På Stadium har vi alltid fri frakt på ordrar över 399:-* Läs mer

Rachel Brathen, Yoga Girl, mer än en yogaguru

Rachel Brathen, Yoga Girl, har över 2 miljoner följare på Instagram. Men vad gömmer sig bakom de utmanande yogaposerna i paradiset? Stadium Magazine åkte till Rachel Brathen i Aruba för att få svar.

Welcome to happiness
Så står det på skylten när man landar på Reina Beatrix-flygplatsen på den karibiska ön Aruba. Redan när planet saktar in för landning och man får den första skymten av ön inser man att det måste vara så här hen tänkte när ordet paradiset skapades. Kritvita stränder, turkost vatten, vajande palmer och ett sagolikt kaktuslandskap.


Om man bara har kärlek, gröna drinkar och yoga så har man ju verkligen hamnat i paradiset. Även om man haft en stökig barndom, sina ups and downs är man väl ändå lycklig. Det är den bilden miljoner människor har fått av Rachel Brathen via sociala medier. Att livet är underbart och att hon lever sin dröm. Men saker och ting är inte alltid som man tror. Precis när Stadium Magazine anländer till ön har Yoga Girl mer och mer börjat säga vad hon tycker om saker som absolut inte har med yoga att göra.

– Jag har en stor utmaning framför mig just nu. Jag märker så tydligt att om jag skriver något politiskt eller ställningstagande så tappar jag följare och det kommer i längden kanske inte vara så bra för varumärket Yoga Girl. Men jag är så trött på att bara visa soliga yogabilder från stranden. Jag vill mer. Inte bara vara en yogaguru, säger Rachel Brathen.

Om Rachel och hennes välgörenhetsprojekt
De flesta vet hur historien om Yoga Girl började för det har hundratals redan skrivit om. Att hon har haft en väldigt stökig barndom. Att hon åkte på semester till Aruba med sin pappa och redan första dagen råkade gå in på en surfbutik och träffade Dennis. Att hon visste när hon såg honom första gången att han var den rätte. Att hon håller yogaretreats världen över. Och att hennes genombrott kom när hon började skriva lite mer privata inlägg.


I dag har Rachel och Dennis varit tillsammans i snart sju år. De bor i ett litet hus tillsammans med sina hundar och geten Penny. Huset ligger mitt i kaktusland och från terassen kan man skymta havet på öns vilda västkust. Vart man än tittar vajar flera meter höga gröna kaktusar.

Bland lokalbefolkningen är Yoga Girl inte lika etablerad som varumärke som för de amerikanska turisterna som kommer hit på semester. I dag driver hon ett par företag och har över 40 medarbetare i sitt team.

– Jag gillar egentligen inte den bilden media förmedlar av mig. Jag har länge försökt säga något annat, något med tyngd, men det når liksom inte fram, säger Rachel och fortsätter:

– Att jag håller yogaretreats världen över är väl ganska känt nuförtiden men att jag till exempel också driver något som vi kallar mission trips” är mindre känt.

Resorna drivs under varumärket 109. Man jobbar med lokala projekt och resan är en kickstart.

– Vi samlar in väldigt mycket pengar tack vare resorna som doneras direkt till projektet. Resan symboliserar en kick-off” och sedan fortsätter arbetet långt efter vi åkt.

The Missiontrips gör nytta för både dig och andra
Hittills har man arrangerat tre resor och den senaste var till Equador. De har även varit i Nicaragua, där man grävde diken så att 1400 hushåll fick tillgång till vatten. Kommande resa är till självaste Aruba där man vill bygga ett ställe för hemlösa hundar, vilket också är en passion för henne. När Sgt Pepper, en av hennes älskade hundar dog, började hon jobba mer och mer med hemlösa hundar.


– Det sjuka är att Sgt Peppers friends, som hundorganisationen heter, fungerade bra direkt från början. Vi ser alltså till att hemlösa hundar får en familj någonstans runt omkring i världen. Första bilden jag la ut på en hemlös hund fick jag 350 svar på. Idag jobbar 6 personer heltid med hundprojektet.

