25 % för dig som är eller blir medlem.

Stor intervju med Elin Rubensson


Elin Rubensson gjorde snabb comeback efter sin graviditet och har laddat om inför en ny säsong där BK Häcken gör upp mot hennes gamla mästarklubb. I en lång intervju med Stadium Football berättar landslagsmittfältaren om vägen tillbaka till toppformen och hur de gulsvarta ska utmana Rosengård om SM-guldet.


I maj 2020 meddelade Elin Rubensson att hon skulle ta en paus från fotbollen. BK Häckens mittfältsstjärna var gravid och i december föddes sonen Frans. Därefter gick det snabbt för Rubensson att komma tillbaka och under förra säsongen missade hon bara en seriematch.
– Det har varit en resa. Jag kom tillbaka väldigt snabbt och spelade min första tävlingsmatch redan efter tre månader. Sedan var våren och sommaren en sträcka där jag skulle komma tillbaka fysiskt. Även om jag var med och spelade kände jag inte att kroppen svarade och att jag behövde tid. Det var egentligen först efter sommaren i fjol som jag kände att jag var igång på riktigt. Nu har jag också fått en hel försäsong och känner mig starkare och snabbare än någonsin, säger Elin Rubensson toll Stadium Football.

I oktober, nio månader efter förlossningen, kom nästa belöning när Elin Rubensson blev uttagen till landslaget för första gången sedan hösten 2019. Sedan dess har hon även varit med i Algarve Cup där Sverige besegrade Italien i finalen efter straffläggning.
– Det var jätteroligt och ett av mina stora mål att ta mig tillbaka dit.

Vad betydde det för dig att komma tillbaka till landslaget så snabbt?
– Egentligen hade jag inget mål om att det skulle gå snabbt. Det är klart att jag ville att det skulle gå så snabbt som möjligt, men jag hade inget krav på mig själv att vara tillbaka vid en viss tidpunkt. Jag försökte bara jobba på med det jag kunde och på hösten var jag tillbaka i en bra form. Det var jättekul att jag fick chansen att komma tillbaka till landslaget.



För BK Häcken slutade förra säsongen med en andraplats. Laget från Hisingen lyckades inte försvara SM-guldet och slutade tio poäng bakom Rosengård.
– Det var väldigt upp och ner för oss. Eftersom jag födde barn i december 2020 var mitt huvudfokus under hela våren att komma tillbaka i form. Jag har inte så mycket minne av själva matcherna, men vi gjorde ett tränarbyte efter sommaren och tycker att det blev lite tydligare när Robert Vilahamn kom hit. Vi gick ihop spelet bättre och hade en hög högstanivå, men vi dippade några gånger och det var nog där vi tappade guldet.

Varför räckte ni inte till mot Rosengård i slutändan?
– Det var inte just i matcherna mot Rosengård, utan snarare i andra matcher som vi inte borde ha förlorat. Det gäller att vara 100-procentiga i varje match. Det finns liksom inga lätta matcher. Vi hade lite för djupa dalar i vissa matcher och tappade onödiga poäng. Det håller inte om man ska vinna guld.


Åttonde säsongen i Göteborg

I höstas fick BK Häcken även chansen att mäta sig med de bästa klubbarna i Europa. Laget kvalificerade sig för Champions League där man ställdes mot Lyon, Bayern München och Benfica i gruppspelet. Häcken hade stora problem mot Lyon och Bayern München, men lyckades besegra Benfica med 1–0 på bortaplan efter Elin Rubenssons straffmål.
– Jag tror att det var väldigt nyttigt för oss, men det var såklart inte kul att förlora med de siffrorna som vi gjorde i några av matcherna. Även om vi bara vann en match mot Benfica och orkade vi bara hålla uppe spelet i 45 minuter mot de andra. Det blev ganska tydligt i de matcherna vad vi behöver steppa upp för att vara med och konkurrera på högsta nivå. Det är saker som vi får ta lärdom av. Om vi ska ut i Europa igen vet vi vad som krävs.

