Möt Sveriges nya löparhopp – Mohammad Reza

2016 lämnade den tidigare iranska landslagslöparen Mohammad Reza Iran för att komma till Sverige. Ett tufft beslut som han tog för att kunna följa sin dröm och satsa på löpning på elitnivå. Vi fick en intervju med det nya stjärnskottet på den svenska löparhimlen.

Mohammad Reza, eller Mohammadreza Abootorabi som han egentligen heter, tävlar sedan 2017 för Spårvägens FK. Han är en svensk-iransk friidrottare som främst är aktiv inom medel/långdistans- och terränglöpning. Han är uppvuxen i en liten by i Iran där han tidigt fann kärleken till idrotten och löpningen.

– Eftersom jag bodde i en liten by och hade en bit till skolan så brukade jag springa den vägen. Jag vann också några små lokala tävlingar under grundskoletiden, säger Mohammad Reza.

Han visste att han ville elitsatsa på idrott när han första gången deltog i en nationell skoltävling. Han vann och blev uttagen till landslaget. Nu har han som mål att bli bättre och snabbare varje dag – med siktet inställt på ännu fler medaljer.

– Jag vill tävla för svenska landslaget, kämpa om EM-medaljer och sist, men inte minst, nå drömmen att få tävla i ett OS.

När han kom till Sverige hade han redan många meriter i ryggen och 2019 vann han ett minst sagt efterlängtat SM-guld i terränglöpning.

– Det var en otroligt skön känsla. Det var det SM-guldet som tog mig ur den trötthet och stress som jag hade känt under de tre år som jag väntat på att få tillstånd att tävla på SM.
Dessutom var det ett bevis på att jag var på rätt väg mot mina mål.

Det krävs mycket vilja och envishet för att vinna SM. Vad tror du har gjort dig viljestark och envis?
– Det var inte mitt första nationella guld, eftersom jag har ett 50-tal iranska mästerskapsmedaljer, men det SM-guldet var väldigt viktigt för mig eftersom jag hade tänkt på det varje träningspass under de 3 år som jag väntade för att få tävla på SM.

Vad är det du gillar med löpning?
– Framför allt tycker jag att det är väldigt kul att springa, men det ger mig även en sorts trygghet. Jag går alltid ut och springer när jag är känner mig trött eller inte mår bra.

Hur ser ditt liv ut utanför löpningen?
– Jag har en kandidat i idrottsvetenskap och vill studera vidare på universitet. Läser just nu svenska och engelska för att få behörighet att fortsätta mina studier i Sverige.
Dessutom jobbar jag 25 procent på Stockholms idrottsgymnasium som friidrottstränare.

Vad betyder motion för dig som människa, åsidosatt från ditt idrottande på elitnivå?
– I alla jobbiga situationer som jag har haft i mitt liv är det idrotten som varit lösningen.
Som jag sa tidigare så är det löpningen som hjälper mig när jag inte mår bra. När jag går ut och springer så känner jag mig fräsch och uppdaterat efteråt.

Hur ser din vardagliga träningsrutin ut?
– Jag springer cirka 15 mil per veckan och är väldigt noga med min rutin eftersom jag har två pass per dag fem dagar i veckan.

Hur noggrann är du med kost, sömn och alkoholvanor?
– Som elitidrottare tror jag att det är väldigt viktigt att vara noga med både kost och sömn, och det syns på mina resultat. Ju mer du tränar, desto mer sömn och bättre kostvanor behöver du ha. Dock är det värt att ta en öl med vänner ibland och/eller fira vinsten efter ett lopp.

Om du inte hade satsat på en idrottskarriär, vad hade du velat göra istället?
– Jag har aldrig riktigt tänkt på det. Men det skulle ha varit skönt att ha stannat i byn Kamu och jobbat på gården tillsammans med min familj, det är underbar natur där.

Hur har idrott påverkat ditt liv?
– Jag kan säga att den personen som ni känner i dag som Mohammadreza och allt omkring mig och min identitet byggdes av idrott och löpning.