Member days – 20% för dig som är medlem.

Erbjudandet gäller på stadium.se och i Stadiums butiker t.o.m. den 30/1 2023, för dig som är medlem. Erbjudandet gäller på ordinariepriser, dock ej på cyklar, elektronik, varumärket Ariat eller produkter som levereras direkt från våra samarbetspartners. Erbjudandet gäller ej i kombination med andra rabatter/erbjudanden, vid köp av presentkort, föreningsprodukter, vid betalning av Stadium Sports Camp, på Stadium Outlet eller stadiumoutlet.se.

Giltigt t.o.m. 2023-01-30

Member days – 20% för dig som är medlem. Villkor

Intervju: Johanna Rytting Kaneryd

Johanna Rytting Kaneryd har fått en drömstart i BK Häcken och gjort efterlängtad landslagsdebut. I en stor intervju med Stadium Football berättar Häckens starka nyförvärv om den långa vägen till succé och hur de gulsvarta ska försvara SM-guldet.
– Allt jag ställer upp i vill jag vinna, säger Johanna Rytting Kaneryd.


Det tog bara 40 minuter för Johanna Rytting Kaneryd att presentera sig på allvar i sin nya klubb. Yttern blev frispelad till höger i straffområdet och blev historisk direkt. Rytting Kaneryd satte 1–0 mot Växjö i Svenska cupen och gjorde BK Häckens allra första tävlingsmål sedan klubben tog över Kopparbergs/Göteborg inför säsongen 2021.
– Jag har verkligen hittat rätt. Jag får ut mycket av mina spetskvaliteter här och det känns som att den här spelstilen passar mig, och det är därför jag gjort så mycket poäng. Jag känner mig väldigt förväntansfull, säger hon till Stadium Football.

Johanna Rytting Kaneryd är ett av de hetaste nyförvärven i damallsvenskan inför den här säsongen. 24-åringen lämnade Rosengård och skrev på för BK Häcken i vintras där hon fått ett lyft och tagit en stor roll.
– Det har varit jättekul och jag har fått väldigt bra intryck av Häcken som förening. Allt känns väldigt professionellt och för egen del känns det bra. Jag känner att jag inlett säsongen piggt.Men de första veckorna i Göteborg blev turbulenta. Rytting Kaneryd hade skrivit på för Kopparbergs/Göteborg som nyligen hade vunnit sitt första SM-guld, men efter framgången kom det oväntade beskedet att klubben skulle lägga ner sin elitverksamhet.
– Det kändes jättekonstigt. Att först signa för klubben och en vecka senare kom beslutet att klubben skulle läggas ner. Det var många tankar som snurrade i huvudet då som: ”Vad händer nu?” Det var några jobbiga dagar, men så fort lösningen med Häcken dök upp fick jag en skön känsla.

I slutet av januari stod det klart att BK Häcken tog över verksamheten i Kopparbergs/Göteborg och därmed blev Johanna Rytting Kaneryd de gulsvartas första nyförvärv.
– Det är jättekul att vara med på klubbens framfart. Häcken har visat att de vill satsa på oss damer och allting känns proffsigt med anläggningen och de förutsättningarna vi har fått. Vi käkar lunch tillsammans efter träningarna och har ett gym i toppklass. Det kunde inte ha blivit bättre.

"Bättre form än någonsin"

Rytting Kaneryd slog igenom i Djurgården och 2016 utsågs hon till årets genombrott i svensk fotboll efter att ha gjort fyra mål och två assist i damallsvenskan. Inför säsongen 2018 skrev hon på för Rosengård, men där fick hon en jobbig start.
– Det var en speciell tid. När jag skrev på för Rosengård blev jag skadad direkt och missade hela året. Under andra säsongen fick jag mycket speltid och fick vara med och vinna SM-guld, så det var en bra känsla att få komma tillbaka för egen del.

