25 % för dig som är eller blir medlem.

Kurbits i spåret under 2018 års Vasalopp

För sjunde året i rad gör sportvarumärket Craft en kollektion för alla kraftpaket som ska testa uthålligheten i Vasaloppet. Denna gång med Dalarnas eget kulturarv i fokus.
När Craft för sjunde året i rad gör en skidkollektion för Vasaloppets hurtiga åkare har man hämtat inspirationen på hemmaplan och den traditionella målarkonsten kurbits. En stil som domineras av överdådiga blom- och bladmotiv som under flera hundra år fått smycka vackra dala-hem. Möbler, hus, skor, textilier och så nu även längdskidåkare, men det är faktiskt inte ett helt nytt tilltag.

2015, när VM gick i Falun, stod Craft bakom det svenska skidlandslagets dräkter som även då var smyckade av kurbits. Årets kollektion är dock helt ny och denna gång är det inte bara kurbitsen som tagits in i Vasaloppet utan även Vasaloppet som tagits in i kurbitsen. För tittar man noga så återfinns både vinnarkransen, stavar och en skidåkare i mönstret.

Mia Olofsson, grafisk formgivare och illustratör på Craft, ligger bakom printet som återkommer genom hela kollektionen fast på olika sätt:


– Jag ville att kollektionen skulle ha en stark koppling till Vasaloppets hembygd. Att rött skulle finnas med var en självklarhet men även de lite dovare grå och blå tonerna. Jag ville fånga känslan av Dalarna och göra en modern tolkning av klassisk kurbits. Jag har försökt skapa en variation i plaggen så att det ska finnas något för alla. Det är även meningen att man ska kunna kombinera plaggen efter tycke och smak. Vill man gå all in så kan man köra helmönstrat från topp till tå. Vill man hellre ha något mer diskret i spåret är ett tips att istället kombinera till exempel en helprintad överdel med enfärgade underställsbyxor. I kollektionen återfinns även en fin tygpåse som vi hoppas ska bli en miljövänlig följeslagare på shoppingrundorna framöver.

Vasalopps-kollektionen släpps den 17 oktober, online och i Stadiums butiker, och bjuder på kompletta skidoutfits för alla smaker, stilar och kön. Linjen innehåller underställ, funktionströjor, mössor, strumpor och skidjackor.

Du hittar hela kollektionen här.
Kuriosa
1922 – 2018: Från tung och otymplig till lätt och funktionell
Skidutrustningen idag är högteknologisk, funktionell och ultralätt men så har det inte alltid sett ut. Låt oss ta en hastig titt i backspegeln för att jämföra dagens utrustning med den som återfanns i spåret 1922, året då Vasaloppet gick av stapeln för allra första gången.


Bild: Västerbottens museum

1922
1922 gick det allra första Vasaloppet av stapeln. Vinnaren hette Ernst Alm som med tiden 7.32.49 fick stå på prispallen endast 22 år gammal. En imponerande tid med tanke på att skidutrustningen under den här tiden var minst sagt både otymplig och tung. Skidorna som gjordes av trä, ofta furu, björk eller hickory var extremt långa, upp till 290 cm(!). Skidpjäxor var inte uppfunna, åkarna använde istället näbbskor som sattes fast på skidorna med hjälp av enkla bindningar beståendes av läderremmar som spändes över tårna och runt hälarna. Materialvalen i stavarna varierade men bambun som var lätt och ihålig var populär. Tillsammans vägde utrustningen 5 kg, vilket tål att jämföras med dagens dryga 1,5 kg. Skidklädseln utgjordes av skjorta, stickade yllestrumpor och hängselbyxor av vadmal – ett slittåligt, varmt och vattenavstötande tyg av ull.


2018
Dagens skidkläder och utrustning är högteknologisk och funktionell. Skidor tillverkas av armerad plast, glasfiber eller kolfiber. Precis som moderna pjäxor väljs de utifrån både nivå och stil – klassiskt, skate eller en kombination av båda. Stavarna är oftast även dem gjorda av kolfiber. Lätta men styva för att man ska få ut maximalt av nedlagd ansträngning. På kroppen hittas högteknologiska funktionsmaterial som andas och håller kroppen varm och torr. Det är heller inte ovanligt att åkarnas handleder pryds av pulsklockor som håller koll på både hastighet, puls och energiåtgång – allt för att prestationen i spåret ska kunna maxas. 2018 lämnas ingenting åt slumpen.