Guide: Välj rätt pjäxor för längd
Längdpjäxor kan vara den viktigaste komponenten i din skidutrustning. Det finns få saker som kan förstöra en dag i skidspåret som envisa skavsår eller ömmande fötter från pjäxor som inte riktigt passar. Vi hjälper dig välja rätt pjäxa – oavsett om du föredrar klassisk eller fristil, är nybörjare eller rutinerad åkare, barn eller vuxen.

Vilken modell passar dig?





Välj pjäxa efter åkstil
Innan du köper längdpjäxor bör du fundera på i vilket (eller vilka) sammanhang du ska använda dem. Vi börjar med att reda ut skillnaden på modellerna för de olika åkstilarna.

Klassisk stil
När du stakar eller diagonalar sparkar du ifrån med framfoten. Därför är yttersulan relativt mjuk och följsam. Pjäxan är något lägre vid ankeln än vad en modell för skateåkning är, då du inte behöver samma typ av stöd i det klassiska rörelsemönstret. Ett stabilt och bra hälgrepp är att föredra eftersom du lyfter hälen konstant.

Skate/Fristil
Längdpjäxor för skate, eller fristil som det också kallas, har en annan design eftersom rörelsemönstret är annorlunda jämfört med klassisk stil. I skate belastas anklarna markant mer och pjäxorna har en högre ankelstötta. Dessutom har skorna en styvare yttersula som gör att du kan sparka ifrån ordentligt med hela sulan.

Kombinerad/Skiathlon
Det finns kombipjäxor som passar dig som är nöjd med ett par skor även om du vill åka både klassisk och fristil. En hybridsko håller anklarna stabila med ett ankelstöd som passar för både skate och när du stakar eller diagonalar. Vissa modeller har en löstagbar del uppe vid ankeln som man sätter på och tar av beroende på åkstil. Yttersulan är tillräckligt styv för ett stabilt frånskjut i fristil, och tillräckligt mjuk för ett följsamt frånskjut i klassisk stil. Bäst känsla och teknik får du givetvis om du väljer en pjäxa för vardera åkstil.

VISSTE DU ATT

Bakgrunden till kombipjäxan är tävlingsformen Skiathlon. Den innebär att du åker både klassisk och fristil i samma lopp – utan att byta skor. Det är en disciplin som ingår i världscupen och introducerades 2003 på VM i Italien.




Längdpjäxans komponenter





Stomme. Pjäxans yttre skal som skyddar mot snö och väta samt yttersula med olika styvhet beroende på åkstil och nivå.
Innersko. Utrustad med funktionsmaterial som transporterar fukt, samt vaddering för värme och komfort.
Innersula. En bra sula är A och O, rekommendationen är att köpa till en uppbyggd iläggsula anpassad för just din fot.
Snörningssystem. Finns olika varianter, vanligast och enklast är snabbsnörning som ger ett jämt tryck över foten.
Hälgrepp. Justerbart hälgrepp är att föredra för bästa komfort och kontroll.
Spännen/remmar. Val av spänne eller remmar väljs utifrån åkstil och behov av stöd. Exempelvis för att ge extra stöd vid ankeln (fristil) eller vid justerbart hälgrepp.

Olika typer av bindningar Det finns två dominerande varumärken med olika bindningssystem: Rottefellas New Nordic Norm (NNN) och Salomons Nordic System (SNS) samt Prolink. De olika varianterna skiljer sig dock inte nämnvärt, varken när det kommer till kvalitet, stabilitet eller känsla.

Eftersom Rottefella NNN och Salomon Prolink är universala har du stor frihet i val av sko och bindning. De är nämligen kompatibla med de flesta skor oavsett varumärke – förutsatt att båda produkter är nya.





TÄNK PÅ!

  • Säkerställ att pjäxans yttersula är kompatibel med dina skidors bindningssystem.

VISSTE DU ATT

Klassisk åkstil äger cirka 90 procent av marknaden inom längdskidor i Sverige. Kanske är det för att vi arrangerar världens äldsta och största långlopp på skidor – Vasaloppet. Över en miljon skidåkare har kämpat sig fram i Vasaloppsspåret sedan starten 1922, och loppet följs årligen av två miljoner tv-tittare i Sverige.




Ambitionsnivå och preferenser





Vilken nivå ligger du på?

För bästa känsla i spåret bör du välja pjäxa efter din nivå, men framför allt efter dina preferenser när gäller värme och komfort.

Nybörjare/Medel
För nybörjaren ligger fokus på att hålla fötterna varma med tjockare fodring. Pjäxan får gärna ge bra stöd vid häl och ankel. En vadderad och stabil sko för nybörjaren eller medelåkaren är perfekt för exempelvis skidsemestern.

Medel/Avancerad
Pjäxor till den mer erfarne åkaren är generellt nätta och lätta. En styvare hälkappa och yttersula ger ännu mer kraftöverföring i rörelsemönstret. Skor med en tajt och nära passform ger bra känsla, kontroll och fart i spåret. Den tunnare uppbyggnaden gör dock att det inte finns lika mycket utrymme för värmande vaddering. För åkare som håller högt tempo (och värmen) gör det ingenting. Men nybörjaren skulle troligtvis frysa i en sådan pjäxa.


