SOS Barnbyar

SOS Barnbyar är en politiskt och religiöst obunden organisation som arbetar enligt FN:s Barnkonvention. Stadium är fadderföretag till SOS Barnbyar och stödjer organisationens sociala center i Chittagong, Bangladesh. Stadium har liksom många andra textilföretag produktion i Bangladesh, ett land där många barn lever i fattigdom. Med centret i Chittagong hjälper SOS Barnbyar familjer som lever i utsatthet att bli självförsörjande så att barnen kan gå i skolan och äta sig mätta varje dag.
Barnbyar ger hopp
Stadium har sedan 2015 varit engagerade i SOS Barnbyar i Bangladesh. Syftet med stödet är att skapa en framtid för barn och unga i området.

Sedan 2015 går 5 kr av Stadiums försäljning av en liten orange vattenflaska till SOS Barnbyar och till byn Chittagong i Bangladesh. Att valet just föll på Bangladesh var naturligt då det är ett av de länder där många av Stadiums produkter tillverkas.

– Genom vårt bidrag till SOS Barnbyar i Chittagong möjliggör vi inte bara utbildning och barnomsorg utan ger också någonting tillbaka till ett av våra produktionsländer, berättar Marcus Grapne, Sustainability Manager på Stadium.

För en bättre framtid
I Bangladesh bor drygt 150 miljoner människor på en yta mindre än en tredjedel av Sveriges. Chittagong ligger i ett floddelta som ofta drabbas av monsunregn, cykloner, flodvågor och översvämningar. Barnbyn i Chittagong byggdes 1989, tre år efter att en flodvågskatastrof dödat 50 000 människor och gjort tusentals barn övergivna eller föräldralösa.


Foto: SOS Arkiv

– Tack vare Stadium och Stadiums kunder har vi kunnat ge över 1500 barn och unga i Bangladesh möjlighet att skapa en bättre framtid för sig själva och sina familjer. Det hade inte varit möjligt utan er, säger Catarina Berg, kundansvarig SOS Barnbyar.

Stödet till Chittagong består av två delar. Dels finansierar pengarna driften av barnbyn, dels det familjestärkande projekt som SOS Barnbyar driver i Chittagong. I barnbyn bor de barn som antingen mist sina föräldrar helt, blivit övergivna eller av andra skäl inte har någon annan utväg. I barnbyn finns det 12 familjer som bor i var sitt hus. Varje familj har en barnbymamma som tar ansvar för, och lever tillsammans med, mellan sju och nio barn. I det fall barnen har biologiska syskon får de alltid bo i samma SOS-familj.

Men många av barnen som lever i utsatthet har föräldrar som verkligen vill, men inte mäktar med, att ta hand om sina barn på ett bra sätt. Då kan hela familjen få stöd via ett familjestärkande program. Stödet skräddarsys för varje familj. Det kan vara matpaket, skolmaterial, utbildning för föräldrarna eller ekonomiskt stöd för att köpa de redskap föräldrarna behöver för att kunna bli självförsörjande.


Foto: SOS Arkiv

Stödet gör stor skillnad
Vid årsskiftet 2015/2016 fanns över 1500 barn och vuxna i drygt 300 familjer inskrivna i SOS Barnbyars familjestärkande program i området. I barnbyn i Chittagong bor 137 barn i 12 familjehus. 52 ungdomar och unga vuxna från barnbyn bor i ungdomsboendet, och skolan erbjuder utbildning åt 292 barn och unga.

Ett fint exempel på hur SOS Barnbyar kan gå in med stöd är pojken Sabbir. När hans pappa dog blev familjen utan inkomst. Då fick familjen olika sorters stöd. Bland annat hjälp att fortsätta gå i skolan. Sabbir var både begåvad och energisk och lyckades få högsta betyg när han gick ur skolan. Nu har han sökt vidare till universitetet för att kunna bli ingenjör.

– Om inte vi hade fått hjälp hade jag antagligen försörjt mig på ströjobb eller sålt saker på gatan. Nu har jag möjlighet att uppfylla mina drömmar om en bättre framtid.


FAKTA SOS BARNBYAR:
  • SOS Barnbyar har i över sextio år hjälpt barn som lever i utsatthet. I dag har organisationen verksamhet i 134 länder och landområden.
  • I Bangladesh driver SOS Barnbyar 6 barnbyar, där närmare 900 barn bor, 5 ungdomsboenden för ungefär 300 ungdomar och unga vuxna, 4 skolor för 2 700 barn, 4 yrkesskolor med 400 platser och 5 sociala center som totalt stöder nästan 8 000 barn och deras föräldrar.