EM-stjärnan:
Hanna Bennison

Hon är yngst i Sveriges EM-trupp och har blivit utsedd till världens största talang. I en intervju med Stadium Football berättar Hanna Bennison om sina förebilder och vad som tagit henne från Lomma till proffslivet i England.
– Jag har alltid älskat fotboll och haft som mål att bli bäst, säger 19-åringen.

Få fotbollsspelare spås en lika ljus framtid som Sveriges och Evertons Hanna Bennison, 19. Trots sin ringa ålder har mittfältaren vunnit ett SM-guld med FC Rosengård och noterats för 21 A-landskamper.

När hon var 15 år gammal debuterade hon i damallsvenskan. Två år senare krönte hon sin första A-landslagsmatch mot USA med en målgivande passning.
– Det har varit en händelserik karriär än så länge, konstaterar Bennison vars moderklubb är GIF Nike från Lomma.

I fjol flyttade Bennison till Liverpool. Vardagen i en av Englands mest fotbollsgalna städer beskriver hon som sagolik.
– Fotbollslivet i England är fantastiskt. Det är som att jag lever i min dröm. Jag tränar på morgonen och förmiddagen. Sen lunch efter det. Sen är jag ledig i princip och kan göra vad jag vill. Det är ett väldigt härligt liv.Varför tror du att just du slog igenom så tidigt?
– Svårt att säga. Jag har alltid älskat fotboll och alltid haft som mål att bli bäst. Så jag har tränat väldigt mycket. Tränat mycket extra. Bara älskat det jag gör och lagt ner mycket tid. Jag tror att det är den största anledningen till att jag slog igenom så fort.

Hur har den tidiga framgången påverkat dig?
– Den tidiga framgången har väl påverkat mig både positivt och negativt, skulle jag säga. Det finns ju mycket bra. Jag har lärt mig jättemycket. Speciellt av dem äldre från dem olika lagen jag har varit i. Men man har också missat lite när det gått så snabbt framåt. Det finns både positiva och negativa saker, berättar Bennison som fortsätter:

– Det har varit mycket fokus på fotbollen, vilket såklart har varit kul. Men man har också missat lite med kompisarna och sådär.Vilken har varit den största utmaningen i England?
– Största utmaningen i England fotbollsmässigt har väl varit fysiken. Det är lite snabbare spel och lite mer fysiskt. Sen utanför fotbollen skulle jag säga att det var flytten. Jag bodde ju hemma hos min familj innan jag flyttade.

Du gjorde flytten till Everton tillsammans med dina landslagskamrater Anna Anvegård och Nathalie Björn….
– Ja, jag flyttade tillsammans med Anna och ”Nattis”. Det har hjälpt mig jättemycket. Det har alltid varit en trygghet att ha dom där. Det är jätteskönt att kunna hänga med dem och prata med dem när jag vill.”Hon blev min första förebild”

Hanna Bennisons resa från Lomma till Liverpool är inspirerande för många unga fotbollstjejer i Sverige. När Bennison själv får frågan om vilka förebilder som inspirerat henne nämner hon tre spelare med koppling till FC Rosengård.
– Ramona Bachman. Hon blev min första förebild när jag flyttade till Rosengård. Hon spelade i A-laget då och jag kollade på nästan alla matcher och då blev hon min största förebild. Sen Marta har jag också kollat väldigt mycket på. Hon är en fantastisk fotbollsspelare. Och nu på äldre dagar så har det blivit Caroline Seger. Mycket för den ledare hon är på plan.

På vilket sätt vill du inspirera de som ser upp till dig?
– Jag vill inspirera dem yngre genom att visa att allt är möjligt, om man jobbar hårt. Det krävs mycket extra tid. Men det går och jag tycker också det är viktigt att man har kul på vägen och verkligen älskar det man gör. För gör man inte det tror jag att det blir en jobbig resa.Vad är det du vill uppnå på fotbollsplanen?
– Det jag vill uppnå på fotbollsplan är ju väldigt mycket. Jag vill utvecklas som spelare och försöka bli så bra som jag kan. Det är väl största målet. Sen såklart vill man vara med i landslaget och spela i de största klubblagen och vinna titlar.

Förra året blev Hanna Bennison utsedd till världens största talang av fotbollstidningen Goal. Nyheten fick stor uppmärksamhet i England och Sverige.
– Att bli utsedd till världens största talang var jättekul. Något som jag kanske inte hade förväntat mig.

Har du upplevt en större press på dig själv efter den utmärkelsen?
– Svårt att säga. Jag har alltid haft en press på mig, för jag vill ju hela tiden bli bättre. Pressen på mig själv finns alltid men såklart också kanske lite mer utifrån nu. Det finns ju mer förväntningar och sådär.”Hört att vi är favorittippade”

Lördag den 9 juli spelar Sverige EM-premiär mot Nederländerna. Förväntningarna är stora på Blågult, som inte har vunnit ett mästerskap sedan EM 1984.

I OS i Tokyo förra året förlorade Sverige finalen på straffar. Men trots den bittra finalförlusten minns Bennison tillbaka på mästerskapet med värme. Bland annat byttes hon in i OS-finalen mot Kanada.
– OS i Tokyo var något jag aldrig kommer att glömma. Det var en dröm att få vara med i ett så stort mästerskap. Att få spela där och att vi gick så långt också, det var ju helt magiskt. Sen hade vi velat gå hela vägen men det gick inte riktigt. Men det var fortfarande en fantastisk upplevelse.

Nu ska du spela ditt andra mästerskap här i EM i England. Hur ser du på det som komma skall?
– EM ser jag jättemycket fram emot. Kul att det är i England också. Det känns lite som hemma nu. Det kommer bli roliga matcher och ett roligt mästerskap.Hur ser du på Sveriges chanser i EM?
– Jag tror vi har bra chanser i EM. Det gick ju ganska bra i OS och jag tycker vi har en väldigt bra trupp. Det känns som att vi kan gå långt. Men sen så är det också jättemånga andra bra lag med. Det kommer bli tufft. Men jag tror absolut vi har chans att gå hela vägen.

Tillsammans med värdnationen England samt ett par andra nationer pekas Sverige ut som en av huvudkandidaterna till att vinna EM-guld.
– Jag har ju hört att vi är favorittippade och det är såklart jättekul och något vi tycker om. Sen försöker vi fokusera mer på vad vi ska göra och spela så bra fotboll som möjligt för att kunna ta oss hela vägen dit, menar Bennison.

Vad kan det svenska folket förvänta sig av damlandslaget i EM?
– De kan förvänta sig ett lag som verkligen vill vinna och som vill ge allt och spela bra fotboll också.

Vad vill ni förmedla till unga tjejer och pojkar som drömmer om att spela i landslaget?
– Att tro på sin dröm och att allt är möjilgt. Att fortsätta alltid att kämpa.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Mathilda Ahlberg, Bildbyrån

Hanna Bennison

Född: 16 oktober 2002 i Lomma.
Position: Mittfältare.
Klubb: Everton (2021–).
Moderklubb: GIF Nike (–2014).
Tidigare klubbar: FC Rosengård (2014–2021).
Landskamper/mål: 22/0.