Vilka saker är det?
– Fysiken är en del. Vi måste orka hålla ett högt tempo i 90 minuter. Vi orkade bara i 45 minuter mot Lyon och Bayern München, och tappade i de andra halvlekarna. Sedan finns det såklart tekniska och taktiska detaljer att jobba på också. Det är lag med storstjärnor ute i Europa och vi har kanske inte samma stjärnor på pappret, men jag tror att vi som lag kan komma upp på en väldigt hög nivå. Vi har förutsättningarna här med en fantastisk anläggning som gör att vi kan mäta oss med lag de bästa lagen i Europa. Det är ett steg som har blivit mycket bättre.

Elin Rubensson

Född: 11 maj 1993 i Marieholm.
Position: Mittfältare.
Klubb: BK Häcken (2015–).
Moderklubb: Marieholms IS (–2008).
Tidigare klubbar: Stehags AIF (2008–2009), FC Rosengård (2010–2014).
Matcher/mål 2021: 21/3.
Landskamper/mål: 71/3.
Elin Rubensson flyttade till Göteborg inför säsongen 2015 och gör sin åttonde säsong i klubben som tidigare hette Kopparbergs/Göteborg.
– Vi har stadgat oss bra här med familjen, men jag stänger inga dörrar för att gå någon annanstans. Jag trivs här och sedan vi gick över till BK Häcken har det framförallt blivit jättebra. Jag bara njuter av att spela fotboll just nu.

Kan du se dig själv spela i en utländsk toppliga i framtiden?
– Det är absolut ingen dörr som jag stängt. Hittills har jag inte känt att det varit rätt läge för det, men samtidigt händer det väldigt mycket i Europa så det lockar absolut. Men så länge jag kan kombinera den fotbollsmässiga nivån och spela i landslaget samtidigt som jag kan ha ett bra liv utanför fotbollen är det jättebra. Just nu försöker jag bara njuta av att vara tillbaka. Om det skulle komma något bra erbjudande får man ta ställning till det då.

Guldkampen mot Rosengård

En ny säsong av OBOS damallsvenskan ska precis dra igång och mycket tyder på att guldstriden kommer att utgöras av BK Häcken och FC Rosengård. Båda klubbarna har flera landslagsspelare och var långt före de andra lagen i fjol.
– Det är en ständig kamp mellan oss, men jag tror också att fler lag som blanda sig i. Vi mötte Hammarby i semifinalen av Svenska cupen och de kan absolut vara med och slåss om det. Så jag tror inte att man ska stirra sig blind på att det bara kommer att handla om oss och Rosengård. Förra året tappade vi bland poäng i matcher mot Vittjsö och Örebro, så varenda match är viktig – inte bara de mot Rosengård.

För Elin Rubensson är guldracet extra speciellt. BK Häcken och Rosengård är nämligen de enda två klubbarna som mittfältaren representerat på seniornivå. Rubensson kommer från Marieholm, utanför Eslöv, och flyttade till FC Rosengård som 16-åring där hon slog igenom och vann fyra SM-guld.
– För min del är det alltid speciellt att möta Rosengård. Jag var där i fem säsonger, vann fyra guld och hade en jättebra tid där. Det är alltid kul att möta dem. Sedan har jag en lillasyster som spelar där också. Hon är uppflyttad till a-laget ibland, så det hade varit speciellt att få möte henne också.



Inför säsongen har BK Häcken tappat flera tongivande spelare som också har stora roller i landslaget. Förra årets skyttedrottning, Stina Blackstenius, har flyttat till Arsenal och bland spelartappen finns även Julia Zigiotti Olme och Emma Kullberg. Efter OS i somras lämnade även Filippa Angeldal för Manchester City.
– Jag tror att det är många som stirrar sig blinda på att vi tappat stora namn, men vi har ett väldigt bra lagbygge detta året. Vi har en trupp där alla fått spela mycket på försäsongen och ”Robban” är bra på att få alla att känna sig viktiga. Det kommer att vara ett vinnande koncept för oss detta året. Att vi är en stark grupp som kommer att göra det tillsammans. Vi kommer inte förlita oss på att en eller två spelare ska göra det. Vi bygger något större än så.

