<span style="color: #ffffff;"><a style="color: #ffffff;" href="/varumarke/mind-skateboards">Mind</a> och <a style="color: #ffffff;" href="/varumarke/cash-skateboards">Cash</a> – en del av svensk skateboardhistoria</span>

Bakom skateboardmärkena Cash och Mind står en erfaren eldsjäl inom svensk skateboard. Norrköpingssonen Tony Hesse var en av Sveriges bästa åkare i ungdomsåren. I dag driver han de både varumärkena som levererar brädor av högsta kvalitet.

Tony Hesse byggde egna vertramper och levde för det perfekta tricket. När han i mitten av 90-talet träffade Brian Bohannan, en annan skateboardfrälst, växte intresset ytterligare. Brian jobbade med att importera de senaste brädorna från USA och drev det populära skateboardmärket Nurse. Tony ville inte vara sämre. För cirka tio år sedan lanserade han sina första egna märken – Cash och Mind. Idag driver Tony och Brian sitt lilla skateboardföretag från ett lager i Norrköping.

– Drömmen har alltid varit att utveckla svenska varumärken inom sporten vi älskar, säger Tony. Det har haft sina utmaningar. Sverige är en liten marknad jämfört med USA och den lokala lilla skateboardshoppen är ett minne blott. Däremot har intresset för sporten ökat, med fler parker både inomhus och utomhus. Vi har kämpat på och sakta men säkert har folk upptäckt våra produkter. Det är vi tacksamma för. Det är otroligt kul att Stadium tagit in och satsar på våra brädor.
CASH SKATEBOARDS, Tony Jansson Pro 8.75 +Grip. Köp här.
MIND SKATEBOARDS, Horse 8.125 +Grip. Köp här.
CASH SKATEBOARDS, Saturday Heroes Ltd 8.25 +Grip. Köp här.
Vad skiljer Mind och Cash åt?
– Cash är ett råare märke, med döskallar, tatueringar och en rock n’ roll-estetik, säger Tony. Namnet kom till en kväll när jag satt och lyssnade på Johnny Cash – så det har ingenting med pengar att göra. Minds stil är närmre naturen och jorden, med en snällare och mjukare grafik. Både Mind och Cash tillverkas i Europa i en toppklassig fabrik. Det är riktig hög kvalitet på brädorna.

Varför ska man välja Mind eller Cash framför en amerikansk bräda?
– För att dem är minst lika bra – och billigare. Det finns egentligen ingen anledning att välja en amerikansk bräda.

Vad är det bästa med skateboard?
– Frihetskänslan. Du kan åka själv eller med polarna. Tävla eller inte. För mig är det en livsstil. Jag äter och sover skateboard. Går jag på stan går jag bara runt och letar efter skatespots. Man blir lite manisk.

Du kommer hålla på med det här hela livet?
– Absolut. Jag är 54 år och har levt skateboard i över 35 år. Det är mitt liv. Just nu sitter jag och skissar på ett nytt märke som ska rikta sig till äldre åkare, vi över 40. Min skateboardhjärna går hela tiden på högvarv, säger Tony.

– Jag har hållit på med det här hela livet.