Checklista vid köp av längdpjäxa:
● Vikt – Erfarna åkare föredrar generellt en lättviktssko för snabbhet och känsla, men då är det ofta inte lika mycket foder inuti.
● Material – Styvheten på stomme och yttersula reglerar kontroll och kraftåtervinning men är också beroende av din åkstil. Välj vaddering och foder i innerskon för komfort och värme.
● Funktion – Hälgrepp, snörningssystem, spännen och remmar är några komponenter att se över. Innan du gör ditt köp, fundera på vad som är viktigt för just dig.
● Pris – Vad du kan och vill lägga ut på ett par pjäxor är individuellt, men generellt är dyrare pjäxor rustade med mer avancerade funktioner och material som gynnar din åkning.



TÄNK PÅ ATT

  • Checka av dina personliga preferenser så hittar du en sko att trivas med. En pjäxa anpassad för mer avancerade åkare är inte svårare att använda. Du riskerar alltså aldrig att köpa en pjäxa som är för svår för din nivå.

VISSTE DU ATT...

... om du ute efter en mer energieffektiv åkning är en styvare yttersula att föredra. Skons tryck mot skidan blir då mer direkt och du får högre kraftåtervinning i din rörelse – ”en skjuts i steget”. Det är att föredra särskilt när du vill hålla ett högre tempo, som avancerad åkare eller under tävling.




Passform och komfort



Hur är din fot uppbyggd?

Alla fötter ser olika ut – på bredden, längden och i hålfoten. En pjäxa som sitter bra kramar om foten utan att trycka eller klämma någonstans. Minska risken för ömmande fötter och skavsår genom att välja en tillräckligt lång pjäxa, en anpassad innersula och ett bra hälgrepp.

Välj rätt storlek
När du åker skidor sätter du mycket tryck på framfoten. Se till att du har utrymme för tårna så de inte stöter i, annars kan du få både blånaglar och ont i fötterna. Det bästa är att mäta fotens längd och bredd, och följa tabeller i storleksguider. Ett generellt tips är att välja en storlek som är cirka 0,5–1 storlek större än vad du har i vanliga skor. Varumärkena kan dock skilja sig åt i storlekarna så det är säkrast att följa skornas respektive storleksguide eller testa dig fram.

Fodret ger med sig
Tänk på att innerskon anpassar sig aningens till din fot efter några användningar – på bredden, inte på längden. Vadderingen i skon formar sig efter foten av kroppsvärmen. Alltså gör det inget om pjäxan känns lite åtsittande i början.

Innersula är A och O
Standardsulan som ligger i skon när du köper den ger oftast inte tillräckligt med stöd. Det går nämligen inte att skapa en sula som passar alla fötter. Välj en sula med stöd som passar din hålfot, det hjälper foten att hålla sin naturliga form även när du spänner åt pjäxan. Med en bra sula sitter du också bättre fast i skon och får bättre blodcirkulation i foten, vilket minskar risken för kramp och kyla. Det viktiga är att inte välja en stel sula som inte viker sig eftersom foten hela tiden är i rörelse.

Se över hälgreppet
Ett hälgrepp med bra passform är minst lika viktigt som en anpassad innersula. Detta för att hälen är i konstant rörelse när du åker längdskidor. Se därför till att hälen sitter fast i skon när du rör på foten. Annars är risken för skavsår mycket stor, och du har dessutom inte lika bra kontroll i din åkning som när skon följer med foten i rörelsen. Många pjäxor har ett justerbart hälgrepp.

Pjäxa för barn och ungdom
Välj helst inte en pjäxa ”att växa i” till barnen. Det är viktigt att skon sitter åt bra om foten för att ge rätt stöd och förutsättningar i spåret. Se därför till att välja en storlek som passar just nu, och uppdatera efter hand.



Håll fötterna varma och sköna



Passform

Har du en pjäxa i rätt storlek, anpassad innersula och en bra snörning eller snörningssystem så har du också ett jämnt fördelat tryck runt foten. Det gör att du inte behöver spänna dig i onödan och riskera kramp. Blodtillförseln stryps inte någonstans och fötterna har lättare att hålla sig varma.

Överdrag

Det finns värmande överdrag att sätta på dina pjäxor om du är känslig för kyla eller om det är extra kallt ute.

Ullstrumpa

Ett vanligt misstag är att använda en bomullstrumpa och sedan en tjock raggsocka ovanpå. När du svettas blir bomullen blöt och foten blir kall ändå. Välj en ordentlig ullstrumpa istället som låter foten andas, transporterar fukt och håller värmen.


TÄNK PÅ ATT

  • För att få ett jämnt tryck över foten är snabbsnörning att föredra. Om pjäxan inte har det systemet bör du tänka på att dra åt snörningen lika mycket hela vägen upp till knuten. Ett vanligt misstag är annars att dra åt mest uppe vid knuten, så innerskon sitter för tajt högst upp.

VISSTE DU ATT...

… du kan göra en digital scanning av dina fötter i utvalda Stadium-butiker. Då får du reda på vilken typ av sula som passar just din fot. Stadiums ski-butiker i Åre och Sälen erbjuder dessutom möjligheten att formgjuta sulor efter dina fötter.