<span style="color: #ffffff;">Kampsportaren Fannie Redman: ”Löpträning handlar inte om prestation”.</span>

För kampsportaren, hälsocoachen och PT-profilen Fannie Redman är löpträning en viktig del av konceptet att träna på den höga nivå hon gör. Hennes trick för att klara av det utöver all annan träning hon utför är att inte komplicera saken.

• Ålder: 34
• Yrke: Hälsocoach och PT
• Favoritpass: Brottas
• Största bedrift: EM-guld i amatör-MMA
Första frågan, gillar du löpträning?

– Oj, haha! Nu blir det lite pinsamt men nej, det gör jag egentligen inte – eller gjorde. Innan kunde jag känna att långdistanslöpning till och med var det värsta som fanns, trots att jag har blivit rätt bra på det. Men jag måste. Och motivationen att komma ut i spåret har också blivit mycket bättre på senare år.

Hur menar du med ”måste”?

– Ja, alltså, för många är ju löpning typ det enda de gör för att hålla sig i form. Men för mig är det så att löpning är ett pass bland väldigt många andra. Så motivationen att ge sig ut är inte alltid på topp. Men jag måste eftersom löpträning helt enkelt är en viktig del av konceptet att träna på den nivå jag gör.
"Bra kondition är nyckeln till mycket"
Varför är löpträning viktigt för din övriga träning?

– Den är superviktig för min återhämtning eftersom bra kondition hjälper till med just detta. Och man får bra kondition av att löpträna, inget snack. Och eftersom jag pressar min kropp så mycket så är löpträningen alltså superviktig för mig. Men det gäller förstås även dem som inte kör så hårt som jag gör. Bra kondition är nyckeln till mycket.

Så ska alla ge sig ut och springa efter ett pass på gymmet?

– Själv kör jag det som ett separat pass. Det viktiga är att lägga in löpträning som en del av din övriga träning. Då kommer du få bättre kondition som förbättrar din återhämtning – som i sin tur ger bättre resultat i gymmet. Rent mentalt är det ju också skönt att komma ut i friska luften och få vara för sig själv ett tag. Det rensar ju huvudet på ett bra och skönt sätt.

Det låter som om du egentligen gillar löpträning?

– Ja, alltså när jag väl är ute och springer så är det faktiskt väldigt skönt (skratt). Men för mig handlar det också om att förstå varför jag behöver göra vissa saker. Innan var löpträning något jag behövde kriga mig igenom eftersom jag inte riktigt fattade varför jag behövde det. Det vet jag nu. Så jag måste helt enkelt fatta varför, då blir jag motiverad. Och visst är det så att även om motivationen inte alltid är på topp precis innan, så är det ju skönt när man väl kommer ut. Men så är det ju typ för alla.Har du några tips till dem som funderar på att börja löpträna?


– Gör det inte komplicerat. Ställ inte för höga krav på dig själv – och ta det för tusan lugnt. Lär kroppen i steg, pusha inte för hårt i början. Då kommer du lägga av eftersom kroppen kommer att reagera så negativt. Det finns många superbra träningsprogram för nybörjare på nätet som är bra att följa. Gör det. Och skippa tidtagningen och kraven på distans, åtminstone till en början. Det handlar inte om prestationen. Det är när man släpper kraven som det händer. Min egen löpträning bygger på att göra den så okomplicerad som möjligt, och det funkar. Ett annat bra trick när motivationen tryter är att ”åtminstone” byta om till träningskläder och snöra på sig skorna. Då blir det sjukt pinsamt att ta av sig dem igen utan att ha gett sig ut. Prova. Det fungerar fasen varje gång.

Nåt mer?

– Ja, bestäm dig för att börja. Nästan vilket beslut som helst är bättre än inget beslut alls. Så gör det, fatta ett beslut – och ta konsekvenserna. För det kommer att komma lite motgångar och motivationen kommer att brista då och då. Men det viktiga är att du gör det ändå. För det vi tvekar inför är ofta just det som behövs göras. Och hanterar man nuet, så tar framtiden hand om sig själv. Och i mitt fall ibland även de som står i vägen både i MMA-buren och i övriga livet. Så släpp kraven, men bestäm dig.