<span style="color: #ffffff;">100-årsfirandet blev startskottet för svenska <a style="color: #ffffff;" href="https://www.stadium.se/varumarke/ymr-track-club">YMR Track Club</a></span>

YMR Track Club skapades som ett roligt sidoprojekt för att hylla hemmaklubben. Ett projekt som växte snabbt och som blivit hyllat runt om i världen för deras unika design och hållbarhetstänk. Tre år efter den första kollektionen fortsätter de att leverera snygga retroinspirerade träningskläder som uppfyller alla krav man kan tänka sig.

Det var när friidrottsklubben IK Ymer skulle fylla 100 år, 2017, som allt började. Den fd friidrottaren Peter Häggström ville göra något kul för sin klubb på den stora dagen. Han bestämde sig för att ta fram deras gamla träningsoverall från 1970-talet i en ny modern tappning. Arbetet bakom den nya designen var så kul att Peter fortsatte ta fram nya plagg –till slut hade han tagit fram en hel kollektion och varumärket YMR Track Club var ett faktum.

– YMR Track Club var tänkt att vara ”ett kul sidoprojekt” från början, men efter att bara några månader senare vara med i Vogue, så blev det så mycket mer. Vi blev också tidigt nominerade till modepriset ”Show Up Fashion Award” och ”Gear of the year” av branschtidningen Sportfack, säger Peter Häggström, grundare av YMR Track Club.
Den första kollektionen var inspirerad av overallen från 1970-talet, med klassiska revär och pressveck. Några plagg i den kollektion kallas Street Track och säljs fortfarande. Våren 2018 släppte de sin andra kollektion Norr Mälarstrand.

Peter som under sin friidrottskarriär tävlat bland de bästa och deltagit i OS och satt ett personbästa på 8.07 m i längdhopp drömde om att göra träningskläder med hög funktionalitet. Efter att ha tvekat en längre tid bestämde han sig till slut. YMR:s andra kollektion skulle fokusera på just funktionella träningskläder.

Namnet fick kollektion efter IK Ymers stora prestation i Stockholms Stadslopp för 70 år sedan. Norr Mälarstrand tillverkades till största delen av material från återvunna PET-flaskor.


Hållbara kläder gjorda av material från återvunna PET-flaskor. FOTO: Josefine Bäcklund.

Närproducerat för den medvetna löparen
Ambitionen med YMR Track Club var att göra skillnad på riktigt genom att skapa närproducerade och hållbara kläder för den medvetna löparen. Alla kläder designas och stickas i Sjuhäradsområdet i Västergötland. Hållbarhetstänket är väldigt viktigt för YMR.

– Att producera nära blev en viktig del tidigt i varumärket, liksom att vi vill se annorlunda ut och jobba mycket med återvunna material. Vi jobbar jättemycket med kvaliteter från återvunna PET-flaskor. Dessutom har kläderna en modebild som är rätt så tidlös där nästan alla kläder går att kombinera med varandra. Tanken är också att kläderna ska vara så snygga att man vill använda dem även utanför träningen, säger Peter Häggström.
Funktionella träningskläder för den medvetna löparen. Foto: Josefine Bäckström.
Änggården Tights och Änggården Men's Singlet. Foto: Josefine Bäckström.
Vallen Mid Tights och W Vallen Bra.Foto: Josefine Bäckström.
Funktionella träningskläder
Med en bakgrund som elitidrottare vet Peter hur små skillnader kan avgöra allt. Kläderna testas noggrant av YMR och deras nätverk av atleter innan de lanseras.

– Vi kommer från friidrotten där varje centimeter och hundradel är viktig. Det är många gånger skillnaden mellan succé och fiasko. Vi försöker hela tiden bli bättre och utveckla detaljer och nya tyger som gör skillnad för till exempel löpsteget. Kläderna ska underlätta rörelsemönstret för idrottaren och kanske till och med hjälpa till att prestera på topp.

Intresset för sportmode har alltid funnits där och under årtionden har Peter samlat på sig mycket inspiration och kläder från olika tävlingar, träningsläger och resor runt om i världen.

– Bara av att ha varit på flera EM, VM och OS har skapat ett intresse inte bara för friidrott utan också för kläderna idrottarna har på sig. Jag gillar också att använda mer nedtonade och jordnära färger än vad man vanligtvis ser inom träningskläder.

Tidigare i år slog Musse nytt svenskt rekord i nya Shinjuku Singlet från YMR Track Club ambassadör.

Nytt svenskt rekord
Kläderna är inte bara funktionella, utan har också en hög modegrad. Med en urban retroinspirerad design som flörtar med 1970-talets sportkläder har YMR Track Club blivit en stor favorit hos många idrottare – på bara några få år.

I februari tidigare i år satte Mustafa ”Musse” Mohamed nytt svenskt rekord i Sevilla Maraton. Musse som tidigt blev ambassadör för varumärket testade då som första löpare den nya Shinjuku Singlet från YMR.

– Musse är inte bara ambassadör utan också med en hel del i utvecklingen av nya kläder. Vi jobbar även med den duktiga landslagslöparen Daniel Lundgren och även med Louise Ringström och Linnea Isaksson.

Säsongsupplägg
Många före detta elitidrottare tycker att det är svårt att hitta något som ger samma kickar som idrotten när elitkarriären är över. Men Peter har inte själv känts så.

– Jag försöker att tänka rätt likadant kring YMR Track Club som när jag tävlade i friidrott. Det finns ett säsongsupplägg med träning och tävlingar som ska genomföras. Ibland går det bra och ibland sämre, men hela tiden med ett långsiktigt fokus och en vision.

Deras framgångsrecept verkar funka för på bara tre år har YMR tagit sig ut i världen och finns nu i butiker i Tokyo, Australien, Barcelona och så på Stadium såklart.

Peter Häggström

YMR Track Club startades 2017 av Olympiern Peter Häggström. Foto: Josefine Bäckström.