Black week på Stadium – upp till 60% rabatt på utvalda produkter Shoppa

MIPS – hjälmteknik som gör skillnad

En välkonstruerad hjälm är a och o när du vill skydda ditt huvud. MIPS är en svensk innovation som ger ett utökat skydd vid sneda islag.
Redan 1995 påbörjade Peter Halldin, forskare på KTH, tillsammans med Neurokirurg Hans von Holst vid Karolinska Institutet bedriva forskning om hur man kan förhindra skador på huvudet med bättre hjälmar. Resultatet blev en hjälm vars teknik kan reducera risken för hjärnskador och potentiellt rädda liv. 2007 kom första hjälmen till marknaden, vid det tillfället i form av en ridhjälm. Idag finns MIPS i en stor variation av sporter, cykel-, snö-, motorcykel- och tidigare nämnda ridsport. Peter Halldin berättar hemligheten bakom den svenska uppfinningen.

TEKNOLOGIN

MIPS-teknologin är framtagen för att efterlikna hjärnans egna skyddssystem, och skyddar framförallt vid sneda islag. Statistiskt gällande fallolyckor visar att de flesta olyckor sker med sneda islag och inte i en rät vinkel oavsett om det är mot marken eller annat objekt. Skador på hjärnan uppkommer oftast av töjningar i hjärnan.
– Orsaken till detta är att vid sneda islag uppstår en låsning mellan marken, hjälmen och huvudet där hjärnan som omges av cerebrospinalvätska fortsätter att rotera och orsakar då en töjning på hjärnan. Hjärnan är 6-7 gånger känsligare för rotationsrörelse än raka islag, säger Peter.


HUR FUNGERAR DET?

Hjälmar med MIPS har enligt validerade testmetoder, visat sig minska den rotationsrörelse som hjärnan utsätts för, detta med hjälp av ett lågfriktionslager mellan huvudet och hjälmen. Det lågfriktionslager kan vid sneda islag röra sig 10-15 mm, oberoende av riktning, omfördela och absorbera delar av rotationsrörelsen istället för att den överförs direkt till hjärnan. På så sätt kan töjningen på hjärnan minska.

ATT TÄNKA PÅ VID KÖP AV HJÄLM

Det är alltid nödvändigt att lägga lite extra tid och engagemang vid köp av en ny hjälm, oavsett om den är för dig eller ditt barn. Utöver dess funktioner är det av stor vikt att den sitter bra och bekvämt. – När man köper ny hjälm, oavsett sport är det viktigt att testa den, och se till att den täcker så stor del av huvudet som möjligt, säger Peter.

KÖP DIN MIPS-HJÄLM HOS OSS:

Alla våra mipshjälmar