En nyhet inför säsongen är att Viaplay köpt rättigheterna till damallsvenskan och kommer att direktsända samtliga 182 matcher.
– Det är jättebra och väldigt kul att det kommer att vara lättillgängligt och att det satsas så mycket. Det är det som krävs för att hänga på utvecklingen som sker i damfotbollen. Om man ser vad som händer ute i Europa med storlagen som drar iväg, så tror jag att det är ett steg i rätt riktning för Sverige också.

Förra året slogs det bland annat ett publikrekord på Tele2 Arena. Märker du av det ökade intresset i Sverige?
– Både och. Den matchen var jättehäftig, men de fick jobba hårt för det. Man skulle önska att det blev en effekt veckan därpå också. Man ska inte behöva göra en ”jippomatch” för att vi ska slå publikrekordet, utan få in att vi vill ha ett par tusen åskådare per match. Där är vi tyvärr inte ännu, men jag hoppas att det utvecklas där också.

”Kändes knappt att jag varit borta”

Rubensson har varit med i landslaget sedan 2012 och gjort fyra mästerskap för Blågult. Det senaste fick hon dock följa hemifrån när Sverige tog silver i Tokyo-OS.
– Det var blandade känslor. Jag tycker aldrig att det är kul att sitta vid sidan, men samtidigt var jag inte redo att vara med. Det var ett halvår efter att jag fött barn. Någonstans innerst inne kanske jag siktade på det, men jag hade det inte som mål. Men det var jätteroligt att se mästerskapet och hur bra de spelade. Det var den bästa turneringen Sverige gjort på länge och det var häftigt.

Hur var känslan när Sverige förlorade straffläggningen mot Kanada?
– Jag var nog inte lika tom som spelarna, men det måste ha varit fruktansvärt jobbigt för dem. Det var jobbigt att se hemifrån. Om det var något år landslaget hade förtjänat ett guld så var det i detta mästerskapet.

Sedan Elin Rubensson blev kallad till landslaget igen har hon har inte märkt någon skillnad på stämningen eller inställningen i laget.
– Det är nästan som det var förut. Det är en väldigt homogen grupp där alla trivs ihop och får vara sig själva. Ett bra tecken när jag kom tillbaka var att det knappt kändes som att jag varit borta. Det var inte mycket som hade hänt och det tyder på en styrka. Många spelar i storklubbar ute i Europa och är i väldigt bra form, så det har varit en stor utveckling.

Många spelare säger att ni har en riktigt bra sammanhållning i landslaget. Vad består den av?
– Det är jättesvårt att sätta fingret på hur man får till en bra laganda. Men vi har jobbat med en kontinuitet i landslaget sedan Peter Gerhardsson tog över och vi har även en psykolog som jobbat väldigt mycket med det. Alla vet sin roll och är viktiga. Man kan komma till landslagssamlingarna, slappna av och vara sig själv. Då tror jag att man får ut maximalt av fotbollsspelaren också. Mycket handlar om kontinuitet och trygghet.



I sommar väntar ett nytt mästerskap där Elin Rubensson hoppas på att få behålla sin nygamla plats i landslaget. Efter OS-silvret är Sverige också en av de hetaste kandidaterna till att vinna EM-guld i England.
– Det hade varit väldigt häftigt att få uppleva. Jag har förstått att det är ett extremt stort intresse kring mästerskapet där många biljetter redan är sålda. Eftersom England har den hetaste ligan i världen just nu kan jag tänka mig att det kommer att bli ett häftigt mästerskap.

Varför känns detta mästerskapet så speciellt?
– Mycket beror nog på att det spelas i England. Det är ett land och en liga som satsar väldigt mycket på damfotboll. Varenda storklubb har startat ett damlag och satsat på det. Sedan är det kanske en effekt av pandemin. Förra mästerskapet var det ingen publik alls och nu är folk sugna på att gå på fotboll och få uppleva folkfesterna. Det är en egen teori, men det kan vara så.

Vad tror du om era chanser i EM?
– Jag tror att de är jättegoda. Det har vi visat i alla kvalmatcher och på OS. Vi har gjort flera bra mästerskap i rad, så vi har absolut goda chanser att ta medalj.

Till och med ett guld?
– Det tror jag att alla känner eftersom det är många spelare som varit så nära nu. Alla är väldigt sugna på att ta det där guldet.

Text: Marcus Heed
Foto: Anton Widén