Cykla som ett proffs med Merida Bikes

Är du ute efter roliga äventyr ute på stigarna? Eller fartfyllda timmar längs landsväg? Petter Holmegård på Merida Sverige berättar mer om deras världsledande cyklar – och vilka spår du bör testa i sommar!

Lekfullhet, cykelglädje och kvalitet. Det är tre ord som beskriver cyklarna i stallet hos Merida Bikes. De har tillverkat cyklar i över 45 år och är kända för dess innovativa funktioner, snabba utveckling och unika samarbeten – både med andra varumärken och cyklister på elitnivå.

– Många förknippar Merida Bikes med mountainbikes och elcyklar av hög kvalitet. Men vi har cyklar i de flesta kategorier för alla användare på olika nivåer, säger Petter Holmegård som är säljchef på Merida Sverige, och nämner även racers och hybridcyklar.


Stadscykling eller stigcykling? Välj cykel efter användningsområde och ambitionsnivå. Foto: Merida Bikes.

I sortimentet finns cyklar för amatör och proffs, motion och tävling, barn och vuxna. Cyklarna är framtagna av ett stort team som består av allt från forskare och ingenjörer till designers och produkttestare.

Produktionen sker huvudsakligen i egna fabriker i Taiwan medan forskning och utveckling håller till i Tyskland. Även om mycket har förändrats under 45 år så är det en sak som fortfarande är densamma – cyklarna tillverkas för hand. Det är en kvalitetssäkring som grundaren Ike Tseng har varit noga med ända från start.

– Merida MTB Big Nine är en klassiker som alltid har varit i framkant av utvecklingen. Ledord för modellen är lekfull, smidig och rapp vilket tilltalar många användare, säger Petter och han berättar även om testvinnaren Silex som är en mångsidig grusvägsracer med en modern MTB-inspirerande geometri.

Silex är en modell som passar till det mesta, oavsett om du vill använda den till vardagsbruk i storstaden eller för en långtur till Medelhavet.

När det gäller innovativa funktioner och designlösningar radar Petter Holmegård upp en efter en. Bland andra ’Smart Entry’ för flexibel och intern kabeldragning, ’Fast Back Profile’ för optimal aerodynamik och ’Flex Stay’ för ökad komfort och prestation. Merida Bikes har även nära samarbete med Shimano, känt för sina utmärkta växelsystem.


Smarta funktioner och designlösningar – som Flex Stay ger dig ökad komfort . Foto: Merida Bikes.

Dessutom kan Merida Bikes stolt presentera proffscyklister som deras ambassadörer – och produkttestare som hjälper till att utveckla cyklarna. José Antonio Hermida är en av dem. Han är trefaldig världsmästare, som har avslutat sin långa tävlingskarriär från MTB World Cup Racing och numera är en i Merida-familjen. Dominik Raab, proffs på stunt och tricks, är en annan nyckelperson bland atleterna som frontar varumärket. Bahrain McLaren Merida Pro Cycling Team är, precis som det låter, ett helt team på elitnivå som har valt Merida Bikes som partner.

– För att hitta rätt cykel för just dig kan du ställa två enkla frågor till dig själv. När vill du att din cykel ska vara som bäst? Vad kommer din cykel att utsättas för? Val av cykel bör briljera på fråga ett samtidigt som den fungerar på fråga två.

Välj cykel efter ambitionsnivå, helt enkelt. Petter själv är trogen mountainbike och tipsar om hans favoritresmål:

– Sommarens höjdpunkt är att cykla i Funäsfjällen. Där är storslaget, varierande och hundra procent äkta. Jag återvänder dit år efter år.