM som ni tar med er framöver?
– Man drar lärdomar av alla mästerskap skulle jag säga. Så vi tar med oss erfarenhet av att man måste anpassa sig. Vissa faktorer kan man inte styra över – som att man drabbas av sjukdomar eller skador. I det senaste mästerskapet var vi rankade som en av guldfavoriterna och det har vi nog lärt oss mest av. Att kunna handskas med med att vara favorit.

Nästa sommar får Asllani och landslaget en ny chans att vinna en efterlängtad titel. I slutet av juli spelas VM i Australien och Nya Zeeland där Sverige ställs mot Italien, Argentina och Sydafrika i gruppspelet.
– Det ligger definitivt i tankarna redan nu. Delvis för att man har en liten revanschlusta från EM även om vi gick till semifinal. Vi lärde oss mycket av det mästerskapet och kommer till VM nästa år som en av guldfavoriterna på nytt. Det är något som jag tycker är inspirerande och det betyder att vi gjort något väldigt bra under de senaste åren med landslaget.Asllani är en av de mest rutinerade spelarna i landslaget. Debuten skedde 2008 och sedan dess har det blivit 166 landskamper och 44 mål för anfallsstjärnan från Vimmerby. I Australien och Nya Zeeland kommer hon att göra sitt tionde mästerskap för Sverige.
– Att nå upp till tvåsiffrigt i mästerskap känns väldigt coolt. Det visste jag inte ens själv, men det betyder att man har varit med länge i gamet. Det gäller bara att bidra så mycket som möjligt med min erfarenhet, men självklart är det häftigt att ha spelat så många mästerskap och landskamper för landslaget.

Hur länge tror du att du vill hålla på med fotboll?
– Hela livet. Jag ska aldrig sluta, säger Asllani med ett skratt. Jag älskar fotboll, men såklart kommer man inte att spela under hela sitt liv. Men jag hoppas att fotbollen har en stor roll under resten av mitt liv, helt klart.

Text: Marcus Heed
Foto: Mikel Markai

Kosovare Asllani

Född: 29 juli 1989 i Kristianstad.
Position: Forward.
Klubb: AC Milan.
Moderklubb: Vimmerby IF (–2007).
Tidigare klubbar: Linköpings FC (2007–2009), Chicago Red Stars (2010), Linköpings FC (2010–2011), Kristianstads DFF (2012), Paris Saint-Germain (2012–2016), Manchester City (2016–2017), Linköpings FC (2017–2019), Real Madrid (2019–2022).
Landskamper/mål: 166/44.