Tema: Derby

De är matcherna som väcker mest känslor och som är värda mer än tre poäng. Stadium har listat de hetaste derbyna i Europa.

Inför varje säsong presenteras ligornas spelscheman. Vad är det första man för som supporter, spelare eller ledare? Letar upp när man ska möta sin värsta rival och ritar in datumet i kalendern. I de flesta fallen råkar just den matchen också vara ett derby. En match mellan två lag från samma stad. Men i själva verket är ett derby så mycket mer. De är matcherna som väcker mest känslor och passion – och matchen i sig handlar om så mycket mer än bara tre poäng.

För spelarna handlar det om att kunna gå med rak rygg dagen efter en tung seger och att vara kung på hemmaplan fram till nästa möte. För supportrarna handlar det om prestige, kärlek, hat och om att vinna kampen på läktarna.

Det finns många olika typer av derbyn. Det allra vanligaste är att en rivalitet uppstår uppstår bara för att klubbarna ligger nära varandra på kartan. I andra fall kan hatet mellan två klubbar från samma stad grunda sig i politik eller religion, om sociala förhållanden till ekonomiska förutsättningar. I Glasgow är till exempel ”Old Firm” ett möte mellan katoliker (Celtic) och protestanter (Rangers). I Lissabon är det arbetarklassen (Benfica) mot överklassen (Sporting).

I flera veckor framöver kan du läsa om heta rivalmöten i Europa på Stadiums fotbollssajt. Vi går igenom bakgrunden till klubbarnas uppdelningar, händelserna som skapat konflikter och lyfter fram profilerna som fått legendstatus bland supportrarna. I temat listas enbart ”äkta” derbyn mellan två klubbar från samma stad. Även om Barcelona och Real Madrid är Spaniens värsta rivaler kan matchen inte anses vara ett riktigt derby.

Pandemin har gjort att det var länge sedan man såg ett laddat derby med fullsatta läktare, men snart får de sprakande rivalmötena nytt liv. Räkna med att många fotbollsälskare kommer att samla på sig ännu fler oförglömliga derbyminnen. Men även svidande förluster och revanschlusta som sitter i till nästa drabbning.

Varför heter det derby?

Varför kallas en match mellan två lokalrivaler för ett derby? Det finns ingen säker förklaring, men det finns teorier och historier som härstammar från England. I slutet av 1700-talet arrangerades en hästtävling på Epsom Downs kapplöpningsbana i södra England. Tävlingen kallades för ”The Derby” och lockade upp emot en halv miljon åskådare. Sedan dess har ordet derby använts i England som en synonym till idrottstävling.
En annan teori kommer ursprungligen från medeltiden. Under högtider förekom våldsamma och regelfria matcher mellan grannförsamlingar i England där en boll var iblandad och deltagarna kunde vara hur många som helst. I landskapet Derbyshire, där bland annat staden Derby ligger, avgjordes den mest kända av dessa traditionella matcher. The Royal Shrovetide Football Match (Kungliga Fastlagsfotbollsmatchen) spelas fortfarande varje fettisdag och askonsdag i den lilla staden Ashbourne, men det påminner mer om rugby än fotboll.
Alla som vill får vara med i bataljen som pågår i två dagar, åtta timmer per dag. De som är födda norr om ån bildar ett lag och de som är födda söder om ån är motståndare. Mål görs genom att bollen knackas tre gånger mot målstolpen. De olika lagens målstolpar står fem kilometer ifrån varandra, så det kan dröja innan det första målet görs.
Det har tidigare gjorts liknande lokala uppgörelser i staden Derby. Att denna tradition varit så stark i just Derbyshire kan vara förklaringen till dagens term derbymatcher.



Derby saknar derbyn

I staden derby bildades en fotbollsklubb 1884. Det var en utbrytning ur Derbyshire County Cricket Club och fotbollslaget hade tänkt sig att heta Derbyshire County FC. Men det lokala fotbollsförbundet underkände namnet för att det var för långt. Därför fick det bli Derby County FC istället.
Derby var med i den första upplagan av engelska ligan 1888, men det skulle dröja många år innan klubben fick uppleva sina största ögonblick. ”The Rams” vann sin första titel 1946 efter att ha besegrat Charlton Athletic i FA-cupfinalen. Men det var på 70-talet under färgstarke managern Brian Clough som Derby skördade sina största framgångar. Clough och Peter Taylor tog upp laget från andradivisionen och blev engelska mästare för första gången 1971/72. Året efter gick de till semifinal i dåvarande Europacupen. Några år senare skulle Brian Clough göra succé i Nottingham Forest som vann Europacupen två år i rad i slutet av 70-talet.
Derby County spelade i Premier League senast 2007/08. Då tog de bara elva poäng och blev det sämsta laget i Premier League-historien. Nu spelar klubben i andraligan. Under flera år har de varit nära att återvända till Premier League utan att lyckas och just nu har de Wayne Rooney som huvudtränare. Men några riktiga derbyn får Derby aldrig spela. Närmast tänkbara ligamotståndare är Nottingham Forest som ligger drygt två mil bort.