Just nu 25% på utvalda skor Shoppa

SPANING: Hur mår snowboard?

Under 1990-talet var snowboard en av världens snabbast växande sporter. Idag ser det annorlunda ut. Men allt går i cykler - vi spår en återkomst!

1977 lanserade det Vermont-baserade företaget Burton sin första snowboard. Grundaren Jake Burton Carpenter byggde de första primitiva brädorna själv hemma i sitt garage. Inspirationen hämtade han från surfvärlden.

Drygt 20 år senare, i mitten av 90-talet, var snowboard en av världens snabbast växande sporter. Plötsligt var de alpina backarna fulla av brädåkande tjejer och killar. Ingen annan sport ansågs coolare. Klimax nåddes under slutet av 90-talet, när de påkostade X-Games-tävlingarna lockade storpublik och megastjärnor som Shaun White och Kelly Clark tändes. När OS invigdes i japanska Nagano 1998 var snowboardtävlingarna en av de stora snackisarna.

Sedan dess har dock sporten fått sig en törn. Snowboardåkarna har med åren försvunnit från de alpina backarna, både i Sverige och i resten av världen. Enligt amerikanska National Sporting Goods Association dök antalet utövare med nästan 30 procent mellan åren 2003 och 2013. När snowboard var som populärast i Sverige 1995 åkte 20 procent av utförsåkarna bräda. I dag ligger samma siffra under 8 procent.

– När jag började åka snowboard 1990 var skidor rätt stelt, säger Olof Uhlin, dedikerad snowboardåkare och dj. Det var en helt annan frihetskänsla med snowboard, man kunde man göra lite som man ville. Jag åkte även skateboard ­– och snowboard hörde ihop med den kulturen. Vi ville sticka ut lite, säger Olof.

Utvecklingen går framåt
Utvecklingen inom snowboard har dock inte stannat upp. Tvärtom. Märken som Burton och Lib Technologies, grundat av legenden Mike Olson, fortsätter att förfina brädorna. Men när alpina experter ska förklara brädåkandets tillbakagång, är det just konkurrensen från en ny sorts skidåkande som tas upp som den främsta orsaken.

– Det har hänt mycket med skidorna sedan jag började med snowboard. Känslan i skidor är en helt annan i dag. Många av idéerna är ju hämtade från snowboardvärlden.

De moderna skidorna ger utövaren helt nya möjligheter i backarna.

– Friåkning på skidor har fått ett stort uppsving med flera spektakulära fixstjärnor, som till exempel Jon Olsson. I dag är det inne att åka skidor, och snowboard har blivit underground igen. Men snowboard är ju fortfarande mer hardcore kan jag tycka, säger Olof och ler.

En annan anledning till de minskade brädåkandet är generationsväxlingen. De åkare som frälstes av den uppkäftiga uppstickaren under 90-talet är i dag vuxna, och har inte lika mycket tid att vara ute. Olof Uhlin är en av dem. Han tror dock på en ny generation hungriga snowboardåkare.

– Jag har kompisar som åkt mycket snowboard, men bytte till skidor när de blev runt 30 och fortsatte med det när de fick barn. Men nu när barnen nu blivit större och vill testa snowboard så har alla börjat igen.

Nu när barnen till 90-talets snowboardåkare växer upp är det är nog bara en tidsfråga innan backarna fylls av brädor igen.

PS. Ni vet väl att ni hittar flera snowboardmärken på Stadium? Bland annat från Lib Technologies, Flow, Burton, Ride och K2.