Just nu 25% på utvalda skor Shoppa

5 snabba: Viktor Frih om yoga

Viktor Frih lever för yoga och träning. Han är utbildad inom yoga, pilates och styrketräning bland annat. För stadium.se svarar han på 5 snabba frågor om yoga.

1. När började du med yoga?
Jag gick på min första yogaklass för 17 år sen.

2. Vad fick dig att fortsätta med yoga?
Jag åkte till Indien och gjorde en tio dagars meditations-retreat som kallas Vipassana. Det innebär att man sitter med korslagda ben och slutna ögon i några timmar per dag. På den tiden kände jag mig väldigt stel och satt mycket obekvämt. I början led jag rent fysiskt, men mentalt mådde jag jättebra och strålade av glädje. Yogan stärkte upp min kropp och gjorde mig mer smidig – till slut blev helhetsupplevelsen fantastisk eftersom kroppen kändes mer bekväm mot golvet. De senaste tolv åren har jag fortsatt åka till Indien för att fördjupa mig i både yoga och indisk kultur.

3. Vad är det bästa med yoga?
Jag får ro i själen. Det kanske låter klyschigt, men så är det. Yogan tar mig till en plats där tiden inte går så fort och jag kan tillåta mig att bara vara.

4. Vilken yogaövning bör alla göra dagligen – varför?
Solhälsningen! Det är en serie med yogaövningar som utförs dynamiskt i följd. Det stärker, sträcker och värmer upp kroppen.

5. Den vanligaste frågan du får på dina yogaklasser?
”Kan man göra så där?” brukar många säga när jag demonstrerar en lite mer utmanande position. Då säger jag ”Prova så får vi se!” så tar vi det steg för steg. Ofta klarar eleverna mer än vad de tror så snart de kommer över sina mentala blockeringar. Då kan man i stället fokusera på de tekniska instruktionerna jag vägleder med.


Stadiums sortiment inom yoga hittar du här.


Se Viktor Frih i Stadium Magazines modereportage – Yoga, Keep Calm – här.