På Stadium har vi alltid fri frakt på ordrar över 399:-* Läs mer

Så väljer du rätt alpinpjäxor

Det finns ett par tumregler som gäller när man ska köpa pjäxor. De ska inte vara för stora och inte för breda. Victor Fridholm, inköpare på Stadium delar med sig av sina bästa tips inför vinterns pjäxköp.

Vilket är det vanligaste felet man gör när man köper alpinpjäxor?
– Oftast tror man att pjäxan ska vara lite större än foten och så provar man med fel strumpa. Det är vanligt att man inte heller lägger tillräckligt stor vikt på pjäxans bredd och vidd. En barnpjäxa bör vara 1-1,5 cm större än foten medan vuxna bör välja en pjäxa som endast är 0-0,5 cm större.

Vad bör man tänka på när man väljer pjäxor?
– Innan man börjar prova pjäxor så bör man fundera över vilken typ av åkare man faktiskt är. Frågorna är många. I vilken terräng åker du? På vilken nivå åker du? Hur ser dina fötter ut? Är de breda? Smala? Höga? Låga? Hur mycket väger du? Ju tyngre åkare desto styvare pjäxa krävs. Det är också viktigt att pröva pjäxa med ”rätt” strumpa dvs en skidstrumpa. Tänk också på att ställa dig upp och lägga tryck på pjäxans plös. Det är ju först då du känner hur pjäxan sitter. Be om hjälp om du inte känner dig trygg med det. Börja med att knäppa dom övre spännena för att trycka bak hälen ner i pjäxan, sedan justerar du de nedre spännena så att du känner att foten sitter ordentligt.

Om man är nybörjare vilken pjäxa ska man då välja?
– Välj en mjukare pjäxa som prioriterar komfort framför prestanda. Dessa pjäxor är ofta något större i sin volym och ger mer plats för foten. Titta på en pjäxa med ett enklare ”gå-läge” för att få ökad komfort även utanför själva åkningen till exempel när du går från och till backen.

Medelmåtta?
– Här behöver man reflektera över vad man prioriterar. Är det komfort eller prestanda? Ju mer prestanda man prioriterar desto styvare och tajtare pjäxa bör man välja. Detta för att få en mer nära känsla med skidan och snabbare kraftöverföring. Prioriterar man istället komfort bör man snegla mot nybörjarkategorin men kanske istället välja en pjäxa med något hårdare flex/styvhet.

Och om man är erfaren?
– Erfaren är egentligen fel ord. Här handlar det mer om prestationsnivå. Skidåkare kan vara väldigt erfarna men fortfarande medelmåttiga och rätt så försiktiga åkare. Ska vi istället rikta in oss med avancerade/expert-åkare är det viktigaste att välja en pjäxa med hårdare flex/styvhet som då ger mer kraft och stabilitet till åkaren. Denna åkare trivs med att sätta högt tryck mot sina skidor och behöver då ett par pjäxor som kan stå emot detta. Ofta är också dessa pjäxor något tajtare och smalare för att ge en närmare kontakt med underlaget och skidan. Denna åkare kan också titta på ett mer avancerat gå-läge för att även kunna utnyttja sin utrustning utanför pisten till exempel om man gör toppturer (randonné).

Här hittar du Stadiums utbud av alpinpjäxor.