På Stadium har vi alltid fri frakt på ordrar över 399:-* Läs mer

Nike Air Max - en ständigt uppdaterad klassiker

En av sneakerhistoriens viktigaste sko fyller i vår 30 år. Följ med till 1987 – då en luftkudde revolutionerade skovärlden

I slutet av 1980-talet var den amerikanska formgivaren Tinker Hatfield på semester i Paris. Han besökte bland annat konstmuseet Centre Pompidou och fascinerades av det arkitektoniska mästerverket. Väl tillbaka på jobbet som designer på skoföretaget Nike började han skissa på en sko där, likt museet, gränserna mellan utsidan och insidan suddades ut. Tinker ville visa världen vad som pågick inne i en Nike-sko.

Resultaten blev Air Max 1 – en modern löparsko med ett unikt dämpningssystem, där luftsulan var synlig. Skon blev en försäljningssuccé. Alla talade plötsligt om skon med en luftkudde i sulan. Reklamsloganen talade sitt tydliga språk: A revolution in motion. I reklamfilmen spelades Beatles ”Revolution”. Framtidens sneaker var här.

Det är i år 30 år sedan Nike lanserade den första Nike Air Max-skon. Den 26 mars 1987 fylldes de första butikerna i USA med Air Max 1. Sedan dess har otaliga modeller med det unika dämpningssystemet släppts. Den kanske mest kända, och den modell de flesta förknippar med Air Max, lanserades 1990 – Air Max III, eller mer känd som Air Max 90.