Just nu! Få 100 kr rabatt för varje 500 kr du handlar för

Erbjudandet gäller på alla priser! Rabatten gäller inte på produkter som ingår i vårat föreningssortiment eller produkter som skickas direkt från våra Partners.

Just nu! Få 100 kr rabatt för varje 500 kr du handlar för Villkor

Stadium och Nike presenterar Sisterhood Heroes


Hur tar man sig fram som kvinna i en historiskt mansdominerad sport – och hur kan man hjälpa andra tjejer längs vägen? Möt framstående atleter och unga talanger inom vitt skilda sporter som ger sin syn på systerskap och vikten av att ha förebilder att sporras av.

”Vi ska kunna vara högljudda om vi vill. Vi ska kunna skratta hur högt vi vill. Vi ska stå bakom varandra.”


– Khaddi Sagnia, 26 år, elitfriidrottare

Har du någonsin blivit ifrågasatt som tjej inom friidrotten?

Jag har fått frågan varför jag håller på med det jag gör och varför jag ser maskulin ut. Det har peppat mig till att bli ännu bättre. Jag har som tur var haft förebilder som visat mig att oavsett vad jag tycker och tänker så kan jag bli exakt vad jag vill.

Vad skulle kunna bli bättre för tjejer som friidrottar?

Jag tycker att man ska våga ge mer plats åt kvinnor. Mycket plats lämnas åt männen idag. Om man värderar kvinnor så som man värderar män, så blir det mer jämställt och då kommer tjejer även känna sig mer inkluderade.

Vad tycker du är en bra förebild?

En person som både yngre och äldre kan se upp till när de tvivlar på sig själva och känna ”kan hon göra det, så kan jag också”.

Hur kan man som tjej supporta andra tjejer?

Det gäller att vi tjejer vågar stå upp för varandra, peppa varandra, stötta varandra och visa att man är där för varandra. Vi ska kunna vara högljudda om vi vill. Vi ska kunna skratta hur högt vi vill. Vi ska stå bakom varandra.

”När jag ser Khaddi på tv och ser att det går bra för henne så tänker jag att det ska gå bra för mig med.”


– Kayla Collin, 13 år, tränar friidrott

På vilket sätt inspirerar Khaddi dig?

Hon motiverar mig väldigt mycket. Hon får mig att vilja kämpa ännu mer med idrotten. Det är viktigt att ha någon som förebild, för då vill man prestera lika bra som den personen. När jag ser henne på tv och ser att det går bra för henne så tänker jag att det ska gå bra för mig med.

Finns det något speciellt tillfälle du minns extra starkt med Khaddi?

När jag sett henne på tävlingar på tv och hon hoppar 7 meter och vinner allting. Att få träffa Khaddi idag var jättecoolt. Det har varit min dröm länge. När jag har sett henne på tv har jag känt ”åh henne vill jag träffa” för hon är bra och så genuint trevlig, snäll, gullig – allting!

Hur kan man som tjej supporta andra tjejer?

Jag tycker att man ska pusha varandra mycket. Man ska hjälpa varandra, vara trevliga på tävlingar, man kan bli vänner och sen heja på varandra.

”Det handlar om att sikta högt, jaga stora läskiga mål och drömmar – som i sin tur blir mer rimliga för de som kommer efter.”


– Elina Moestam, 28 år, har svart bälte i brasiliansk jiu jitsu

Har du någonsin blivit ifrågasatt som tjej inom brasiliansk jiu jitsu?

Nej, killar jag tränat med och stött på har varit väldigt positiva. Men när jag började så fanns det inte så många tjejer som höll på. Det enda sättet att få brottas med tjejer från början var ju att tävla. Men frånvaron av tjejer i sporten har varit en tröskel för många andra tjejer. Det är en väldigt mansdominerad sport, det är bara på senare år som tjejer fått samma möjligheter som killarna. Det finns många tjejer som brinner för att pusha vår plats i sporten.

Vad skulle kunna bli bättre för tjejer som utövar jiu jitsu?