När det gäller ”The Missiontrips” så ingår naturligtvis också yoga och hälsosam mat men det är inte bara fokus på det utan det handlar också om att göra någon nytta.

– Att åka på en ”missiontrip” ger inte bara nya insikter om en själv som man oftast får när man åker på ett yogaretreat. Det handlar om helt andra insikter och är livsförändrande. Jag har fem personer som har varit med på alla resor. Men ibland blir jag så omotiverad för yogaretreatsen säljer slut på en gång medan till ”the missiontrips” är lite svårare att fylla platserna.

Yoga är för alla – prenumeration
Det märks på Rachel att det faktiskt inte bara handlar om yogan utan om ett större sammanhang. Även om hon betonar att yogan är det som gör henne ”jordad” och att det faktiskt mycket väl räcker att träna bara yoga. Många säger att det bara är stretch men det beror ju naturligtvis på vilken form av yoga du tränar.


– Man behöver inte träna något annat än yoga. Yogis är i superform!

Det största som hon hittills har skapat är konceptet oneOeight som fungerar som ett sorts Netflix för Yoga, med andra ord en prenumerationstjänst för yoga (men även healing och meditation).

– Jag vill att yoga ska finnas till för alla. Jag skulle önska att jag lyckades förmedla yogan till skolor, till förorterna. I Sverige känns det som att yoga har blivit ett överklassnöje. I Stockholm måste man ju betala enorma pengar för ett kort på en yogastudio. Jag erbjuder pass på oneoeight.com för 95 kronor i månaden. Inte 950 kr.

Många av passen på oneOeight är med Rachel som instruktör men de har även knytit till sig många andra stora namn inom yogan.

– När vi skulle starta oneOeight så körde vi som en kickstartkampanj för att testa om det skulle funka. Första dagen fick i in 7000 medlemmar. Jag var i chock, trodde aldrig det skulle funka.

Yoga Girl öppnar stort hälsohus – Island Yoga
Yoga Girl-konceptet växer stadigt och är på väg att bli ännu större. Nu ska hon skapa ett alldeles eget hälsohus. Island Yoga kommer vara en yogastudio med café, restaurang, butik och kontor och planeras öppna i december.


Tanken med Island Yoga är att hon inte ska behöva åka jorden runt för att hålla sina retreats utan att folk istället ska komma till Aruba. Det är en enorm lokal som håller på att byggas, konstaterar vi imponerat, när vi går omkring bland byggdammet.

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något
Allt med Yoga Girl ter sig imponerande. Allt, eller iallafall det mesta, hon tar i blir guld. Men något håller på att hända med bilden av Yoga Girl – dels så expanderar hon och bygger vidare varumärket i en extrem fart, dels gråter hon och skriver i sociala medier att hon är trött på bilden av den lyckliga flickan i de perfekta yogaposerna.


– Det är så svårt med balansen. Jag måste vara kommersiell samtidigt som jag hellre vill rädda världen och vara äkta. Men jag kan ju inte rädda världen helt själv.

Ja, tillsammans är vi ju starkare. Tanken att rädda världen helt själv är mycket god men kan också säkert bli tung att bära på sina axlar. Det är ju mycket lättare att bära manteln som en lycklig yogaguru på en kritvit sandstrand.

Ingen kan göra allt – men alla kan göra något. Rachel Brathen gör vad hon kan. Och det borde vi vara henne evigt tacksamma för. Inte bara för att hon ger oss en inblick till Yoga Girls paradisvärld utan att hon faktiskt också får oss att tänka på vad som är viktigt.

OM RACHEL BRATHEN
Ålder: 27.
Familj: Maken Dennis, ett par hundar och geten Penny.
Bor: På den karibiska ön Aruba.
Tycker inte om: Orättvisor.
Hemlig talang: Jag är duktig på att vissla!
Ville bli som liten: Läkare.
Favorityogaposition: Savasana.
OM RACHEL BRATHEN
Ålder: 27.
Familj: Maken Dennis, ett par hundar och geten Penny.
Bor: På den karibiska ön Aruba.
Tycker inte om: Orättvisor.
Hemlig talang: Jag är duktig på att vissla!
Ville bli som liten: Läkare.
Favorityogaposition: Savasana.