Välj rätt fotbollsskor

Succén på planen börjar med valet av skor

Om vikten av att köpa rätt fotbollsskor

Fotboll spelas i dag över hela året och på högst varierade underlag. När man ska köpa fotbollsskor är det därför avgörande att välja sko utifrån underlag. Men det är också viktigt att anpassa skon efter din spelstil och position i laget. En snabb anfallare har förstås helt andra behov än en stabil mittback. Därtill kommer ett antal parametrar som passform, vikt och material. I den här guiden hjälper vi dig att navigera rätt.


KOM IHÅG

 • Anpassa dina skor efter underlag och spelstil.
 • Skorna ska kännas bekväma men sitta tajt på foten.
 • Välj prisklass efter dina behov och krav - en bättre sko ger bättre förutsättningar.

VISSTE DU ATT

Det vanligaste misstaget är att man väljer naturgrässkor men spelar på konstgräs.
Konstgräset sliter och tar sönder både dobbar och ovandel.
Konstgrässkor är mer tåliga och att risken för skador minskar om man väljer rätt fotbollsskor utifrån rätt underlag.

UNDERLAGVälj skor efter underlaget du spelar på

Se först till att sulan passar det underlag du spelar mest på.
Det var länge sedan alla fotbollsskor hade gräsdobbar. Dagens dobbar är noggrant anpassade efter olika typer av underlag. Genom att välja rätt skor kommer du att belönas med bättre grepp, teknik och precision samt minimera risken för skador.

Här förklarar vi de fem vanligaste dobbsystemen.

Firm Ground (FG) – för spel på naturgräs
Skor med det här dobbsystemet är till för spel på naturgräs. Dobbarna är långa och hårda och syftet är att de ska ge spelaren ett bra grepp, även när det har regnat och är blött på plan. Inom FG-systemet finns det numera olika uppdelningar. En anfallare kan behöva en lättare sko med längre dobbar för optimalt grepp vid snabba ruscher, medan en mittfältare bör satsa på en sko med något lägre dobbar som är mer skonsam mot fötterna.

Skor med FG-dobbar bör aldrig användas på konstgräs. Skälet är att om man använder fotbollsskor med för långa dobbar så ökar risken för skador. Långa dobbar kan lättare fastna i konstgräset och då riskerar man vridningar både i fotled och knän.

Populära naturgrässkor
Artificial Grass (AG) – för spel på konstgräs
Det finns numera konstgräsplaner runtom i hela Sverige och många föreningar har både naturgräsplaner och konstgräsplaner för att förlänga säsongen så man kan spela året runt. Konstgrässkor har många korta dobbar som är tillverkade i ett mjukare material än naturgräsdobbar. Detta för att de ska tåla det slitage som uppstår under spel på konstgräs samt få ett bättre grepp på just det underlaget.
Populära konstgrässkor
Firm Ground/Artificial Grass (FG/AG & MG) – multisula för spel på både naturgräs och konstgräs
Många spelare växlar i dag mellan olika underlag vilket skapat ett behov av en kombinerad sko. En del producenter, till exempel adidas och Puma har därför tagit fram en sula som passar för både naturgräs och konstgräs. FG/AG-sulan innehåller en kombination från de bästa egenskaperna hos en FG-sko och en AG-sko, för att ge bra fäste på båda underlagen. Nike har samma teknik men kallar den MG. Fotbollsskor för barn har ofta multisula.
Populära gräs-/konstgrässkor

Turf (TF & TT) – för spel på grus
Skor med beteckningen TF är utrustade med massor av små dobbar som är anpassade till spel på hårda grusplaner. Dämpningen i en grussko är ofta större än på skor med AG- och FG-dobbar, vilket gör dem väldigt stryktåliga och slitstarka. TF-skor kan också passa bra på hårda och torra konstgräsplaner med kort gräs.

Populära grusskor

Indoor Courts (IC, IN & IT) – för spel inomhus (futsal)
Inomhusskor behöver inga dobbar. I stället har de en helt platt och mönstrad undersula för att man vill komma så nära golvet som möjligt och därmed få optimal kontroll. Den här typen av skor är speciellt utformade för fotboll och är därmed inte optimala till andra inomhussporter.

Populära futsal-/inomhusskor

KOM IHÅG

Underlaget avgör vilket dobbsystem du ska välja på skorna.
Multisula är ofta ett bra val när du köper fotbollsskor till barn.
Använd aldrig skor specfikt för naturgräs till konstgräs – risken för skador ökar.

SPELARTYP


Välj skor efter vilken typ av spelare du är

Alla modeller passar för alla positioner, så börja utifrån ditt spelsätt. Din spelartyp har stor betydelse för vilka skor som passar just dig bäst. Här delar vi upp skornas egenskaper i två kategorier som gör det lite enklare för dig att hitta rätt.

Kontroll & stabilitet: Om du i första hand värdesätter precision i passningar och crossbollar, samt gärna har en lite stabilare sko ska du undersöka en skotyp som bland annat används av Wendie Renard, Paul Pogba, Alexia Putellas och Neymar Jr. Följande modeller har de egenskaperna - adidas Predator, Nike Phantom, Puma Future, adidas Copa samt Nike Tiempo.

Snabbhet & lätthet: Om du istället tycker det viktigaste i ditt spel är snabbhet och smidighet, bör du ta en närmre titt på en skotyp som bland annat används av Lionel Messi, Kylian Mbappé, Erling Haaland och Fridolina Rolfö. Följande modeller har de egenskaperna - adidas X, Nike Mercurial samt Puma Ultra.