När man vill få fler tjejer att börja med något så bör det finnas en stark grupp tjejer som visar vägen och visar vad som är möjligt. Det är också viktigt att tjejer släpps in i högre positioner i sporten, som är tränare, ledare, har klubbar och tävlar på hög nivå utomlands. Ju fler tjejer vi får som börjar med sporten, desto större grupp får man som kan hjälpas åt att bana vägen för andra.

Vad tycker du är en bra förebild?

En bra förebild kan visa vägen för vad som är möjligt att göra. Det handlar om att sikta högt, jaga stora läskiga mål och drömmar – som i sin tur blir mer rimliga för de som kommer efter.

För mig har förebilder varit dubbelt. Det är personer som man sett upp till och velat nå samma sak som. Jag har både velat vara som dem, men jag har även velat bräcka deras meriter och vad de klarat av. Det är också viktigt att man inte stannar där någon man sett upp till stannat, utan att man faktiskt tar chansen att klättra vidare bortom sina förebilders prestationer.

Hur kan man som tjej supporta andra tjejer?

Det kan man göra genom att dyka upp på träningarna, att visa att det finns andra tjejer där. Jiu jitsu är en väldigt fysisk kontaktsport, så för personer som börjar på sporten så kan det kännas lättare att få brottas med tjejer i början.

”Elina är stark och ger aldrig upp. Hon är rak och ärlig. Hon är cool, mäktig och så stark mentalt.”


– Jessica Del Carmen Fica, 15 år, tränar brasiliansk jiu jitsu

Varför är Elina din förebild?

För att hon vet vad hon vill och är riktigt bra på sporten. Första gången jag träffade henne var på ett läger. Hon har ju svart bälte, det är det högsta man kan ha, men hon var ändå så jordnära och snäll. När jag ville till hennes klubb var hon jättevälkomnande.

På vilket sätt inspirerar hon dig?

På själva sättet hon är på, hon är stark och ger aldrig upp. Hon är rak och ärlig. Hon är cool, mäktig och så stark mentalt.

Finns det något speciellt tillfälle du minns extra starkt med henne?

Första gången jag träffade henne var det på en tävling och hon var min domare. Det var lite awkward för jag visste vem hon var. Jag var jättenervös.

Hur kan man som tjej supporta andra tjejer?

Att vara välkommande och snäll när någon ny tjej kommer in till ens klubb, det är jätteviktigt.

”Man kan hjälpa genom att ge plats och rum för tjejer. Det är viktigt att visa att det omöjliga är möjligt.”


– Ebba Hellstadius, 18år, fd yttermittfältare i BP och numera fotbollstränare

Har du någonsin blivit ifrågasatt som tjej inom fotbollen?

Jag har inte blivit ifrågasatt rakt ut, men ibland kan det vara mycket killar som får mycket plats. Det känns inte som att vi blir tagna lika seriöst.

Vad skulle kunna bli bättre för tjejer som spelar?

Man borde släppa in fler tjejer och kvinnor – både som tränare så man i tidig ålder får kvinnliga förebilder. Det är väldigt mycket barn och ungdomar som samlas i föreningsverksamheter och då är det viktigt att se både tjejer och killar i tidig ålder så det här normaliseras.

Vad tycker du är en bra förebild?

När man går utanför boxen och vågar skapa nya vägar som andra kan följa efter. Man ska vilja hjälpa andra att lyckas. Det är viktigt att kunna visa vägen och vara en hjälpande hand.

Hur kan man som tjej supporta andra tjejer?

Man kan hjälpa genom att ge plats och rum för tjejer. Det är viktigt att visa att det omöjliga är möjligt.

”Om någon i mitt lag missar ett mål så hejar vi ändå på varandra. Det är viktigt att se till att alla är schyssta.”


– Matilda Warne, 11 år, tränar fotboll

På vilket sätt inspirerar Ebba dig?

Hon är alltid väldigt glad och är bra på det hon gör. Ebba uppmuntrar och peppar mig hela tiden på träningarna. Hon är bra på att lära ut på teknik, hon får alltid fotboll att vara är kul. Hon är en väldigt bra tränare.

Hur kan man som tjej supporta andra tjejer?

Det är viktigt att man inte säger att någon spelar dåligt. Om någon i mitt lag missar ett mål så hejar vi ändå på varandra. Det är viktigt att se till att alla är schyssta mot varandra.