På Stadium har vi alltid fri frakt på ordrar över 399:-* Läs mer

Senaste träningsflugan: Padeltennis

Padeltennis är en av världens snabbast växande sporter. Men vad är det för sport egentligen?

2015 var året då vi svenskar på allvar började spela padeltennis. Från ingenstans dök den unga sporten upp överallt och plötsligt var padeltennis den nya innesporten.

Padeltennis (eller padel, som de inbitna säger) är en blandning mellan tennis och squash. Man spelar med vad som ser ut som ett strandtennisracket i en bur med tre meter höga väggar. Poäng räknas precis som i tennis och matcherna spelas dubbel, med två personer på var sin sida nätet.

Spansk prins bakom sporten
Padel må just nu vara en träningsfluga, där antalet utövare kraftigt ökar, men det är långt ifrån en ny sport. Låt oss backa bandet något. 1960 och 70-talets Marbella på Spaniens solkust var en plats där Europas förmögna och vackra samlades för att sola och rumla. I centrum för extravagansen stod Alfonso av Hohenlohe-Langenburg, en levnadsglad spansk prins som under slutet av 1950-talet låtit uppföra Marbella Club Hotel – ett av dåtidens flådigaste strandhotell. 1974 besökte Prins Alfonso sin vän Enrique Corcuera, en framgångsrik affärsman, i Mexiko. Enrique hade byggt en underdimensionerad tennisbana på sin tomt, där han spelade sin egen variant på tennis. Prins Alfonso tog tog med sig det han sett hem till Marbella och lät uppföra världens två första paddeltennisbanor på sitt hotell.


Resten är så kallad idrottshistoria.

Padelns framfart i världen
I dag är padel en av världens snabbast växande sporter. Hela 13 miljoner människor världen över utövar padel. Mest populär är den i Argentina, där över 4 miljoner människor kämpar i glasburen varje vecka. I Spanien, Prins Alfonsos hemland, är bara fotboll mer populärt.

Den största anledningen till padels framfart världen över, förutom det faktum att det är väldigt kul att spela, är att den är förhållandevis enkel att lära sig. Tillskillnad från tennis eller squash behöver du inte samma baskunskap för att kunna hålla igång ett spel. Att man spelar fyra personer samtidigt gör det även till ett socialt tidsfördriv. Padel är helt enkelt en sport för alla, oavsett kön och ålder.

Så, kolla upp var din närmsta padelbana finns. Vem vet – kanske finns det ett oupptäckt padelproffs i dig?