Förra säsongen blev det bara sju matcher från start i Rosengård. Johanna Rytting Kaneryd fick istället mest agera inhoppare när laget slutade tvåa.
– Då kände jag mest frustration i och med att jag kände mig i bra form. Det var jobbigt att inte få chansen att visa det. Det var ett år av frustration, men också lärorikt. Nu känner jag mig i bättre form än någonsin, och det är nog tack vare att man fått gå igenom motgångar som i fjol.I BK Häcken har Rytting Kaneryd fått en nytändning och inför starten av damallsvenskan har hon spelat på en hög nivå – och bidragit med flera mål och assist.
– Jag har fått komma till en klubb där jag har tränarens förtroende och får ut det jag är bra på. Jag har spelat mest som wingback där jag kan jag kombinera mig förbi och gå på egna genombrott samt löpa i djupled. Jag får ut alla delar av mitt spel.

Tack vare den fina starten i BK Häcken har Rytting Kaneryd även fått chansen i landslaget. I februari blev hon uttagen till lägret på Malta och veckan före premiären i damallsvenskan var hon uttagen i truppen som mötte USA och Polen.
– Det är jättekul att vara med i landslaget. Jag kom med för några år sedan, men då blev jag skadad så jag har väntat på det här så länge. Det är skönt att få ett kvitto på vad man gjort. Det känns ärofyllt att representera landslaget.

”Tacksam över att ha gått igenom det”

Debuten var minst sagt efterlängtad. Hon togs ut i landslaget redan 2017, men satt på bänken och fick inte hoppa in i VM-kvalet. Drygt tre år senare kom chansen på nytt och under den perioden har det hänt mycket i Johanna Rytting Kaneryds fotbollsliv.
– Det har varit upp och ner för mig. Efter min första samling blev jag skadad och när jag skrev på för Rosengård åkte jag på en ny skada direkt. Det var väldigt tufft eftersom det var min andra långtidsskada. På vägen har jag lärt mig otroligt mycket och blivit starkare mentalt. Det låter kanske lite klyschigt men jag har växt mycket mentalt och fysiskt. Man förstår hur viktigt allt runtomkring är och det har hjälpt mig väldigt mycket. Idag är jag tacksam över att ha gått igenom det.

Hur skönt är det att spela på den nivån du är på just nu?
– Det är jätteskönt. Jag njuter och vill bara fortsätta att ta kliv. Jag har höga mål och ambitioner, och det känns kul att få vara en del av BK Häcken som vill mycket som förening. Förhoppningsvis kan jag bidra med det jag är bra på.BK Häcken är regerande mästare och har öppnat säsongen strålande genom att gå till final i Svenska cupen. På vägen dit har man slagit ut både Linköping och Rosengård, två lag som utmanar BK Häcken om SM-guldet.
– Vi ska fortsätta att ta match för match. Som lag har vi inte gått ut med någon målsättning, men allt jag ställer upp i vill jag vinna. Vi ska ta varje match i taget och självklart vill vi försvara SM-guldet. Sedan är det hårt jobb som krävs.

Vad tror du om era chanser att få till en bra säsong?
– Jag tycker att vi har mycket kvalitet, både som lag och individuellt. Vi har många spelare som är duktiga på sin grej. Filippa Angeldal har en väldigt bra fot och Stina Blackstenius är en duracellkanin som kan ta sig till 100 målchanser på en match. Vi har många spelare som är bra på olika saker och det är viktigt.

Vad har du för egna mål med säsongen 2021?
– Att komma med i truppen till OS i Tokyo har jag som ett självklart mål. Annars vill jag bidra så mycket som möjligt till laget så att vi ska kunna ta hem SM-guldet.

Vad tror du att du måste göra för att ta en plats i OS-truppen?
– Det är svårt att säga för det är en otrolig konkurrens i landslaget. Men det jag måste göra är att fortsätta vara mig själv och göra det jag är bra på. Att fortsätta göra poäng och få ut mina spetskvaliteter så mycket som möjligt. Då hoppas jag att jag har egenskaper som är unika och att det kan göra mycket.

Text: Marcus Heed

Johanna Rytting Kaneryd

Född: 12 februari 1997 i Kolsva.
Position: Mittfältare.
Klubb: BK Häcken (2021–).
Moderklubb: Forsby FF (–2014).
Tidigare klubbar: Tyresö FF (2014), Älta IF (2014–2015), Djurgårdens IF (2016–2017), FC Rosengård (2018–2020)
Matcher/mål 2020: 20/2.
Landskamper/mål: 2/0.