<p>Emil går för rekord under Stadium Night Run</p>

19 åriga Emil Millán de la Oliva från Norrköping slog det svenska juniorrekordet på 10 000 meter i juni i år. Nu är målet att slå det 44 år gamla rekordet på 5000 meter, på ett nedsläckt Stockholm Stadion.

Året var 1976 när Anders Gärderud satte det svenska rekordet på 5 000 meter på Stockholm Stadion då han sprang på 13.17,59. Rekordet har hållit sedan dess, men nu går 19-åriga Emil Millán de la Oliva in för att springa snabbare. Emil är en lovande stjärna på den svenska löparhimlen. Bara i år har han slagit det svenska juniorrekordet på 10 000 m hela tre gånger.

Hur skulle det kännas att slå ett nytt svenskt rekord?
– Det är ett 44 år gammalt rekord, och det har stått sig länge av en anledning. Det kommer inte bli lätt att ta men jag ska göra mitt bästa. Jag är redan dubbel svensk rekordhållare men det här känns större, så det hade känts väldigt kul.

Hur känns formen generellt?
– Jag har kört på hårt i Kenya där jag varit på träningsläger. Mitt senaste lopp var halvmara-VM och det gick inte som jag tänkt mig eftersom jag blev fälld i starten och slog i mitt bröst ganska hårt. Men annars känns formen bra. Jag tror på mig själv och träningen jag gjort pekar mot att jag kan slå det svenska rekordet.

Hur känns det att springa i mörker, tror du att det kommer det påverka resultatet?
– Jag har förstått att det kommer vara ganska mörkt och det blir intressant att se hur det påverkar. Jag har ingen erfarenhet av att tävla i mörker, det blir första gången. Vi får se om det påverkar tiden helt enkelt.

Vem är din största konkurrent i startfältet?
– Alla är konkurrenter. Jag underskattar inte någon utan alla har gjort sin träning och har tränat minst lika hårt. Det är öppet och blir en kamp.

Vad är nästa stora grej på agendan?
– Efter Night Run så blir det uppbyggnadsperiod för mig. Jag kommer träna på i Kenya och köra terrängsäsong där. Nästa år finns det ganska mycket stora grejer som händer. OS i Tokyo är det största målet och till dess ska jag komma i toppform.

Så vad säger magkänslan, kommer du slå Anders Gärderuds rekord den 1 november?
– Absolut. Jag går på det så får vi se vad som händer. Allt kan hända där ute.

Följ Emil och alla andra duktigare löpare direkt från Stockholm Stadion!

1 november 18.00–20.00 live på Facebook