KOM IHÅG

Din spelstil påverkar vilka egenskaper som är viktigast hos skon.
En offensiv spelare föredrar ofta snabba och lätta skor med bra grepp och öppen träffyta.
En defensiv spelare föredrar ofta skyddade och stabila skor som klarar hårda närkamper.

PASSFORM


Så vet du att dina skor sitter rätt på foten

Prova rätt: Prova alltid skorna ordentligt så de känns rätt för dig, oavsett modell. Testa fotbollsskorna på båda fötterna och när du gjort ditt val, gå in dem ett tag innan du börjar träna eller spela matcher med dem. Prova alltid dina skor med strumporna du brukar spela i. Tänk också på att dina fötter svullnar något när de blir varma. Prova olika märken och våga byta om det inte känns helt rätt. Byt gärna ut den medföljande innersulan mot en ny fotbollssula som ger dig bättre dämpning och stöd. I vissa modeller är passformen olika för dam- respektive herrmodell.

Storlek: En tumregel är att välja en storlek som har 0,5 till 1 cm utrymme kvar vid tårna. Det är viktigt att skon inte glider fram och tillbaka men heller inte är för trång. Om foten trycks ihop så hämmar det bollkänslan. Skinnskor töjer sig ofta så väljer man skinn behöver man ha max 0,5 cm tillgodo, medan en sko av syntet töjer sig mindre och kan vara aningen större. Men tänk på att skorna absolut inte får sitta för löst eller glappa vid hälen. Det ska kännas bekvämt men tajt.

Spelarnivå: För en nybörjare är förstås det viktigaste att skon känns bra på foten. Se till att du hittar en sko som passar fötternas bredd och läst. Om du spelar relativt regelbundet kan du börja fundera mer över skons egenskaper. Välj gärna ett tunnare material som ger dig bättre kontroll på bollen. Den erfarna spelaren föredrar ofta en riktigt tajt sko. Här gäller det att hitta en variant som håller i alla väder och svarar mot dina behov i fråga om prestanda och teknologi. Så här klassar de stora varumärkena in sina skor i dagsläget.


Nike klassar sina skor i nivåerna: Club, Academy, Pro och Elite.

- Club är instegsnivån med enklare material och fokus på att sitta skönt.
- Academy är steget över med lättare och smidigare material i ovandelen tillsammans med mer avancerad sula.
- Pro med premium-material och avancerad sulkonstruktion.
- Elite är toppnivån med högteknologisk ovandel som ger både fantastisk passform och maximal känsla i bolltouchen, dobbar och sulkonstruktion för spel på högsta nivån.
adidas modeller delas in i olika prisklasser enligt följande: P4, P3, P2, P1 och P+.
P4 är de enklaste modellerna med lite billigare materialval i därefter stegvis ökande skala med P1 & P+ som toppmodeller motsvarande Nikes “Elite”.
Puma klassar också sina modeller i olika prisklasser enligt följande: Play, Match, Pro och Ultimate.
Play är de enklaste modellerna med lite billigare materialval i därefter stegvis ökande skala med Ultimate som toppmodell motsvarande Nikes “Elite”.


Dam/Herr/Junior: Det man ska ha med sig är att både dam- och herrspelare kan använda samma typ av sko. Många damer väljer ibland en juniormodell på grund av storleken, precis som vissa juniorer går på seniormodeller. Det absolut viktigaste är igen att skon passar just din fot. Med det sagt finns det numera några modeller från Puma med en damspecifik passform som inte bara har smalare läst men också från grunden utgått från en annan typ av fot. Hela det utbudet hittar du här.

KOM IHÅG

 • Välj en storlek som har 0,5 till 1 cm utrymme kvar vid tårna.
 • Investera gärna i en ny fotbollssula som ger bättre dämpning och stöd.
 • Erfarna spelare bör välja tajtare skor och ett högre prisläge för tightare passform och bättre teknologi.

SKOR FÖR BARN


Så ska du tänka när du köper skor till barn

När man går ner i åldrarna är det naturligtvis viktigast att skorna är sköna och bekväma, snarare än att de har en specifik anpassning eller funktioner för en viss typ av spelstil. Skorna bör ha utrymme vid tårna, men lämna heller inte för mycket växtmån, då blir de bara svåra att spela i. Ungefär 1 cm utrymme vid tårna brukar vara lagom.

De flesta fotbollsskor för barn har dubbsystemet multisula (FG/AG & MG). Det innebär alltså att de passar för både naturgräs och konstgräs. Exempelvis har alla adidas och Pumas varianter för barn multisula (FG/AG), medan Nike har multisula (MG) upp till en viss prisnivå och därefter fler specifika alternativ att välja mellan.

För barn upp till 8–10 år brukar enklare skor med multisula ofta vara fullt dugliga. Men sedan kan det vara dags att börja anpassa skorna efter underlag, spelstil och position i laget. Särskilt om barnet spelar mycket och ofta.

KOM IHÅG

 • Skorna ska kännas sköna - cirka 1 cm utrymme vid tårna brukar vara lagom.
 • De flesta varianter för barn passar på både naturgräs och konstgräs.
 • När barnet är 8–10 år kan det vara dags att anpassa skorna efter spelstil och underlag.


VISSTE DU ATT

 • Om du sköljer av skorna med vatten och borstar bort smuts efter varje träning så håller de längre.
 • Många köper flera par fotbollsskor och alternerar mellan dem så slits de mindre.
 • Du bör räkna med att köpa nya skor cirka en gång per år, eller ännu oftare om du spelar mycket.