Sista chansen – 25 % för dig som är eller blir medlem.

Hållbarhet / Produktion / Kemikalier


Kemikalier



Vi arbetar aktivt för att vår produktion inte ska innehålla ämnen och kemikalier som kan orsaka hudirritationer, allergier, vara cancerframkallande eller ha negativ påverkan på miljön.

När det kommer till kemikalier följer vi de strikta och rekommenderade begränsningarna enligt EU:s kemikalielagstiftning REACH*. Under 2015 inledde Stadiumkoncernen arbetet med Restricted Substance List, en förteckning över ämnen som vi vill begränsa och fasa ut, som avser produktionen från och med 2016 och framåt. För att arbetet med att fasa ut farliga kemikalier ska fortsätta och för att vi ska nå våra uppsatta hållbarhetsmål, har vår RSL högre krav än vad som krävs. Några av de ämnen som har varit en stor utmaning i produktion och som vi vet att våra kunder är angelägna om att undvika är de produkter som innehåller PFC, ftalater och som är antibakteriellt behandlade.
Under 2015 var 80% av våra belagda material PFC-fria. Under 2016 fortsatte arbetet med att fasa ut PFC vilket resulterade i att vi blev PFC-fria i alla plagg från egen produktion under året 2017. Vårt mål för 2018 är att alla våra produkter ska vara helt PFC-fria; det inkluderar skor, tält och väskor.
Vi ställer höga krav på våra leverantörer, nya som gamla, att de följer våra kemikaliekrav för att vidare minska användandet av cancerframkallande, allergiframkallande och miljöfarliga kemikalier.

Mer inom kemikalier

*Enligt den europeiska kemikalielagstiftningen REACH (förordning (EU) nr 1907/2006) är den som tillverkar, importerar eller säljer en vara som innehåller 0,1 procent eller mer av vissa ämnen skyldig att lämna information om detta till konsumenter som begär det. Informationsplikten gäller ämnen som tagits upp på EU:s kandidatförteckning. Ämnena är särskilt farliga på grund av hälso- och miljöfarliga egenskaper.

PFC – Perfluorerade kemikalier

Stadium gjorde alla sina kläder PFC-fria 2017. Vi vill också förmå våra leverantörer i produktionskedjan att bli bättre på detta område och kräver bland annat att de ska följa våra kemikaliekrav.

Att ta fram bra PFC-fri impregnering är däremot inte helt enkelt. De flesta alternativen till PFC klarar inte de höga kvalitetskrav på vattentäthet som vi och våra kunder eftersträvar hos våra produkter. Impregneringen släpper efter en eller ett par tvättar, och det duger inte – i synnerhet inte för regnkläder. Vi arbetar dock på att lösa detta och har hittat nya lösningar som fungerar för våra produkter. Vi satte upp som mål 2016 att göra vår egen produktion av kläder helt PFC-fri och i slutet av 2017 lyckades vi uppnå detta, nämligen en 100% PFC-fri produktion av våra egna kläder. Vår ambition är att alla våra produkter ska vara helt PFC-fria under 2018, även skor, tält och väskor.

VÅRA PFC-FRIA PRODUKTER ÄR MÄRKTA MED INFORMATION PÅ ETIKETTEN

BPA och Bioplast

Samtliga vattenflaskor vi säljer på Stadium är Bisfenol A (BPA)-fria och tillverkade i säkra material, godkända för livsmedel och enligt EU:s direktiv kring plast och förpackningar som kommer i kontakt med livsmedel. Alla våra egna plastflaskor är dessutom tillverkade av Bioplast.
Plast görs av etanol. Etanol erhålls genom att processa konventionell olja eller genom att processa biobaserat material – i vårt fall sockerrör från Brasilien. Av etanol tillverkar man sedan eten och därefter plastgranulat.
Bioplast är alltså en helt vanlig plast, med samma egenskaper och märkning som vanlig plast, men råvaran är en förnyelsebar råvara istället för olja. Det är alltså den förnyelsebara råvaran som är poängen, plus den stora fördelen att den källsorteras och återvinns i det vanliga retursystemet för plast.
”Triangeln med pilar” är en universell återvinningssymbol som beskriver hur ett plastmaterial skall återvinnas, samt vilket plastmaterial produkten är tillverkad av. Våra flaskor är alla märkta med siffran 2 inuti symbolen, vilket betyder att de är tillverkade av HDPE (högdensitetspolyeten).

Antibakteriella ämnen

Med den ökande hälsomedvetenheten kring patogena effekter, odörer och fläckar som orsakas av mikroorganismer har antibakteriella material också ökat inom flera användningsområden. Alla aktiva ämnen i biocidprodukter är miljöfarliga, och de flesta av dem är dessutom skadliga för hälsan. På grund av dessa aktiva ämnens egenskaper associerat med användandet av biocidprodukter kan risker för både människor, djur och miljön uppstå.
Vi vill eliminera hälso- och miljörisker genom att minimera användningen av antibakteriella ämnen i de produkter vi erbjuder. På grund av rapporter (till exempel från Kemikalieinspektionen) som visar att antibakteriella ämnen inte ger några positiva kliniska fördelar ser vi ingen anledning att använda dem i våra produkter. Det är vårt ansvar som sportkedja att kontrollera och förhindra alla risker som kan orsaka skador. Genom att utesluta antibakteriella material kan vi erbjuda våra kunder säkrare och mer miljövänliga produkter.

När du ser textila produkter med antibakteriell behandling i vårt sortiment, vill vi att du ska veta att de följer EU:s lagkrav kring kemikalier. Vi har dock högre ambitioner – vi vill att hela vårt sortiment ska vara fritt från ämnen som kan ha negativ påverkan på människa och miljö. Under år 2020 fortsätter vi därför att ställa krav på oss själva och våra leverantörer för att vi ska kunna bidra till en mer hållbar värld.

PVC

Sedan 2016 har Stadium helt bannlyst mjuka PVC-material i sitt sortiment. När det gäller produkterna i vårt sortiment idag har vi kontroller för att säkerställa det kemiska innehållet och att produkterna inte överskrider de lagstadgade krav som föreligger beträffande ftalater.



< Tillbaka till Produktion

< Tillbaka till Hållbarhet